Rybičky, morče, nebo pes? Jaké zvíře dítěti vybrat podle věku a náročnosti?

  • Rybičky, morče, nebo pes? Jaké zvíře dítěti vybrat podle věku a náročnosti?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. května  2017 
     06:00

    Mami, kup mi psa, mami, kup mi králíka, mami, kup mi kočku! Pokud jste už podlehla, předem si ale spoustu věcí promyslete. Zvíře by měli milovat v domácnosti všichni a taky byste měli být všichni připravení na to, že péče o něj nemusí být jednoduchá! Jak tedy při výběru postupovat?

    ++

  • Drobní hlodavci

    Autor: iStock

    Jsou malí, chlupatí, neškodní a chytří. Ovšem i tahle zvířata potřebují péči. Dá se
    s nimi mazlit a nestojí moc peněz – větší počáteční investici představuje snad jen klec.

    Pro koho jsou ideální: Rodiny, které chtějí zvíře, ale netroufají si na kočku nebo psa. Drobní hlodavci jsou obzvláště oblíbení v domácnostech, kde jsou všichni během dne pryč, a hlodavcům přes den samota nevadí, protože převážně spí.

    Časová náročnost: 2 hvězdičky (1-5 hvězdiček, čím více, tím náročnější)

    Od jakého věku: 3 roky. Ve věku kolem tří let si děti můžou s hlodavci pohrát, od šesti let už zvládnou péči, drobný úklid a krmení.

    ČTĚTE TAKÉ: Nejoblíbenější zvířátko pro děti? Morče domácí!

    Jaký typ hlodavce je vhodný? Výběr zvažte předem. Křeček je například samotářský a moc se nemazlí. Péče o něj je snadná, ale dítě by se mohlo brzo nudit. Zábavnější jsou morčata, která jsou přítulnější a většinou nekoušou. Dají se dobře ochočit. Potkani jsou také oblíbení, ti jsou navíc velmi inteligentní a stejně jako morčata se dají snadno ochočit. Navíc se můžou naučit i různé veselé kousky.

    Na co byste neměli zapomenout: Všichni hlodavci potřebují pravidelně měnit podestýlku, jinak to bude u vás doma pořádně cítit.

     

    Jak se spolu navzájem snesou děti a zvířata? Podívejte se na naše VIDEO:

     

  • Rybičky

    Autor: iStock

    Často bývají první volbou pro rodiče. Takový kompromis mezi psem a něčím, co čas od času musíte hledat po postelí. Nevadí, jestli máte alergii, rybičky žádnou nevyvolávají. Jsou nenáročné a nenadělají doma bordel. Ovšem nedá se s nimi mazlit, a to ani trochu. Takže nic moc pro děti, které hledají zábavu. Navíc musíte udržovat i akvárium v čistotě, hlídat kvalitu vody a čistit filtr.

    Pro koho jsou ideální: Pro děti, které ještě nikdy žádné zvíře neměly. Populární jsou „zlaté rybky“, které mohou žít ve vodě bez ohřívače nebo filtru.

    Časová náročnost: 2 hvězdičky

    Od jakého věku: 7 let

    Jaké jsou vhodné? Nechte si poradit ve zverimexu, ale pro první pokusy jsou vhodná tzv. paví očka, která jsou nenáročná a zvládnou je chovat i začátečníci.

    Na co byste neměli zapomenout: Jeden z nejčastějších způsobů, jak poslat zlatou rybku předčasně do hrobu (respektive ji spláchnout do toalety), je překrmování nebo krmení nevhodným jídlem.

     

  • Pes

    Autor: iStock

    Téměř všechny děti ho chtějí. Proč? Protože pes s vámi bude na rozdíl od rybiček nebo morčete komunikovat. Pro dítě je bez debat tím nejlepším parťákem – je zábavný, baví ho hry, je oddaný a dokáže i ochránit.

    Pro koho je ideální: Pro děti, které si díky psovi vytvářejí silné vazby. Vztah zvíře-člověk je nejintenzivnější právě u psů. Ne nadarmo se jim říká „nejlepší přítel člověka“.

    Časová náročnost: 5 hvězdiček

    Od jakého věku: 3 roky

    Jaké plemeno vybrat? Nespoléhejte se jen na to, jak se vám pes líbí na první pohled, navštivte různé chovatele a proberte s nimi pro a proti. Ne každé plemeno se hodí pro děti, zejména pokud jde o temperament a povahové vlastnosti. V úvahu je nutné brát i to, že péče o psa je časově náročná – pes potřebuje venčit, některé plemeno potřebuje několik hodin běhání, aby se cítil dobře. Nenáročná čivava nepotřebuje lesy a hodinové procházky, akční ohař už se bez dlouhých procházek neobejde, dobrman zase vyžaduje výcvik atd.

    Na co byste neměli zapomenout: Obecně platí, že psi vyžadují maximální péči. Navíc se dožívají 10 až 15 let, takže to je závazek na dost dlouho. Sliby typu: Budu
    s ním chodit každý den neberte tak doslova, počítejte s tím, že pes bude členem vaší domácnosti. Nikdy taky nenechávejte malé dítě se psem bez dozoru, někdy může zvíře začít žárlit a třeba i kousnout.

     

  • Kočka

    Autor: iStock

    Nic není roztomilejšího než chlupaté a načechrané tělo malého koťátka. A když začne kočka příst a otírat se o vás, láska je na světě. Kočky patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky, dá se s nimi mazlit, je s nimi legrace a na rozdíl od psů nejsou tak náročné na čas. Není potřeba s nimi chodit ven, stačí jim „kočičí záchod“ a dobré jídlo.

    Pro koho jsou ideální: Pro děti, kterým nevadí, že je může někdy kočka naprosto ignorovat. Kočky jsou mnohem oblíbenější u holčiček. Rozhodně si dejte pozor
    v případě, že máte doma alergiky – kočičí srst a sliny jsou největší alergen!

    Časová náročnost: 4 hvězdičky

    Od jakého věku: 4 roky

    Jakou kočku vybrat? Vzhledem k ostrým drápkům počkejte raději do předškolního věku, zhruba od čtyř let. A pokud jde o plemeno, je to na vás – například kočky barmské, siamské nebo orientální jsou hodně divoké a akční, takže jsou i dost hlučné. Perské kočky jsou tiché a introvertní. Populární jsou kočky britské, které bývají pohodovější a klidnější, někdy ale odtažité.

    Na co byste neměli zapomenout: Kočky mohou během hry pořádně škrábnout, takže máte-li doma kromě předškoláka i menší dítě, pozor na to. Počítejte také s tím, že kočky za sebou nechávají opravdu hodně chlupů, které se dostanou do oblečení, na pohovku i do postele.

     

  • Ptáci

    Autor: iStock

    Andulky nebo papoušci bývají taky velmi žádaným zvířátkem. A i když se vám zdá, že jen krákorají, oni s vámi skutečně komunikují. Jsou však křehcí, takže s mazlením raději opatrně.

    Pro koho jsou ideální: Pro děti, které jsou opravdovými nadšenci do zvířat. Ptáci vyžadují trénink a trpělivost, takže pro všechny děti se rozhodně nehodí. Nesnášejí například bouchání do klece ani křik, takže máte-li malé děti, raději ne.

    Časová náročnost: 3 hvězdičky

    Od jakého věku: 7 let

    Jakého ptáka vybrat? Andulka se běžně dožívá více než deseti let, takový papoušek může žít i třicet let. Papoušci jsou navíc velmi nároční (žako, amazoňan nebo ara)
    a potřebují majitele, který pro ně bude autoritou. Papoušek si totiž umí postavit hlavu a mohl by dítě zranit.

    Na co byste neměli zapomenout: Připravte se na ptačí křik, poletující peří
    a nepořádek, který budete muset uklízet. A myslete na to, že tihle ptáci žijí opravdu hodně dlouho, takže jde o dlouhodobý závazek. Pozor také na možnou alergii na ptáky – nechte si to raději zjistit předem.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku