Šokuje vás, jak rychle během hodiny stoupne teplota v autě

Pozor na to, že si jen odskočíte pro nějakou maličkost do obchodu, zatímco dítě spí - co když se nedostane zpátky včas?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
3. července  2018 
 14:00

Léto sotva pořádně začalo, a i v Česku přibývá případů, kdy rodiče nechají malé dítě v autě a jemu tam kvůli horku jde o život. Na Slovensku kvůli tomu malá dívka před několika týdny dokonce zemřela. Rodiče riziko podceňují, v autě se totiž za poměrně krátkou dobu udělá mnohem větší horko, než tuší. 

Při sedmdesáti stupních Celsia se toho děje poměrně hodně. Taková teplota postačí ke smažení vajec nebo ke zničení salmonel, člověku by mohla způsobit popáleniny třetího stupně.

Zhruba na takovou teplotu se po hodině stání na přímém slunci rozpálí palubní deska auta, stačí, aby se teplota vyšplhala přes pětatřicet ve stínu, což v letošních horkých dnech není zase tak vzácné. 

Pokud v takovém autě zůstane dvouleté dítě, nepřežije déle než hodinu. Teplota vzduchu v autě bude v tu dobu přesahovat 45 stupňů, sedačky budou mít zhruba padesát. Malé dítě v autě něco takového nemusí přežít. A riziko vážného poškození zdraví, nebo dokonce smrti existuje i při teplotách o něco nižších. Pokud by auto stálo ve stínu, dítě v něm může přežít dvě hodiny. 

Pozor na nápad, že si jen odskočíte pro nějakou maličkost do obchodu, zatímco dítě spí – co když se nedostanete zpátky včas, protože se vám udělá špatně nebo vás něco zdrží? 

Teplota v autě může stoupnout, i když venku takové vedro není, protože jde o uzavřený prostor. Dítě v sedačce přitom nemá možnost úniku. Malé děti jsou vzhledem k vyššímu obsahu vody v těle mnohem zranitelnější než dospělí. Jsou totiž citlivější na změny teplot a přehřátí.

Zatím nebylo jasné, jak moc se auto v horku vlastně rozpálí, teď to ale ukázala rozsáhlá studie, která vznikla ve spolupráci vědců z arizonské státní univerzity a kalifornské univerzity v San Diegu. 

Čím menší auto, tím více se rozpálí

"Ukázalo se, že pro malé dítě může být smrtelné i to, když auto zaparkujete ve stínu," shrnula výsledky Nancy Selover, jedna z týmu odborníků. Ti porovnávali nejen teplotu v různých typech aut, ale také podmínky v autech s ohledem na celkové počasí. Mimo jiné je šokovalo, jak moc se rozehřejí vnitřní povrchy.

Platí také, že čím menší auto, tím rychleji se rozpálí. Nejde jen o samotné horko, ale vzhledem k uzavřenému prostředí také o to, že přestává člověku v takovém voze fungovat termoregulační systém, nakonec se nemůže potit a dochází k přehřátí orgánů a jejich nevratnému poškození. 

V USA ročně kvůli horku v autech zemře v průměru třicet až čtyřicet dětí, některé poté, co je rodiče v autě zapomenou, ale mnohé zemřou, protože otcové a matky podcení, jak rychle a jak moc může teplota ve voze stoupnout. 

Poměrně přesvědčivě to ukazuje také následující tabulka, kterou zveřejnili brněnští strážníci. Podle nich teplota v autě stoupá dokonce ještě rychleji. Právě v tomto městě nedávno policisté jedno takto ohrožené dítě zachránili – více se o tom psalo ZDE

Jak stoupá teplota v autě v závislosti na venkovní teplotě
Jak stoupá teplota v autě v závislosti na venkovní teplotě
Autor: Městská policie Brno

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku