Potvrzeno! Otcové ovlivňují sexuální chování i vztahy dcer víc než matky

Potvrzeno! Otcové ovlivňují sexuální chování i vztahy dcer víc než matky
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. června  2019 
 06:00

Tátové mají silný vliv na utváření názorů svých dcer, na hodnoty, ale také sexualitu a vztahy. Pokud dcery nemají podporu svých otců, jen obtížně zvládají budoucí vztahy. Odborníci tvrdí, že dospívající dívky, o které tátové pečovali a starali se, jsou sebevědomější a spokojenější. Ty, na něž tátové čas neměli, mají velmi bouřlivé vztahy s druhým pohlavím. Nejnovější studie to potvrzují.

Tým odborníků na Pensylvánské univerzitě sledoval přes 200 sesterských párů a analyzoval, jak se na nich „podepsalo“ chování jejich otců nebo absence otců. Mezi sestrami musel být rozdíl minimálně 4 roky a k rozvodu rodičů muselo dojít v době, kdy nejmladší dceři bylo 14 let. Tyhle podmínky umožnily výzkumníkům porovnávat, jak každá dcera přistupuje v dospělosti k partnerským vztahům. Jedinou proměnnou byla účast otce.

Odborníci zjistili, že starší dcery, které se potýkaly v rodině s nekvalitní výchovou otců (zejména žily s otci, kteří byli násilní nebo se potýkali s duševními chorobami či závislostmi včetně alkoholu a podobně), měly později v dospělosti nižší očekávání ohledně svých mužských protějšků. Taky měly vyšší pravděpodobnost, že budou mít více sexuálních partnerů a méně naplňující vztahy.

Chování matek v tomto případě nehrálo žádnou roli, stejně tak byla irelevantní doba, po kterou v životě mladších dcer otec v rodině chyběl. „Zdá se, že chování otců v rodině má na sexuální chování dcer mnohem silnější vliv než jejich nepřítomnost,“ uvádějí výzkumníci.

Výzkum ovšem vyvolává i řadu otázek. Chovaly by se dívky na střední škole jinak, kdyby viděly svého otce v jiném světle? Dávaly by více lásky svým partnerům, kdyby se v dětství cítily více milované? Chovaly by se jinak ve svém manželství, kdyby viděly něco jiného v dospívání? V každém případě se znova potvrzuje, že tátové fungují jako životní rádci, aniž si to uvědomují. Pokud v raném věku položili základy vztahu, budou se jejich dcery cítit fajn i ve svých vztazích a klidně si přijdou k tátovi pro radu o kariéře, životě i lásce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku