Nebezpečný smog! Jak škodí dětem? Kdy s nimi nesmíte ven?

  • Nebezpečný smog! Jak škodí dětem? Kdy s nimi nesmíte ven?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. ledna  2017 
     06:00

    Ačkoli sníh láká k tomu, aby například rodiče s dětmi vyrazili ven, na mnoha místech by si to měli rozmyslet. Nadále totiž platí varování před zvýšeným množstvím smogu v ovzduší, kvůli němuž by například chronicky nemocní lidé a právě děti měli pokud možno zůstat doma nebo se venku nezdržovat moc dlouho. 

  • Proč vlastně smog tak vadí?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Polétavý prach přímo škodí sliznicím tím, že je dráždí, kvůli čemuž se prokrvují – výsledkem je oslabení jejich imunity. Jak vysvětluje dětský praktik Milan Kudyn, kvůli tomu do těla tak snáze pronikají různé bacily, včetně původců chřipky, a člověk tak může onemocnět. „Kromě chřipky to mohou být záněty průdušek, záněty plic, vedlejších nosních dutin a u dětí třeba i záněty středouší,“ dodává lékař Milan Kudyn.

  • Co dělat, když je venku smog?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    • omezit pobyt venku, zvláště v době ranních hodin až do 10 dopoledne a pak od čtyř odpoledne až do večera
    • omezit větší fyzickou aktivitu venku (sport, práce) především v dobách maxima, jinými slovy žádné běhání po dětských hřištích
    • omezit větrání místností (větrat krátce a intenzivně)
    • omezit vlastní produkci škodlivin v interiéru – uvnitř (kouření, práce s těkavými látkami, jako jsou barvy, laky, rozpouštědla, lepidla a podobně)
    • zvýšit a posílit obranyschopnost – imunitu vlastního organismu: racionální výživou, zvýšeným přívodem vitaminů C, E, A, zvýšením denní dávky tekutin, dostatkem spánku, minimem stresů, vhodnou kompenzací psychické a fyzické zátěže, vyloučením toxikománií (kouření, alkoholu a jiných drog), otužováním, očkováním proti chřipce
    • včasně a účinně léčit první příznaky onemocnění dýchacího ústrojí
    • omezit vlastní produkci škodlivin v exteriéru – venku (nerozdělávat ohně, nespalovat odpadky a nekvalitní uhlí a dříví v domácích topeništích, nezvyšovat prašnost vzduchu, nepoužívat osobní automobilovou dopravu)

    7 tipů, jak posílit dětskou imunitu. Tohle vyzkoušejte!

    7 tipů, jak posílit dětskou imunitu. Tohle vyzkoušejte!

    Jak to, že některé děti jsou celou zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění v žlutozelenou…celý článek

  • Smog vadí i dlouhodobě

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Smog a ovzduší plné polétavého prachu nevadí jen tehdy, když jsou hodnoty enormně zvýšené, ale i tehdy, když je jeho koncentrace ve vzduchu zvýšená trvale. Škodí tak  dlouhodobě. Protože sliznice oslabuje dlouhodobě, může to vést nejen ke zvýšené nemocnosti, ale hrozí kromě jiného také rozvoj astmatu. Smog může způsobit také záněty spojivek a další potíže. 

  • Jak vlastně vzniká smog?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Slovo smog se poprvé začalo používat zhruba před sto lety v Londýně, vzniklo spojením dvou anglických slov: fog (mlha) a smoke (kouř). Liší se přitom zimní a letní smog. 

    Zimní smog (někdy se označuje jako londýnský nebo redukční) vzniká převážně na podzim a v zimě v průmyslových aglomeracích nebo v hustě osídlených oblastech z klasických škodlivin a zesilují ho teplotní inverze a bezvětří. Maxima dosahuje zpravidla brzy ráno. Inverze nastane, když se studený a v rizikových oblastech špinavý vzduch drží při zemi. 

    Letní smog (někdy se také označuje jako fotochemický, losangelský nebo oxidační) se tvoří z oxidů dusíku a uhlovodíků, jejichž zdrojem jsou především výfukové plyny z autodopravy. Tyto látky reagují za slunečního záření v létě a vzniká tzv. přízemní ozon, který má škodlivé účinky na lidské zdraví.

  • Kdy nastává smogová situace?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Existují místa, kde je hladina smogu zvýšená trvale, například některé části Moravskoslezského či Ústeckého kraje či části Prahy. Je v podstatě prokázané, že děti, které tam vyrůstají, jsou nemocnější. Kromě toho existuje takzvaná smogová situace, kdy úroveň znečištění oxidem siřičitým, oxidem dusičitým, částicemi PM10 nebo troposférickým ozonem překročí některou z norem. 

  • Stačí se podívat, jak je venku?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Že je venku inverze či smogová situace, sice můžete vidět pouhým okem, ale míru rizika rozhodně nevyhodnotíte. Proto je daleko lepší se podívat na stránky Českého hydrometeorologického ústavu, přímo na část, kde jsou aktuální informace o znečištění ovzduší. Můžete také vyzkoušet bezplatnou aplikaci Čisté nebe, neboli SmogAlarm

    Vždy dokonalá Ivanka Trump: Podívejte se, jak žije s manželem a třemi dětmi

    Vždy dokonalá Ivanka Trump: Podívejte se, jak žije s manželem a třemi dětmi

    Můžete si prohlédnout desítky, možná stovky fotografií Ivanky Trump. Je jedno, zda jde o oficiální fotky nebo snímky ulovené potajmu nějakým…celý článek

    10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

    10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

    Existuje spousta věcí, na které byste měla dát pozor, až přijedete s miminkem domů z porodnice. Tyhle vám ale vrásky dělat nemusí, i když to možná…celý článek

     

     

     

     

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku