Čeho se děti doopravdy nejvíc bojí? Překvapí vás to!

Že je to jen figurína? Nevadí!
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
1. listopadu  2018 
 12:00

Pamatujete si své dětské strachy a obavy? Co vám nahánělo největší hrůzu? Tma, čerti nebo třeba hračky? Vaše děti na tom jsou nejspíš podobně. Podívejte se na výsledky výzkumu na téma dětské strachy, který proběhl u příležitosti vydání knihy Neboj, neboj. 

Že se děti – ze 70 procent – bojí učitelů, je smutné, ale nakonec nikoliv překvapivé. Ale víte, čeho se bojí skoro stejně? Plyšáků! Nahánějí jim hrůzu v podstatě stejně jako učitelé nebo třeba čerti a strašidla. Mezi zdroji strachu se objevili i klauni nebo třeba sušáky na ruce na veřejných záchodech. 

Další zajímavosti ukázal výzkum nakladatelství Yinachi provedený letos v létě mezi dospělými lidmi. Výzkumníci se jich ptali přímo na to, čeho se jako malí báli, nebo případně jim nabídli možnosti vybrat zdroje svého strachu.

Tmy se bojí necelá třetina dětí, pavouků každé páté a čerta s Mikulášem jen o něco méně. A naopak – kdo by děti zachránil, a kdo pro ně tedy je ztělesněním odvahy? Máma nebo táta, případně hasiči. 

Zdrojem strachu u dětí je jejich dětská fantazie, do které se my dospělí už neumíme vcítit. Zdroje dětských strachů jsou podle autorů průzkumu v zásadě tři:

  • INSTINKTY: Zastoupeny jsou zejména strachem z pavouků. Dítě ještě neumí tolik potlačit instinkty rozumem. Zároveň pavouci často tvoří nevábný kontext: suché záchody, zlé postavy v pohádkách.
  • DOSPĚLÍ: Kvůli jejich moci a závislosti dítěte na nich. Nejčastěji se bojí učitelů a rodičů. Dospělé můžeme částečně považovat za zdroj obav z čertů, které jsou typičtější spíše pro kluky než pro holčičky.
  • VLASTNÍ FANTAZIE: Zdrojem strachu u dětí je jejich dětská fantazie, do které se my dospělí už neumíme vcítit. Patří sem především strach ze tmy nebo bubáků.

Neboj, neboj a čti si

Chcete s dětmi mluvit o jejich obavách? Nebo o strachu jako takovém? Knížka Neboj, neboj je skvělým výchozím bodem. Představuje strach nikoliv jako nepřítele, ale jako jednu ze čtyř lidských emocí, se kterou je potřeba v životě počítat.

Knihu Neboj, neboj můžete číst od první stránky nebo ji můžete otevřít uprostřed. Na pořadí nezáleží. Autoři se shodli na tom, že by rádi, aby si čtenáři uvědomili, že strach k životu prostě patří. Strach k nim promlouvá v podobě malé černé koule, která dokáže měnit tvar i výraz. Umí se rozesmát na celou stránku nebo se dokáže rozklepat hrůzou z hadů jako Indiana Jones. Průvodcem postavě strachu bude v příbězích chlapec Jirka, který prožívá plno dobrodružství na vlastní kůži. A bonus? Svítící nápis knihy na hřbetě. 

Autory knihy jsou spisovatelka Milada Rezková, ilustrátor Lukáš Urbánek a grafik Jakub Kaše, kteří společně v minulosti vydali několik ceněných dětských knih (Doktor Racek jede na prázdniny, Doktor Racek na horách, Babočky atd.). Milada s Lukášem také pravidelně publikují v dětském časopise Raketa. 

"Knížku jsem psala pro všechny. Pro sebe, své děti a jejich kamarády. Aby se uměli a nebáli bát a nikdy nedovolili, aby jejich strach kdokoliv druhý zneužíval. Taky pro všechny lidi, kteří si ze samého strachu být svobodným, sebevědomým a zodpovědným člověkem nevidí na jazyk. Schováni v anonymitě internetu pak píší o druhých lidech příšerné věci," řekla k nové knize autorka textů Milada Rezková.

Proč se žralok bojí delfína? 

Co všechno se v knížce Neboj, neboj dozvíte? Třeba to, že slon se bojí myší a žraloci se bojí delfínů. Proč se říká "pokakal se strachy"? Zajímá vás, jak strach vzniká a kde se vlastně vzal? Existují lidé, kteří se strachu nebojí? Proč se říká, že strach má velké oči? A samozřejmě – proč se bojíme klaunů?

Autoři ukazují, že strachu není třeba se bát. Je však dobré dokázat přiznat si ho, pojmenovat ho. Vždyť strach nám někdy dokonce může zachránit život. Publikace přináší mnoho nových informací, vyzývá k zamyšlení a interakci nad daným tématem. Vzdělává však spíše podprahově. Primárně baví. Pracuje s výraznými ilustracemi a komiksy. Vyprávějí se v ní malé příběhy, pohádky i vtipné básničky.

Strach jako černý puntík

"Nechtěl jsem, aby strach vypadal jako strašidlo. Tohle není kniha o strašidlech. Vlastně jsem chtěl, aby vypadal nijak. Není třeba dětem vnucovat, jakou podobu by jejich obavy měly mít. Každý má v sobě dost fantazie, aby si udělal představu po svém. Také bylo třeba s postavou strachu různě pracovat, proměňovat ji… Černý puntík ze mě vypadl úplně přirozeně. A hned bylo jasné, že funguje. Ke všemu – černý puntík je z pohledu grafika a výtvarníka zatraceně hezký motiv," vysvětluje ilustrátor Lukáš Urbánek.

Knihu vydalo nakladatelství Yinachi, které za sebou má už několik velmi úspěšných titulů, jako jsou například Kmeny 90, Kmeny 0, Prkýnka na maso jsme uřízli, Zde jsou psi, ale také umělecké publikace jako Mezera, Obsese a v neposlední řadě také tituly pro děti z loňského roku, třeba Hrdinové.

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku