Jak dítě připravit na zápis do školy a kdy žádat o odklad

  • Jak dítě připravit na zápis do školy a kdy žádat o odklad
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    15. února  2019 
     06:00

    Zápisy do první třídy se i letos konají od 1. do 30. dubna. Podle názorů mnoha rodičů i pedagogů je to dobrá změna oproti dřívějšku, protože od ledna do dubna děti můžou udělat obrovský vývojový skok, který rozhodne o tom, zda je vhodné, aby do školy šly nebo si daly ještě rok „pauzu“.

    Ano, k zápisu musí všechny děti, které do začátku školního roku v daném roce dovrší 6 let věku. Je dobré dítě aspoň trochu připravit, protože bude v cizím prostředí a před cizími lidmi. Při zápisu se hodnotí školní zralost, kam spadají předpoklady, které by dítě mělo splňovat, aby mohlo v září nastoupit do školy.

    „Myslete ale na to, že ne všechny děti jsou stejné a ne u všech postupuje vývoj stejně rychle. Například děti, které se narodily na podzim předcházejícího roku, jdou do školy spolu s dětmi, které se narodily na jaře a v létě daného roku, a je mezi nimi tedy rozdíl skoro jeden rok,“ říká psycholožka Jarmila Klégrová. Co by tedy mělo dítě zvládnout?

  • Pracovní zralost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jsou to předpoklady, které umožní dítěti, aby zvládlo pracovní úkoly ve škole. Například to znamená, jak dlouho dítě vydrží u jedné činnosti, jak je schopné ji vykonávat, jestli pracuje trpělivě a vytrvale i při něčem, co není tak zábavné, jestli práci dokončí, zda neodchází od rozdělané činnosti a podobně. Důležitá je i správnost splnění úkolu. Už nejde jen o zábavu, ale taky o výsledek. Sleduje se i pozornost dítěte a tempo, jak dlouho se dítě dokáže soustředit, jestli ho něco neustále nerozptyluje, jak je schopné přijímat autoritu dospělého, jak vnímá instrukce a tak dále. Stačí, když se budete doma dívat, jak dítě třeba kreslí, jak si hraje nebo jak vám pomáhá. Pokud chodí dítě do školky, můžete pracovní zralost i zde konzultovat s učitelkami.

  • Sociální zralost

    Autor: iStock

    Tahle složka vypovídá o tom, jestli je dítě samostatné, jak dovede komunikovat s dospělými a dalšími dětmi, jak zvládá odloučení od rodičů i na delší dobu. Děti, které chodí do školky, v tomto směru nemívají problémy, protože už jsou na jiné děti a dospělé zvyklé. Dítě by se mělo naučit pravidla komunikace ve skupině – nemůže totiž dělat jen to, co samo chce, musí se umět podřídit. Sociální zralost se projevuje i v situacích, jako je například návštěva lékaře a podobně. Některé děti jsou úzkostlivější, jiné statečnější. Dítě by mělo také vědět, kdy a jak pozdravit, jak o co poprosit a jak poděkovat. Mělo by už také vědět, že dospělým se netyká, ale vyká.

     

  • Řeč

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Aby se mohlo dítě naučit číst a psát, mělo by před nástupem do školy mluvit bez závad (ráčkování samozřejmě nevadí), zvládnout správnou výslovnost všech hlásek, mělo by umět vyprávět souvislý příběh nebo něco vyprávět či popsat nějakou situaci. Jistě, vývoj řeči taky nejde úplně plynule a u některých dětí přetrvávají drobné vady výslovnosti i ve školním věku. Já například chodila na logopedii se všemi třemi syny ještě tři roky po nástupu do školy. Vady řeči je tedy dobré řešit ještě dřív, než dítě nastoupí do první třídy. Podstatná je aktivní slovní zásoba. U zápisu se připravte na to, že dítě bude muset říct nějakou básničku, říkanku nebo něco zazpívat.

  • Grafomotorika a fyzická zdatnost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nejde jen o to, aby dítě zvládlo koordinaci pohybů těla se zrakovými vjemy (na to jsou ideální hry s míčem), z pohybových dovedností by dítě mělo umět tyto věci: přeskočit lavičku nebo polštář, přejít po provaze, který je na zemi, hodit a chytit míč nebo skákat na jedné noze (doma můžete trénovat skákání přes švihadlo nebo skákat tzv. panáka). Důležitá je i jemná motorika. Děti, které s tím zápasí, potom ve škole trápí psaní, protože jejich ruka je křečovitá. Obě ruce by tedy mělo mít dítě uvolněné, pak jim půjde dobře nejen kreslení, ale i zapínání knoflíků či navlékání korálků. Zapomeňte na suché zipy, nekrájejte dítěti všechno na malé kousky a učte ho, aby vše pokud možno dělalo samo. Stříhejte s nimi, modelujte, oblékejte panenky, skládejte puzzle, lego nebo hrajte pexeso.

     

  • Sluch a zrak

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dítě by mělo umět v obrázku odlišit méně podstatné a podstatné části, rozeznat detaily, rozvíjet i rozlišení tvarů. U zápisu se na to dítěte budou ptát: Poznáš trojúhelník? Čtverec? A obdélník? A co je vodorovná čára? Z hlediska školních dovedností to má velký význam – dítě to bude potřebovat při nácviku čtení a rozlišení malých a velkých písmen. Samozřejmě tvarů je spousta, takže se netrapte, když váš syn nepozná třeba kosočtverec. Sluch je důležitý pro výuku čtení a psaní, zejména sluchové rozlišování, sluchová analýza a syntéza. Dítě by mělo poznat například, zda se daná hláska ve slově vyskytuje nebo ne. Dá se to natrénovat, ideální je „slovní fotbal“, to můžete s dětmi hrát, kdykoli vás napadne.

     

  • Teď, nebo raději až za rok?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Odklad školní docházky byste měli chápat vždy jako preventivní opatření, které chrání děti školou nezralé před selháváním. Můj první syn se narodil předčasně a ve všem byl tak trochu pozadu. Už v mateřské škole bylo vidět, že i když věk na to, aby nastoupil do školy, má, bylo by vhodnější, kdyby ještě rok ve školce pobyl. Ve spolupráci s pedagogicko-psychologickou poradnou jsme dospěli k závěru, že odklad je právě pro něj vhodný. A taky byl. Za rok dohnal všechno, co mu "nešlo", a i když byl ve třídě skoro nejstarší, vůbec to nevadilo.

    Dávat odklad jen kvůli věku ale není nutné. Ani kvůli tomu, aby si dítě prodloužilo dětství. Rozhodnutí by vždy mělo být na odbornících, kteří posoudí školní zralost, a samozřejmě na rodičích. Jedno byste ale měli vědět: odklad není všelék a nehodí se pro všechny děti. „Pokud je dítě přiměřeně zralé, projevuje zájem o úkoly a těší se na ně, tak byste ho odkladem jen brzdili,“ domnívá se Jarmila Klégrová. Více se dočtete v její knize Máme doma prvňáčka.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku