Kam ještě vzít děti o prázdninách: Skvělé traktory, klasické betlémy, na Silvestra bobovka

Betlémy ve výstavních prostorách Betlémské kaple
Foto: vanocnivystava.cz
Sdílej na facebooku
29. prosince  2016 
 06:00

Už jste byli v pražském zemědělském muzeu? To je chyba, protože původně poněkud zatuchlá instituce se postupně mění v interaktivní muzeum moderního střihu, kde se na exponáty sahá a kde to děti baví. 

Venku lilo jako z konve, a tak to na plánovaný výlet někam do lesa vážně nebylo. Nakonec jsem s dětmi tenhle týden jedno odpoledne vyrazila do Národního zemědělského muzea na pražské Letné. A tímto děkuji za skvělý tip od jedné kamarádky, protože to vážně stálo za to. 

Strávili jsme tam nakonec několik hodin, a to jsou zatím otevřené jen dvě větší a jedna menší z několika plánovaných nových expozic. Ve sníženém přízemí je to Jede traktor – staré traktory samy o sobě by asi děti tak nenadchly, ale tady se na některé z nich smí. A hlavně – mají tu odrážecí a šlapací traktory včetně valníků, s nimiž se dá jezdit, soutěžit, vykládat a nakládat náklad, pro starší děti pak počítačové simulátory, samozřejmě traktorové. 

34 vět, které neříkejte před dětmi, i když myslíte, že neposlouchají

34 vět, které neříkejte před dětmi, i když myslíte, že neposlouchají

Jsou věci, u kterých nám záleží na tom, aby je děti neslyšely, a dáme si na to pozor. A pak je spousta jiných, které pronášíme skoro mimoděk, ale nenapadne…celý článek

V prvním patře je výborná expozice rybářství s interaktivními obrazovkami, skutečnými rybami, podlahovými projekcemi a dalšími lákadly. Vyzkoušeno na dětech, baví to batolata, předškoláky i školáky. Dobrá je i menší expozice o myslivosti, hlavně pravěká jeskyně. Navíc se tu omlouvají za to, že ostatní části teprve chystají a vstupné je kvůli tomu mimořádně nízké. 

Pokud by se vám zachtělo ještě trochu té vánoční atmosféry, až do konce prázdnin můžete na některou z výstav věnovaných betlémům. Klasikou je ta v areálu pražského kostela u Panny Marie Sněžné a zajímavá je taky výstava v Betlémské kapli, která se nezaměřuje jen na betlémy. Jmenuje se Slunce a betlémy v Betlémské kapli aneb od pohanského slunovratu po křesťanské Vánoce. Nabízí se také Muzeum betlémů na Karlštejně, kde mají otevřeno celoročně. V Brně vystavují betlémy v letohrádku Mitrovských až do 8. ledna, pozor však, na Silvestra a Nový rok mají zavřeno. 

Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

Vánoce se staly další příležitostí, při níž se na veřejnosti předvedla rodina vévody a vévodkyně z Cambridge. William a Kate tráví svátky s rodinou…celý článek

Prázdniny končí až v úterý a na přelomu týdne se pak má přece jen vyčasit. Pak by se mohl hodit další pražský tip: bobová dráha na Proseku, kde přichystali silvestrovské odpoledne: kromě bohatého doprovodného programu na vás čeká bobová dráha, která bude tento den zadarmo. 

Akce se koná v sobotu 31. prosince od 12 hodin přímo na bobové dráze na pražském Proseku, a to za každého počasí. Rodinám s dětmi budou k dispozici vyhřívané velkokapacitní stany, kde se uskuteční část silvestrovského programu. „Hned při příchodu dáme dětem, které se chtějí zúčastnit soutěží, hrací kartu. Po každém splněném úkolu dostanou razítko. Vyplněnou kartu můžete vhodit do slosování," láká na akci provozovatel dráhy Michal Sadil s tím, že ceny budou opravdu zajímavé. Těšit se můžete na skvělé občerstvení v restauraci Na Bobové dráze a na rodinné permanentky na nezapomenutelné jízdy.

Unikátní a dojemné fotky: Matka kojí starší dítě během porodu

Unikátní a dojemné fotky: Matka kojí starší dítě během porodu

Porodní fotografka Maegan Dougherty fotí krásné fotky příchodu dětí na svět. Někdy je to zážitek ještě silnější než obvykle, jako…celý článek

Úplně jiného Silvestra můžete prožít už v pátek 30. prosince na jižní Moravě, konkrétně v expozici Živá voda v Modré, kde vás čeká oslava mezi rybami – prohlídka zpestřená podvodním losováním! Největší sladkovodní tunel v přírodě v Evropě! Najdete ho poblíž Velehradu. Po levé straně uvidíte život ve velké tůni, po pravici a pod sebou život v rybníku se sumci, vyzami, kapry, líny, candáty, vše bezbariérové. 

Poslední letošní příležitost svézt se parním vlakem po jindřichohradecké úzkokolejce budete mít také 30. prosince. Malou silvestrovskou jízdou zimní krajinou si mohou udělat radost nostalgické duše stejně jako rodiny s dětmi. 

Pro ty vznikla v Praze nová výstavní expozice, která představuje úžasné velké stavby z několika milionů kostek Lega a také několik interaktivních exponátů. Najdete ji až do 1. února 2017 v areálu Výstaviště Praha-Holešovice.

Jak slavili svátky dcera Dary Rolins, synové Aleny Šeredové, Harper Beckham a další děti celebrit?

Jak slavili svátky dcera Dary Rolins, synové Aleny Šeredové, Harper Beckham a další děti celebrit?

Vánoce v rodinách slavných vypadají vlastně dost podobně jako kdekoli jinde. Jen v zámoří si kromě dárků potrpí i na převleky a pyžama s vánočními…celý článek

9 věcí, které doopravdy potěší nejmenší děti

9 věcí, které doopravdy potěší nejmenší děti

Na jedné straně je pravda, že novorozenci a nejmenší kojenci nepotřebují kupovat spoustu drahých věcí a že je jim úplně jedno, kolik stály jejich kočárek…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku