10 chytrých způsobů, kterými dceři zvýšíte sebevědomí!

10 chytrých způsobů, kterými dceři zvýšíte sebevědomí!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
3. srpna  2019 
 06:00

Co můžete udělat pro svou holčičku, aby věřila víc ve své schopnosti, než aby řešila, jak vypadá a zda ji budou ostatní milovat a uznávat jen kvůli vzhledu?

Ve společnosti, kde vládne „kult těla a krásy“ a která je přesycená nereálnými a uměle vylepšovanými obrazy dokonale krásných, vyhublých žen, na nichž nenajdete sebemenší chybičku, může být život pro mladé dívky dost skličující. Pokud máte doma dospívající dceru, jistě o tom víte své. Co můžete jako rodiče udělat? Uvědomte si, že vším, co děláte a říkáte, a tím, jak se sami chováte, utváříte postoje svých dětí a máte na ně obrovský vliv. Jenže jak něco poradit, nebo naopak rozmlouvat pubertální dámě, která při všech pokusech o diskusi nejspíše protočí oči a bude vás vnímat jen napůl? Zde máte několik tipů od klinické psycholožky a pedagožky Catherine Steiner-Adair, která se ve své dlouholeté praxi specializuje na dospívající mládež.

...
...
Autor: iStock

1. Pomozte jí přijmout své tělo. Maminky mají obrovský vliv na vytváření životních postojů, sebevědomí i budování image svých dcer. Buďte empatická a velmi opatrná i při zdánlivě nedůležitých rozhovorech. Nikdy se například neptejte své dospívající dcery „nedělají mi tyhle džíny velký zadek, co myslíš?“, stejně tak se vyvarujte toho, abyste mluvila o jídle jako o něčem špatném či škodlivém. Poznámky typu „dneska jsem snědla celou pizzu, to je hrůza, teď mám výčitky“ nebo „ten dezert už si nedávej, naroste ti břicho“ raději rychle spolkněte.

2. Udržujte ji při zemi. Nechte ji, ať klidně brouzdá po sociálních sítích, obdivuje vystylované celebrity a sleduje televizi. O všem, co tam vidí, pak ale společně mluvte. Vysvětlete, jak to ve světě chodí, poučte ji o umění digitální retuše, pomáhejte jí, aby dokázala kriticky myslet a utvořila si vlastní názor na svět kolem sebe. Vaším cílem je, aby se naučila zdravě filtrovat a dekódovat mediální obraz a odlišit ho od skutečnosti.

3. Nerozmazlujte ji. Empatie a povzbuzení jsou na místě, nepřehánějte to ale s bezmezným chválením a falešnými lichotkami. Podporujte ji, aby se dokázala postavit za svůj názor, nestyděla se říct si o to, co chce, uměla se ozvat, když je potřeba. Nemusíte jí ale splnit vše, co ji napadne. Pokud trpí nerozhodností, vždy ji nechte vybrat jedno řešení a její volbu pak respektujte.

4. Přihlašte ji na týmový sport

Psychologické studie ukazují, že dívky, které se věnují týmovým sportům, mají vyšší sebeúctu. Jsou zvyklé spolupracovat, podporovat a motivovat se se spoluhráčkami navzájem, prosadit svůj názor i ukázat dovednosti. Dostává se jim pravidelně uznání a respektu od ostatních dívek, nepotřebují si tudíž v takové míře zvyšovat sebevědomí jinak, například vyzývavým chováním vůči chlapcům.

5. Půjčujte jí své šaty. Pokud dcera nevychází z domu polonahá nebo jinak nepřípustně výstředně vymóděná, nekontrolujte její garderobu a nediktujte jí, co si má oblékat. Chcete přece, aby našla svůj vlastní styl. A k tomu patří trocha experimentování. Ať si klidně vypůjčí některé vaše kousky, když po tom touží. Pro vás je to vlastně vyznamenání, že jste „in“ a jdete s módou. Problém může nastat, když jste štíhlejší než ona a o tom, že se dostane do vaší sukně, může jen snít. Tady je pak na místě velká dávka empatie a taktu, protože tento fakt může s jejím sebevědomím dost zamávat. V takovém případě své záměry přehodnoťte a nabídněte jí k vyzkoušení spíše šálku, šátek nebo boty.

6. Nechvalte za vzhled. Bez pochval to při výchově nejde, směrujte ale svou chválu a komplimenty vědomě spíše k jiným věcem, než je vzhled. Vyjadřujte obdiv spíše nad tím, co dělá, co se jí povedlo, v čem je úspěšná. Neznamená to, že své holčičce nepochválíte účes nebo nové tričko, snažte se ale udržovat zdravou míru. A pozor, ať už chválíte za cokoli, mělo by to být za snahu a úsilí, nikoli jen za výkon a výsledek.

7. Motivujte k akci. Buďte její pomocnou rukou při získávání nových dovedností, které nesouvisí s tím, jak vypadá. Zapojte ji do aktivit, které ji budou bavit a při kterých získá nové přátele a zážitky. Ať už jsou to sport, výtvarný kroužek, skautský oddíl nebo ochotnické divadlo. Pokud je pohybově či hudebně nadaná, tvořivá a šikovná, ukažte jí správnou cestu. Úspěch v čemkoli, co ji zajímá, dokáže až zázračně zvýšit sebedůvěru.

8. Ukliďte časopisy. Dávejte pozor, jaké noviny a časopisy máte doma. Jestliže se všude povalují módní magazíny nebo katalogy s ultratenkými modelkami a nabídkami zkrášlovacích plastických operací, nemůžete se pak divit, že je z nich zvědavá náctiletá slečna frustrovaná a donekonečna porovnává své nedokonalosti s perfektní vizáží nafocených modelek.

9. Nevtipkujte na její adresu. Zákaz kritických poznámek, nemístných vtipů a připomínek na adresu dospívající dcery by měl platit pro všechny členy domácnosti. Nemluvte o ní se svými kamarádkami nebo sousedkou, když vás může slyšet. A nedovolte, aby se sourozenci vzájemně pošťuchovali a posmívali se jeden druhému, ať už jde o jídlo, záliby nebo vzhled.

10. Ujišťujte ji o své lásce. Vaše dcera nutně potřebuje vědět, že ji máte rádi bez ohledu na to, jak vypadá. Vzhled, postava, barva a délka vlasů i způsob oblékání se můžou kdykoli změnit, vy ji ale milujete pro její osobnost, prostě takovou, jaká je, se vším všudy. I s jejími chybami, špatnými vlastnostmi, frustracemi, prohrami a proměnlivými náladami. Protože i když jsou dospívající hodně závislí na mínění svých vrstevníků, na názoru rodičů jim nezáleží o nic méně, než tomu bylo kdykoli dříve. I když to tak nemusí na první pohled vypadat.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku