Dětské chodítko? Za žádnou cenu ho nepořizujte!

Dětské chodítko? Za žádnou cenu ho nepořizujte!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
13. listopadu  2018 
 06:00

Proč pediatři chtějí, aby dětská chodítka zmizela z obchodů? Pokud ho používáte nebo plánujete, že tuto vymoženost svému potomkovi pořídíte, měli byste si toto přečíst!

Vypadají nevinně a svého času bývala velkým hitem. Postupně se ale zjistilo, že jejich používání je pro mrňata nejen nevhodné, ale může být dokonce životu nebezpečné. V některých zemích (mimo jiné v Kanadě) už byla dokonce zakázána. Proč proti nim dětští lékaři a fyzioterapeuti vytáhli do boje?

Blesková zranění!

Z hlediska zdravého vývoje pohybového aparátu jsou chodítka zcela nevhodná. Při nácviku chůze se batole musí naučit pracovat s těžištěm a udržet rovnováhu, vyvíjí se také nožní klenba. Častý pohyb v chodítku způsobí, že si malý začínající chodec kvůli opoře osvojí zcela špatné pohybové vzorce pro chůzi, což může v pozdějším věku zapříčinit problémy v podobě například chronických bolestí zad nebo potíže s kyčlemi. Ano, z pohledu maminek jde o praktickou pomůcku, která dítko zabaví a pomůže mu při prvních nejistých krůčcích. Často si ale rodiče neuvědomují, jakým rizikům svou ratolest dobrovolně vystavují. Nová studie, zveřejněná v odborném časopise Pediatrics, zjistila, že jen ve Spojených státech amerických je každoročně léčeno více než dva tisíce dětí se zraněním, které si způsobily právě při používání chodítka. Podle výsledků této dlouholeté studie, bylo mezi lety 1990 až 2014 ošetřeno téměř čtvrt milionu dětí starších 15 měsíců na nemocničních pohotovostech s úrazy způsobenými nehodami při používání chodítka. Většinou šlo o úrazy hlavy a krku (v 90 % případů), které si děti přivodily nejčastěji při pokusech dostat se do chodítka nebo z něj naopak vylézt ven.

Autor: istock

Zvědavost je nebezpečná!

Rodiče mají taktéž tendenci podceňovat svou pozornost ve chvílích, kdy jejich ratolest (zdánlivě bezpečně vklíněna do chodítka) neohroženě brázdí dům či byt, zdatnější průzkumník totiž dokáže při „chůzi“ vyvinout nečekaně velkou rychlost. A pak už je jen krůček od katastrofy typu pádu ze schodů (74 % dětí v rámci studie bylo léčeno pro zranění po pádu ze schodiště), do zahradního bazénu a podobně.

Velmi oblíbená tzv. aktivní chodítka slouží dítěti jako pojízdná opora i jako hračka a lékaři jsou vůči nim benevolentnější, než v případě chodítek statických (kde je dítko zavěšeno, sedí a opírá se špičkami o zem). Ale pozor, pouze v případě, že jsou používána pod bedlivým a nepřetržitým dohledem dospělého a jen ve velmi omezené míře. Jeden z autorů aktuální studie, Dr. Gary Smith, uvádí, že díky kolečkům, kterými jsou chodítka obvykle vybavena, zvládne dítě překonat vzdálenost 1,2 metru za jedinou sekundu. Je tedy tím pádem rychlejší než nepřipravený rodič, který takovou nepředloženou akci nečeká. „Batolata jsou velmi zvídavá, do všeho jsou naplno a neuvědomují si rizika, protože v tomto věku netuší, že jim hrozí jakékoli nebezpečí,“ zdůrazňuje Dr. Smith.

Neházejme vinu na rodiče!

Pokud skutečně dojde k nehodě nebo zranění, nejde podle slov lékařů vždy jednoznačně kritizovat rodiče a poukazovat na jejich nepozornost nebo podcenění nebezpečí. „Opakovaně jsem rozmlouval s rodiči zraněných dětí na nemocniční pohotovosti a ani nespočítám, kolikrát jsem slyšel větu: „Doktore, stál(a) jsem hned vedle něj a sledoval(a) ho, rozjel se ale s chodítkem tak rychle, že jsem nestihl(a) nijak zareagovat ani ho zastavit.“ Šlo o dobré a pečující rodiče, kteří pečlivě dohlíželi na své děti a používali chodítko tak, jak by se správně mělo. Jejich jedinou chybou bylo, že věřili mýtu, že jejich dítě je v chodítku zcela v bezpečí a jeho použití je dle zákonných bezpečnostních standardů naprosto bezrizikové,“ říká Dr. Smith a dodává: „Proto podporujeme Americkou pediatrickou akademii v rozhodnutí, že by děti neměly chodítka vůbec používat a ta by měla být stažena z prodeje. Neexistuje absolutně žádný důvod, proč by takové výrobky měly být nadále na trhu.“

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku