Z dětí, které pijí z lahve, vyrostou častěji leváci, říká nová studie

Z dětí, které pijí z lahve, vyrostou častěji leváci, říká nová studie
Foto: istock
Sdílej na facebooku
17. ledna  2019 
 06:00
Nedaří se kojení a krmíte své miminko mlékem z lahvičky? Pak existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že z něj bude levák. Připadá vám to přitažené za vlasy? Tvrdí to nejnovější výzkum realizovaný týmem vědců při School of Public Health v americkém Washingtonu.

Lateralita, neboli dominance či preference jedné strany těla (praváctví, leváctví), souvisí s rozdílností funkce pravé a levé mozkové hemisféry. Leváků je v populaci zhruba deset procent a teorií o tom, proč a jak leváctví vzniká, existuje celá řada. Od poškození mozku z důvodu stresu při porodu až po vyšší hladinu pohlavního hormonu testosteronu během vývoje plodu v děloze. Žádná z nich ale zatím neposkytla dostatečně podložené vysvětlení.

Nejen geny!

Ačkoli je leváctví částečně geneticky podmíněno, aktuální výzkum přinesl nová zjištění, a to ta, že z dětí, které jsou v prvních devíti měsících života krmeny z lahvičky, vyrůstají leváci podstatně častěji ve srovnání s dětmi, které jsou v tomto období kojeny. Studie, která byla publikována v odborném magazínu Lateralita: Asymetrie těla, mozku a kognitivního myšlení, sledovala více než 62 tisíc matek a jejich dětí, které byly plně kojené i krmené z lahvičky. Výsledky jsou překvapivé – preference levé ruky je u kojených dětí výrazně nižší.

Kojit devět měsíců?

Philippe Hujoel, profesor epidemiologie washingtonské School of Public Health a jeden z autorů studie, uvedl: „Domníváme se, že kojení optimalizuje mozkové procesy, při kterých dochází k upevňování laterality a které rozhodují o preferenci pravé, nebo levé strany. I když je zde samozřejmě zásadní vliv genetických dispozic, ukázalo se, že důležitou roli hraje také způsob výživy v prvním roce života dítěte. Navíc jsme dospěli ke zjištění, že čím déle maminky své děti kojí (do devíti měsíců věku), tím výrazněji se snižuje pravděpodobnost, že z nich vyrostou leváci, ve srovnání s těmi, které byly prvních devět měsíců krmeny z lahvičky. V žádném případě samozřejmě není metoda krmení jediným rozhodujícím faktorem v případě rozvoje dominance pravé, nebo levé ruky. Přesto jsou ale nejnovější zjištění ohledně tohoto vzájemného vztahu fascinující.“

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku