Co vše můžete čekat, když máte doma šestnáctiletého teenagera?

  • Co vše můžete čekat, když máte doma šestnáctiletého teenagera?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. ledna  2020 
     06:00

    Jednoho takového doma máme. A je to někdy skutečně náročné. Radost i frustrace, v jednu chvíli se směje od ucha k uchu a objímá mě, za deset minut se zamyká ve svém pokoji, nasazuje si sluchátka a na dveře vyvěsí nápis: "Vstup zakázán – všem. Jídlo položte za dveře, please." Na druhou stranu je úžasné sledovat, jak se z kluka stává malý dospělý se svou hlavou, hrdostí a jak dosahuje cílů, které si vytyčil.

    Na cestě k dospělosti však musíte překonávat spoustu výzev – vy i váš šestnáctiletý potomek. Ať už jsou to školní výzvy, riskantní chování nebo přímočarost, někdy není snadné to vše řešit. Mohlo by vás ale potěšit, že i když se někdy váš šestnáctiletý puberťák chová jako hlavní hrdina v nějakém muzikálu, jde jen o to, jak všechno, co se děje, vyvážit. Nakonec to není zase tak velká tragédie.

  • Fyzický vývoj a klíčové milníky

    Autor: iStock

    Dívky se začínají v tomto věku ve fyzickém vývoji zpomalovat, zatímco kluci (někteří) začínají teprve teď pořádně růst. Může vás opravdu dost překvapit, že během několika měsíců váš syn vyroste klidně i o deset centimetrů. Náš syn například v létě měřil 174 cm, teď má 182. Díky tomu, jak dítě roste, můžete taky poznat, jak se snaží udržet krok s růstem. Potřeba spánku se zvyšuje a mění se doba, kdy chodí spát a kdy se budí (respektive kdy by se chtěl vzbudit). Chlapcům vedle rychlejšího růstu začínají taky růst vousy.

  • Emoční rozvoj a klíčové milníky

    Autor: iStock

     

    Šestnáctiletý teenager už ví, že dospělost je za rohem a že musí taky přemýšlet o tom, co bude dál. Ovšem i když to ví, nemusí se vždycky správně rozhodovat. Jestli by měl váš potomek přijmout nějaké rozhodnutí, které se týká i vás, mluvte spolu o tom. Věnujte pozornost změnám v jeho chování, zejména pokud by se vám zdálo, že je smutný nebo depresivní. Nevyhýbejte se hovorům o drogách, alkoholu a sexu. Jasně nastavte pravidla: "Očekávám, že se vrátíš do půlnoci, pokud se zdržíš, zavoláš mi." V tomto věku je taky zvýšený zájem o fyzický vzhled, o větší nezávislost, což se projevuje menšími konflikty s rodiči. Děti mohou rodičům říkat, že je nepotřebují, ale to je pouze maska. Posilujte vztah s vaším teenagerem, projevujte zájem o jeho život a chvalte ho. Učte ho, jak zvládat nepohodlí či selhání.

  • Sociální rozvoj a klíčové milníky

    Autor: iStock

    Šestnáctileté děti jsou silně zakořeněné ve společenském světě, který zahrnuje přátelství i první romantické vztahy. Děti tráví méně času se svými rodiči, odmítají s nimi kamkoli chodit nebo jdou jen tam, kam chtějí. Raději jsou se svými kamarády nebo se věnují svému koníčku, případně jsou raději úplně samy. V tomto věku mají už silné sexuální touhy, a mohou být dokonce i sexuálně aktivní. Zároveň by si šestnáctiletí i mohli uvědomit svou sexuální orientaci. Pokud jsou tyto náznaky, snažte se být otevření a chápaví. Máte-li dobré vztahy, mluvte o všem, zákazy k ničemu nevedou. Sdělte mu svá očekávání a řešte spíše otázky bezpečnosti, pokud jde o sex.

     

  • Kognitivní vývoj: Řeč, jazyk a volný čas

    Autor: iStock

    V šestnácti už děti nepřemýšlejí o svém vlastním životě. Začínají uvažovat o tom, jak funguje celý svět a jak do něj zapadá jejich vlastní život. Zvládají abstraktní myšlení a zlepšují své dovednosti v uvažování. V tomto věku jsou většinou schopné komunikovat jako dospělí, ve škole zvládají konkrétní i abstraktní úkoly a v gramatice složité větné struktury. Teenageři bývají často „přeplánovaní“, což není moc ideální pro jejich rozvoj. Potřebují taky dostatek volného času ke svým zájmům, ať už jde o umění, sport či cokoli jiného. Měli by mít čas taky na odpočinek a relaxaci.

     

  • Kdy jsou důvody k obavám?

    Autor: istock

    Řadu rodičů může trápit, že dítě není úspěšné ve škole. Mohou se objevit problémy se sebedůvěrou v učení, horší prospěch či nedostatečné plnění školních povinností. Prvním krokem je prodiskutovat své obavy s pedagogy a hledat různé perspektivy a možnosti řešení. Vedle toho se v tomto věku mohou objevit první varovné příznaky problémů s psychickým zdravím nebo zneužíváním návykových látek (hlavně cigaret či alkoholu). Snažte se náznaky zachytit včas a řešit je dřív, než problém naroste do větších rozměrů. Zatímco někteří 16letí potřebují „jen“ lehké postrčení, pokud jde o domácí úkoly či peníze nebo vstávání, jiní potřebují mnohem víc. Poskytujte jim podporu, ale nedělejte vše za ně. Je důležité, aby se sami naučili životní dovednosti – vy jen hlídejte ostřížím zrakem.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku