Přiznání dospělých dcer: Mami, tímhle mě točíš! Jak to máte vy?

  • Přiznání dospělých dcer: Mami, tímhle mě točíš! Jak to máte vy?
    Idylka? Vlastně ne moc často, vztah dospělé dcery s matkou bývá často plný napětí
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    6. srpna  2017 
     06:00

    Malujete si, že jakmile se rodinou přežene puberta, bude vztah matek a dcer už jednu pro vždy jedna velká pohoda. Váš omyl nemůže být větší, jak dokládají zkušenosti mnoha dospělých žen. 

  • 1. Proč po sobě nikdy neuklidíš?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je jedno, zda v dospělosti bydlíte se svými rodiči nebo ne. Matka, která je povahou tak trochu pedant nebo je jen prostě trochu víc pořádkumilovná než její dcera, nerozlišuje, zda jde o oblečení poházené v dětském pokojíčku nebo nedokonale umytá okna v dceřině vlastním bytě. Nikdy to bohužel není dost dokonalé, alespoň v jejich očích, a bohužel to nedokáže spolknout. Hlasitá kritika ovšem v tomto případě působí jako výbušnina. "Když mi matka řekla, že není divu, že nikoho nemám, protože nejsem tak pořádná jako ona, půl roku jsem s ní nemluvila," líčí rodinnou historku dnes už dávno vdaná Gábina. 

  • 2. A nechceš počkat na někoho lepšího?

    tchyně
    tchyně
    Autor: Shutterstock

    Matky chtějí pro své děti to nejlepší, alespoň většinou. Bohužel, někdy řeší i situace, do kterých jim zase tak moc není, třeba partnery svých dětí. "Chodila jsem několik let s mužem, s nímž mi bylo skvěle, ale moje matka vždycky neopomněla dát najevo, že jí se fakt nelíbí, a byla k němu maximálně odměřená. Nakonec jsme se rozešli a já si našla jiného, kterému naopak od začátku příšerně podstrojovala, a ještě mu říkala zdrobnělinou jeho jména," vzpomíná Julie. Když se tenhle její přítel jednoho dne postavil v nějaké drobnosti na stranu její matky, poslala ho prostě do háje, což jí matka dodneška neodpustila. 

  • 3. Já vím, že je to tvoje dítě, ale já bych to dělala jinak

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Situace, kdy se matka stává babičkou a její dcera rodičem, může být pro všechny potěšením, ale taky tak trochu noční můrou. A to hned z několika důvodů. Některé babičky mají pocit, že by měly být u svého vnoučete co nejvíce, jiné si osobují na základě svých zkušeností právo mluvit do jeho výchovy a další jako by se k vnoučeti rovnou chovaly tak, aby to jeho rodiče naštvalo. "Na tohle je expert matka mojí ženy – její dcera v roce chodila, mluvila, používala nočník, a vůbec byla perfektně vychovaná, kdežto naše stejně stará dvojčata jsou podle ní zralá na to, aby se jich ujala a převychovala je," je trochu otrávený Pražan Tomáš. 

  • 4. Neměla by ses už usadit?

    Pozor na to, co v zahraničí jíte.
    Pozor na to, co v zahraničí jíte.
    Autor: Profimedia.cz

    "Bylo mi třicet, měla jsem dobrou práci, přítele a za sebou cesty po půlce světa, přičemž jsem hodlala projet i tu druhou," líčí s trochou nadsázky Karolína dobu, kdy se její matka rozhodla, že už toho viděla dost a že by se měla usadit a porodit jí vnouče. Nebo spíše dvě až tři.

    Jelikož Karolína pochází z malého města, kde se v jejím věku skutečně už většina bývalých spolužaček stala matkami, byl nátlak jejích rodičů skutečně drsný a rodinné vztahy to na dlouho hodně poznamenalo. A jak to dopadlo? "Dnes mám tři malé děti a moje matka na ně nemá čas, protože se stala strašně aktivní důchodkyní. Ze všeho nejvíc miluje cestování."

  • 5. Já prostě nejsem žádná hlídací babička

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Některé babičky to tak prostě mají. Vnoučata je nečiní nějak nadšenými a čas, který s nimi stráví, se dá spočítat na prstech jedné ruky. "Je otázkou, zda je k tomu vůbec nutit – smysl to nemá a nárokovat si to také nelze, i když to člověku je samozřejmě líto," míní Zuzana, matka čtyř dětí, jejichž babička si na ně mnohdy celé týdny nevzpomene, a když už se staví (nebo když přijede Zuzanina rodina k ní), líčí jen své neduhy, které přitom nejsou nijak zásadní. Kvůli jejímu nezájmu už Zuzana prolila něco slz a několikrát se s matkou i pohádala, dozvěděla se však jen to, že to po ní nemá chtít, že ona na to nemá povahu. "Už to beru, jak to je, ostatně moje matka má po bytě fotky svého psa, a jedinou – a ještě společnou – fotku mých dětí."

  • 6. Co to máš na sobě, vždyť nejsi nejmladší!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vlaďce je pětačtyřicet, její matce bude sedmdesát. "Máma je typ, který od čtyřiceti nosí trvalou á la květák a doma jen propínací zástěru, vždycky jsem věděla, že to nechci. A ona mi dneska vyčítá, co si oblékám!" líčí zdroj sporů Vlaďka, která vypadá mladistvě, aniž by přitom nosila nevkusné oblečení neodpovídající jejímu věku. Poslední perla z úst její matky? Podle ženy tahle: "Dvoudílné plavky? V tvém věku? Vlastně už by ses před lidmi neměla vystavovat vůbec, vždyť vypadáš jako poběhlice, kterou zajímá jen sex."

  • 7. Ty se rozvádíš? Co mi to děláš, proboha!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když se krátce po třicítce Jana rozhodla pro rozvod, měla dávno spočítáno, že dělá dobře, a věděla, že to zvládne. Proto své rozhodnutí matce oznámila jako hotovou věc a doufala, že jí původní rodina pomůže s některými věcmi – nečekala vlastně nic víc než pohlídání dětí po dobu, než zařídí stěhování a podobně. "Máma však řekla jen to, proč a co jí to proboha dělám. To jsem s ní rozhodně řešit nechtěla, nikdy jsme nebyly žádné velké kamarádky," popisuje Jana, které se rodina během rozvodového řízení dokonce spíše vyhýbala. Naštěstí se jí matka po čase omluvila a dneska je jejich vztah skvělý.

  • 8. Obětovala jsem se kvůli tobě, a ty takhle?

    Být dobrou tchyní není zase tak snadné!
    Být dobrou tchyní není zase tak snadné!
    Autor: Shutterstock

    Markétina matka se vždycky jevila jako domácký typ, ovšem když se její nejmladší dcera odstěhovala, přišla s poměrně nečekaným nátlakem. "Denně mi ne jednou, ale několikrát volala s tím, že je opuštěná a že si jí se sestrami nevšímáme," říká s tím, že to nebyla a není pravda. Její matka nežije sama, ale s otcem, ovšem tvrdí, že on je morous, který jí celý život omezoval, a ona se obětovala rodině. Nejmladší dcera by jí to podle jejích představ měla vynahradit, protože zatím nemá děti, a tak s ní může podnikat spoustu aktivit. "Občas s ní někam jdu, ale jinak jsem prostě ráda se svým mužem," rozhodla se Markéta, jejíž matka se kvůli tomu ob týden uráží.  

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku