Nesnažte se být nejlepší, ale šťastný rodič. Proč a jak na to?

Nesnažte se být nejlepší, ale šťastný rodič. Proč a jak na to?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
30. ledna  2020 
 06:00

Začal nový rok a s ním se obvykle pojí nejrůznější předsevzetí a závazky, které dáváme sami sobě. A týkají se i výchovy ratolestí. Slibujeme si, že budeme méně křičet a rozčilovat se, více se mazlit, hladit, snažit se být trpělivější a tolerantnější a konečně dáme dětem tolik pozornosti, času, pochopení a lásky, kolik si zaslouží... Čím ale skutečně uděláme největší radost jim i sobě?

„Už nikdy nezvednu telefon, když začne vyzvánět ve chvíli, kdy si zrovna hraju s dětmi, nenechám se rozptylovat seriálem, který zrovna běží v televizi, zatímco mi vyprávějí, co důležitého nebo legračního se jim ten den přihodilo, už nikdy jim nepředložím k večeři párky ani neusnu při večerním čtení pohádky a budu s nimi chodit pravidelně do divadla, na výstavy a koncerty, které prospějí jejich intelektuálnímu vývoji. Ano, podobně uvědomělé cíle si dávám už několik let a poctivě se snažím je realizovat (někdy více, častěji méně úspěšně). Strávila jsem už spoustu času dumáním, jak se stát lepším rodičem. Jenže jaká jsou v této disciplíně měřítka úspěchu? Kdy jsem dobrá a kdy špatná máma? A kdo to může objektivně posoudit? Občas o sobě hodně pochybuji,“ svěřila se Ivana (39), maminka Fanouška (8) a Leontýnky (6).

...
...
Autor: istock

Šťastný rodič, šťastné děti!

Snažíte se přesvědčovat sama sebe, že uděláte všechno, abyste byla po všech stránkách dokonalá máma? A napadlo vás, co snaha (upřímně: marná) o naplnění vlastní představy dokonalosti vlastně znamená? Jste špatná máma jen proto, že vaše děti nemají každý den teplou večeři a o nedělích nepečete bábovku? Selháváte, když jste dvakrát v týdnu do večera v práci a o ratolesti se stará babička nebo manžel? Ne! Pokud jsou vaše děti milované, v bezpečí, nakrmené a spokojené, jste pro ně ta nejlepší maminka na světě! Ptáte se, jak na to, když jste odhodlána usilovat o titul „lepší rodič“? Co ještě můžete udělat navíc? Psychologové to shrnují: snažte se zaměřit se na to, co vás všechny doma učiní šťastnější! Takže:

*Chvalte děti každý den!

Každý z nás si o těch svých samozřejmě myslí, že jsou těmi nejúžasnějšími lidmi ve vesmíru. Všimli jste si ale, že to možná nedáváte příliš často najevo? Že nahlas pronesete pravý opak toho, co si ve skutečnosti myslíte? Přiznáte si, že někdy mnohem více kritizujete a napomínáte, než chválíte? Podělte se s dětmi o to, jak velkou radost vám udělaly, čím vás nadchly a proč jste na ně pyšná.

*Dejte sebe na první místo!

Starost a péče o blaho vašich ratolestí je samozřejmostí, dopřejte si ale ten luxus pečovat se stejnou láskou také o sebe a své potřeby. Vaše tělo i duše potřebují, abyste jim věnovala pozornost. Zastavte se, zpomalte a uvědomte si, že pokud se budete dnes a denně v jednom kuse honit, abyste dokázala plnit veškeré přání a rozmary všech členů domácnosti, a na vlastní rezignujete a odsunete je na poslední místo, jednoho dne se prostě zhroutíte. Zakažte si pocity viny, když si jdete jednou týdně zacvičit nebo si vyjdete s kamarádkami na nákupy nebo skleničku vína. Ne, nejste sobecká, když občas vyrazíte na víkend s kolegy na lyže místo toho, abyste strávila celou sobotu na fotbalovém turnaji syna (jistě vás může někdo zastoupit).

*Přestaňte si hlídat skóre!

Jaký je jeden z nejzávažnějších trestných činů každé mámy? Neustálé soutěžení, soupeření a srovnávání svých úspěchů a kvalit (a samozřejmě také neúspěchů a nedostatků, těch mnohem častěji). Vedete si v hlavě „záznamy“, zda jste toho za poslední týden udělala doma víc vy, nebo manžel? V noci nemůžete usnout, protože donekonečna řešíte, v čem jste zase udělala chybu, a ještě pořád vás štve poznámka maminky spolužačky vaší dcery, kterou jízlivě pronesla na dceřinu adresu před třemi dny? Přestaňte se týrat úvahami, jak vypadat v očích všech v okolí jako perfektní rodič, který má doma dokonalé a neomylné exempláře potomků. Místo sledování zidealizované a záměrně upravené pseudoreality na sociálních sítích vyrazte s dětmi do kina, lesa nebo na výlet.

*Vykašlete se na plánování!

S dětmi nikdy není do poslední chvíle jisté, jak vaše dlouho připravované a do puntíku promyšlené záměry a plány dopadnou. Každopádně má smysl, pokud už bez plánování nedokážete být, zaměřovat se pro jistotu vždy jen na krátké časové úseky (kdo povede zítra děti ráno do školky a odpoledne je vyzvedne z kroužku keramiky). Jen tak se vyhnete zklamání z narychlo zrušené dovolené, nevyzpytatelným situacím a nečekaným karambolům. Pokud se vám doma podaří dohodnout se na programu a logistice nejbližších dvou dnů, je to úspěch! Dobrým nápadem je každopádně nástěnka s kalendářem v předsíni nebo pohotovostní tabulka se smývatelným fixem na lednici.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku