Šokující? Děti narozené matkám po třicítce jsou chytřejší! Jak je to možné?

Šokující? Děti narozené matkám po třicítce jsou chytřejší! Jak je to možné?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
23. srpna  2019 
 06:00

Spousta výzkumů a článků tvrdí, že nejlepší věk pro porod dítěte je kolem dvacítky. Pak začnou vaječníky stárnout a šance na otěhotnění klesá s věkem. Vedle toho přibývají v pozdním věku nejrůznější komplikace. Stále více žen také mateřství odkládá, dokud nejsou lépe zajištěné a zralejší. Právě pro ty nad třicet let jsou tu dobré zprávy. Nejnovější studie zjistily, že děti narozené matkám po třicítce budou pravděpodobně mnohem chytřejší.

Jak je to možné, že starší matky rodí inteligentnější děti? Většina studií týkajících se starších matek hovoří především spíše o rizicích, mnohem méně o výhodách. Studie provedená ve Velké Británii zkoumala asi 18 tisíc dětí v rámci výzkumu Millenium Cohort Study a zjistila, že existuje souvislost mezi věkem matky a inteligencí dítěte.

Nejchytřejší jsou děti matek, kterým je 30–39 let

Odborníci zjistili na základě výzkumu, že nejinteligentnější děti měly matky, jimž bylo 30–39 let. Jejich IQ bylo o několik bodů vyšší než dětí, jejichž matky je porodily mezi 20 a 29 lety. Děti starších matek měly obvykle vyšší skóre v kognitivních testech ve věku 5 let ve srovnání s pětiletými dětmi mladších matek. To potvrzuje i jiná švédská studie, podle níž se zkoumaly úspěchy dětí ve škole v šestnácti letech. Ukazuje se, že nejlépe na tom byly děti narozené matkám mezi 35. a 39. rokem, na druhém místě pak děti matek, jimž bylo v době porodu 30–34 let.

Otázkou tedy je, proč by věk matek v době porodu měl tak moc ovlivnit inteligenci dětí. Podle London School of Economics je to kvůli tomu, že prvorodičky ve věku 30 let a více jsou pravděpodobně vzdělanější, mají vyšší příjmy, pravděpodobně mají taky stabilní vztahy, zdravější životní styl, a vědí toho tedy více než mladší ženy.



Stejná studie však také zjistila, že oddálené těhotenství, zejména po dosažení věku 40 let, nevede k chytřejšímu dítěti. Mohlo by to být ale i kvůli tomu, že mezi zkoumanými matkami bylo asi jen 50 matek starších čtyřiceti let. Ve švédské studii však odborníci dospěli k závěru, že šestnáctileté děti matek, které je porodily mezi 40. až 44. rokem života, si vedly mnohem lépe než děti "dvacetiletých" matek. Ty děti, jejichž matkám bylo v době porodu 45 let a více, na tom byly jen o málo hůře než děti matek, kterým bylo 25–29 let. Souhlasíte se zjištěním? Co vy na to? Jaké jsou vaše děti?

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku