Iva Pecháčková z Meanderu: Baví mě objevovat nové autory

Iva Pecháčková a Jiří Stránský
Foto: Meander
Sdílej na facebooku
31. května  2018 
 10:00

Když se dáte do řeči s Ivou Pecháčkovou, je jasné, že budete mluvit skoro pořád jen o knížkách. Není divu, v nakladatelství Meander je vydává už přes dvacet let a stejně dlouho se snaží, aby děti nepřestávaly číst. Stojí za iniciativou Nejlepší knihy dětem, a proto teď zve celé rodiny na festival Děti, čtěte, který se koná tento pátek a sobotu v centru hlavního města. 

 

Sešly jsme se na Smíchově, v bytě, kde Iva Pecháčková žije a který je zároveň centrem vší její práce, tedy sídlem nakladatelství Meander. Její knížky určitě znáte – vydává u ní například Petr Nikl, z jeho knih jmenujme namátkou Jino taje opic nebo Lingvistické pohádky, vycházejí tu knihy o jezevci Chrujdovi a tohle nakladatelství je také za českým překladem oblíbeného Domu myšek. Mimochodem – právě vychází nový díl s názvem Slavnost. 

Manamana
Manamana
Autor: Meander
Nás doma poslední dobou nadchla i nová edice Manamana, zaměřuje se na vyprávění biblických příběhů, které ilustrují mladí výtvarníci. "Nepředkládáme biblické texty dětskému čtenáři za každou cenu, tedy i za cenu nepřiměřeně velkého zjednodušení nebo zastření původního smyslu textu, ale snažíme se o úpravy citlivé a k dětskému čtenáři empatické," říká k sérii těchto knížek Iva Pecháčková. 

Čtou dnešní děti dost? 

Bohužel, čtou málo, čtou méně než dřív a je to do velké míry i tím, že nevidí číst ani své rodiče. Když jsem se před lety na nějaké besedě zeptala, kolik rodičů doma čte knížky, vyletěl les rukou, když se zeptám teď, zvedne se jedna dvě ruce, a to se ještě ukáže, že ve skutečnosti čtou časopisy. 

Co jim a jejich dětem bude v životě chybět? 

Příběh z knihy, kterou si přečte tisíc čtenářů, je prožíván tisíckrát jinak, a tak je u každého z nás jedinečným prožitkem, protože i každý z nás je originál. Snažme se o to, abychom jedinečnými zůstali i do budoucna. Aby naše děti byly originálními lidmi s bohatou fantazií a kultivovaným jazykem, aby nám místo dopisů nepsaly jen krátké ptydepe zprávy.

Proč vyrazit na akci Děti, čtěte? 

Protože autoři, ilustrátoři i grafici jim ukážou, že kniha není nuda, naopak je to báječné dobrodružství, při kterém je čeká výprava do světa fantazie. Připravené jsou besedy s autory, dílničky s výtvarníky, loutkové divadlo i sprejerská dílna před Werichovou vilou. V pátek festival probíhá v městské knihovně, v sobotu na Kampě ve Werichově vile a také v knihkupectví na Malostranském náměstí, kde prodáváme naše knihy se slevou. 

Celý program akce najdete ZDE

Není jedno, co děti čtou, pokud čtou alespoň něco? 

Svět se stále zrychluje a stále více vizualizuje. Kvalitní vybroušené texty rychle mizí z časopisů i novin ve prospěch obrázků, knihy pro děti se už řadu let stále zkracují a zjednodušují. Jak z toho ven? Zastavit se.

Vzpomenout si na staré dobré knihy, s nimiž celé generace dětí prožily tolik krásných dobrodružství. Vzpomeňme si na časy, kdy jsme v zemi s neprodyšně uzavřenými hranicemi neměli k zábavě jiné možnosti než četbu. A kolik příběhů jsme s literaturou prožili! Každý z nás si představuje hrdiny z knihy, děj i prostředí, v němž se odehrává, úplně jinak, a to podle možností a bujnosti své vlastní fantazie. 

Jezevec Chrujda točí film
Jezevec Chrujda točí film
Autor: Meander
Jak festival vznikl? 

Festival Děti, čtěte! se zrodil v roce 2010, snažili jsme se zprostředkovat dospělým a dětem společný zážitek čtení jako velkého dobrodružství. A také vznikl kvůli tomu, aby připomínal, že u nás stále vznikají kvalitní a inspirativní dětské knížky, které stojí za pozornost. Jde mimo jiné o podporu malých nakladatelství. 

Jak jste se k vydávání knih pro děti dostala vy sama, původní profesí inženýrka? 

Na mateřské jsem si přivydělávala překlady, zprvu odbornými, přes ně jsem se dostala k literatuře. Před více než dvaceti lety přišla nabídka na překlad jakéhosi amerického kalendáře, ten se mi nelíbil a rozhodla jsem se, že pro děti to o adventu napíšu sama a lépe. Nikdo to však nechtěl vydat, a tak jsem to nakonec udělala sama a rovnou ve více jazycích. Byl to úspěch a díky zisku z kalendáře jsem mohla vydávat dál. 

Dům myšek, slavnost
Dům myšek, slavnost
Autor: Meander
Meander do dneška vydal přes dvě stovky titulů, za mnohé z nich získal ocenění pro nejkrásnější knihy a podobně. Podle čeho si vybíráte autory? 

Některé autory a ilustrátory si vyberu sama, protože jejich tvorbu sleduji a znám, některé mi doporučili mí přátelé a známí. Ví se, že spolupracuji s dobrými výtvarníky a grafiky, kteří dokážou vytvořit krásnou knihu.  A baví mě objevovat nové autory, jako například mladé výtvarníky pro edici Manamana.

Některé autory vybírají samy děti v soutěži o nejlepší rukopis, tak přišel na svět třeba jezevec Chrujda. Právě takhle se do edičního plánu dostal hit letošního roku: prvotina mladého evolučního vědce Petra Turečka Vlasy se vracíSnažíme se knihám věnovat pozornost, samozřejmostí jsou vedle kvalitního textu a grafického zpracování také kvalitní papír, vazba, klidně v plátně. 

Iva Pecháčková pochází z Olomouce, vystudovala Výrobně-ekonomickou fakultu VŠE a pět let pracovala jako inženýrka v čerpadlářském oboru. Přeložila dvě desítky knih. V roce 1995 založila nakladatelství Meander, v němž vydává knihy předních českých umělců. Píše pro děti, překládá, publikuje. Je mimo jiné autorkou čtyř knih legend: Legenda o svatém Václavovi, Legenda o Golemovi, Legenda o Pražském Jezulátku a Ruce pro Pražské Jezulátko. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku