Matky mileniálky. Jaké jsou a co je pro ně typické? Patříte k nim taky?

  • Matky mileniálky. Jaké jsou a co je pro ně typické? Patříte k nim taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. ledna  2019 
     06:00

    Mileniálovou generací jsou lidé narození od osmdesátých let minulého století do roku dva tisíce. Takže jim je mezi 18 a 38 lety. Někdy se jim taky říká generace Ypsilon, protože generace před nimi dostala název X. Mezi mileniály samozřejmě existují rozdíly – dvacetiletí se budou chovat trochu jinak než téměř čtyřicetiletí.

    A jací jsou? Oproti generaci, která patří k jejich rodičům, jsou tihle roztěkanější, nestálejší, přelétavější – a to ve vztahu ke společnosti i k životu vůbec. Jaké nejčastější „chyby“ dělají matky mileniálky při výchově dětí? Tohle si o nich myslí odborníci.

     

  • Věří, že všechno je dokonalé

    Autor: iStock

     

    Ne že by nebylo na místě mít dost sebevědomí, ať už jde o cokoli, ale dnešní matky kolem třicítky nechtějí slyšet o svých dětech nic negativního. Když jejich uši zaznamenají slovo „strach“ nebo „problém“, reakce bývá obvykle taková, že se tvrdě postaví proti tomu. Mileniálky jsou tak dravé a ambiciózní, že prostě věří, že všechno je skutečně tak, jak má být. Jejich děti jsou nejlepší ve všem a mezi všemi. Psychiatr Paul Bohn říká: „Pravda někdy bolí, ale musíte poslouchat s otevřenou myslí a srdcem a mít v sobě ochotu něco zlepšit. Pokud ne, může se vám i výchova dětí vymknout z rukou.“

     

  • Jsou více kamarádkami než matkami

    Autor: iStock

     

    Mileniálové byli vychováváni v tom, že můžou mít v životě všechno a že jsou si rovni s dospělými a že jejich rozhodnutí má stejnou váhu jako rozhodnutí rodičů. A tohle si s sebou velmi často nesou i do rodičovství, kdy často nejsou schopni převzít odpovědnost a chovají se spíše jako kamarádi vlastních dětí. „Matky si musí uvědomit, že v některých chvílích je potřeba udělat dospělé rozhodnutí. Být jen kamarádkou svých dětí vede k přehnané volnosti a zoufalému rozhodování jen ze strachu, že nedostanete souhlas dítěte. Dítě nemůže mít naprostou svobodu,“ tvrdí Paul Bohn.

  • Soutěží o nejlepší matku ze všech

    Autor: iStock

     

    Mileniálové jsou nejen ambiciózní, ale taky draví. Domnívají se, že svět na ně čeká s otevřenou náručí a že jsou nejlepší ze všech. To se projevuje i v mateřství. Však se podívejte na instagramové účty matek – jsou plné fotek jejich dětí, jimiž dávají zcela evidentně najevo, jak moc jim záleží na tom, aby byly právě ty jejich děti ze všech nej. A potažmo i ony – matky. Ano, mileniálky mají soutěživost v krvi, ale podle psychiatra Bohna by to měly trošku omezit. Nesoutěžte s ostatními v tom, kdy vaše dítě začne chodit, mluvit, jíst, skákat, prostě cokoli. „Dokonce i když budete mít pocit, že je vaše dítě opožděné, musíte pochopit, že každé je individuální a že vývoj nemůžete tak docela ovlivnit,“ radí lékař.

     

  • Nevychovávají jednotně

    Autor: iStock

     

    Vzhledem k sebevědomí, které mileniálové mají, a taky k tomu, že mají vždy svůj názor, projevují se tak i při výchově. Mileniálky velmi těžko přijímají názor druhých, tedy v tomto případě partnera, takže jednotná výchova je pro ně problematická. Jenže při výchově dítě potřebuje slyšet od rodičů jeden hlas, jeden názor, ne několik. „Jakmile bude dítě dostávat protichůdné zprávy od matky a otce, nebude vědět, koho má opravdu poslouchat, a bude dezorientované. A až vyroste, bude poslouchat jen to, co mu bude lépe vyhovovat,“ varuje Paul Bohn.

  • Přehnaně své děti zaměstnávají

    Autor: iStock

     

    Jistě, i mileniálky chtějí všechno zkusit a otestovat, chtějí být všude a všechno znát. Jsou liberální a otevřené všem názorům a směrům. Totéž chtějí u svých dětí. Proto je zapisují do všech druhů aktivit a kroužků, protože přece musí něco dělat a zkusit! Od pondělí do pátku nemají děti ani jeden den volný. Fotbal, plavání, klavír, tanec… Nekonečný seznam činností. A děti? Baví je to všechno vůbec? Nejsou unavené, skleslé nebo úzkostné? Myslete na to, že děti potřebují taky čas na to, „nedělat nic“. „Nezapomeňte na to, že vaše dítě by si mělo dětství užít,“ říká Paul Bohn.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku