7 znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat

Jeffrey Lionel Dahmer, jinak nechvalně známý jako kanibal z Milwaukee. Všimněte si, jak drží koťátko. V dětství ho prý těšil pohled na mrtvá nebo usmrcená zvířata.
Foto: brightside / wikipedia
Sdílej na facebooku
15. ledna  2018 
 06:00

Psychopatické rysy je možné podle vědců zjistit už u tříletých dětí. Takže pokud máte doma tříleťáka, který vykazuje následující modely chování, možná byste měli zbystřit. Většina rodičů si myslí, že nejde o nic vážného a že z toho děti takzvaně vyrostou. Omyl.  Mnoho sériových vrahů se v dětství chovalo přesně podle tohoto vzorce, bohužel to nikdo nezaznamenal včas. 

Že je dítě psychopat, lze zjistit už ve třech letech, vyplývá to z mezinárodní studie pod vedením australských expertů, kteří sledovali, jak děti reagují na různé výrazy obličeje a na neutrální či nepříjemné obrázky. Už velmi malé děti projevují bezcitné a emocí prosté reakce, které jsou spojovány s psychopatií. Více čtěte TADY

Americký psychiatr John Marshall zase analyzoval chování stovky zločinců a psychopatů, a ustanovil tak tři znaky chování, které mohou naznačovat, že dítě by mohlo v budoucnosti spáchat některý z násilných trestných činů, napsal server brightside.me. 

Které to jsou? 

1. Krutost ke zvířatům

Krutost ke zvířatům je typickým příznakem psychopatické poruchy dítěte. Pokud svému dítěti vysvětlíte, že není v pořádku tahat kočku za ocas a šťourat psa v očičku, dítě to pochopí a už to nebude opakovat, není co řešit a vy se nemusíte strachovat. Když ale záměrně trápí zvířata, nebo se je dokonce snaží zabít, je na čase zasáhnout a podniknout nějaké opatření. Nechceme vás děsit, ale právě sérioví vrazi si vybíjejí svůj hněv na bezbranných tvorech. A co víc, často své oběti trýzní nebo zabíjejí stejným způsobem, jakým ubližovali právě zvířatům. Spojení mezi trápením zvířat a psychopatií je tak zřejmé, že už i americká FBI začala zaznamenávat a evidovat případy týrání zvířat ve svých výročních zprávách o trestné činnosti. 

Jeffrey Lionel Dahmer, jinak nechvalně známý jako kanibal z Milwaukee. Všimněte si, jak drží koťátko. V dětství ho prý těšil pohled na mrtvá nebo usmrcená zvířata.
Jeffrey Lionel Dahmer, jinak nechvalně známý jako kanibal z Milwaukee. Všimněte si, jak drží koťátko. V dětství ho prý těšil pohled na mrtvá nebo usmrcená zvířata.
Autor: brightside / wikipedia

Podívejte se na tuto fotografii. Je na ní sériový vrah Jeffrey Dahmer, známý také jako kanibal z Milwaukee, který byl obviněn z 15 vražd a dostal doživotí. Všimněte si, jak na fotografii z dětství drží malé kotě. Jeffrey byl v dětství veliký podivín. Jeho matka Joyce Anette nebyla zcela duševně v pořádku a jeho otec byl velkým workoholikem. Jeffreymu se tudíž nedostávalo tolik pozornosti, kolik by potřeboval. Hrával si se svými imaginárními kamarády a děsil tím své skutečné přátele. Měl také zvláštní úchylku, zbožňoval pohled na mrtvá zvířata.

2. Pyromanie a žhářství

Různé formy pyromanie, nebo dokonce žhářství, kdy dítě úmyslně založí požár, jsou dalším varovným znakem, který by mohl signalizovat sklony k psychopatickému chování. Je to totiž další způsob, kterým se dá vyjádřit hněv a vzdor. Pozor na to!

3. Pomočování se

Enuresis, neboli bezděčné noční nebo denní pomočování se, může být dalším znakem spojovaným s psychopatií. Samozřejmě to neplatí všeobecně. Může se stát, že některé dítě se v noci pomočuje déle a nemusí vykazovat známky psychopatického chování. Pokud rodiče nebo spolužáci na tyto nehody reagují posměšně, dítě se cítí ponížené a v důsledku toho se hněvá nebo urazí – a to může zase vést k agresi (vůči zvířatům a tak dále). 

Andrej Romanovič Čikatilo známý jako rostovský řezník, rudý nebo rostovský rozparovač. Jako malý se pomočoval a matka jej za to bila.
Andrej Romanovič Čikatilo známý jako rostovský řezník, rudý nebo rostovský rozparovač. Jako malý se pomočoval a matka jej za to bila.
Autor: brightside / wikipedia

Pomočováním se trpěl například Andrej Čikatilo, nejšílenější maniak, sériový vrah a kanibal Sovětského svazu. Kdykoliv se mu stala nehoda, jeho matka ho za to trestala tělesnými tresty. Zkrátka ho bila. Později ho začalo těšit, když ostatní děti trpí, což nakonec vedlo k hrůzným činům, které spáchal. 

Psychologové se však shodují, že existuje daleko více náznaků psychopatického chování, než je tato trojice podle doktora Marshalla. Rozhodně i ty další stojí za pozornost, protože hranice mezi tím, co je normální, a tím, co už není, je velice tenká. 

4. Porušování pravidel, krádeže...

Asi neexistuje dítě, které by něco nerozbilo nebo by nikdy nepřišlo pozdě. To se prostě stává. A většina dětí chápe, že když se něco takového přihodí, musí buď zalhat, nebo jít s pravdou ven. Zkrátka dítě se cítí špatně, že něco provedlo. Děti s psychopatickými sklony chápou porušování pravidel velmi odlišně: mají z něj radost, je to pro ně adrenalin. 

Stejné dobrodružství a adrenalin zažívají při krádežích. Dobře to popsala Joanne Rowlingová v Harry Potterovi v kapitole o dětství Lorda Voldemorta. Profesor Dumbledore našel v jeho zásuvce hračky, které patřily ostatním dětem. Temný Lord je ve skutečnosti nepotřeboval, jen si užíval pozorování těch, kteří ztratili důležitou věc. 

Proč pokyn "nezlob!" nikdy nezabere? 

5. Lež bez lítosti

Pokud dítě lže, protože se bojí trestu, můžeme jeho lež pochopit. Nicméně pokud dítě lže jen pro to, aby lhalo, bez výčitek svědomí a s velmi sebejistým výrazem obličeje, měli bychom se znepokojovat. Možná je něco špatně. 

Když odhalíte lež u dítěte, které má psychopatické rysy, začne se zlobit, vyvádět a být hysterické, ale nikoliv kvůli tomu, že vám lhalo, ale z toho důvodu, že jste jeho lež odhalili. Je to určitá forma manipulace. Jasně, nemusí to ještě nutně znamenat, že máte doma malého psychopata, ale návštěva odborníka by mu možná prospěla. 

6. Šikana

Samozřejmě – jestliže vaše dítě někoho šikanuje, ještě to neznamená, že je psychopat nebo z něj roste sériový vrah. Děti šikanují z mnoha důvodů: chtějí pozornost, sílu, chtějí vypadat jako rodiče (kteří je trestají) či jako jejich idol. Existuje však jeden veliký rozdíl. Pokud váš malý terorista šikanuje a ponižuje ostatní jen kvůli tomu, že se mu to líbí, může mít sklony k psychopatickému chování. 

7. Žádné emoce

Děti, jimž hrozí psychopatie, neprojevují strach tak často jako jejich vrstevníci. Necítí stres a nemají ponětí, co je to soucit. Jejich reakce jsou často bezcitné a bez emocí. 

Prevence: harmonický první rok života

Podle psycholožky Heather Irvin je pro dobré psychické zdraví nejdůležitější první rok života dítěte. Odborníci zjistili zajímavou věc: pokud dítě vyrůstalo v dobrém prostředí a po pěti letech věku zažije nějaké bezpráví či násilí, je mnohem méně pravděpodobné, že se stane psychopatem, než tehdy, když nemá dobrý základ v rodině od počátku. 

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku