Kdo může za to, že děti špatně slyší? Matky kuřačky!

Kdo může za to, že děti špatně slyší? Matky kuřačky!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
17. září  2019 
 06:00

Kouření během těhotenství může být příčinou vzniku vážných sluchových vad u dítěte. Nebezpečné je také pasivní kouření, říká nejnovější vědecká studie! Co všechno hrozí?

Fakt, že pokud nastávající maminka holduje cigaretám, ohrožuje tím zdraví nejen své, ale také svého nenarozeného potomka, není žádnou novinkou. Většina z nás ví, že tabákový kouř s sebou přináší vážná rizika v podobě nízké porodní hmotnosti dítěte, předčasného porodu a dýchacích potíží u novorozence, je ale zřejmé, že v souvislosti s kouřením během těhotenství existují i další hrozby, o kterých ještě příliš mnoho nevíme. Nedávno přišli vědci s novým zjištěním, a to s tím, že vše je spojeno, mimo jiné, také se sluchovými poruchami nebo závažným a celoživotním poškozením sluchu u dětí.

Mozek nemá kyslík!

Bohužel se ukazuje, že i v případě, kdy žena přestane kouřit ve chvíli, kdy zjistí, že je těhotná (nebo i o několik měsíců dříve, než otěhotní), může být dítě stále ohroženo výše zmíněnými potížemi. Přičemž je nebezpečné rovněž pasivní kouření. Pokud tedy kouří lidé v okolí nastávající maminky nebo maminka žije v jedné domácnosti s kuřákem a kouř „pouze“ vdechuje, znamená to pro plod téměř totožné riziko trvalého poškození zdraví. Včetně problémů se sluchem. Proč to tak je? Podle lékařů může absorbovaný (matkou vdechnutý) hořící tabák poškodit vyvíjející se mozek plodu, což následně vede ke sluchové kognitivní dysfunkci. Také se předpokládá, že tabákový kouř může způsobit fyzické poškození citlivých senzorických receptorů v uchu, které fungují na základě zvukových vibrací a přinášejí mozku zprávy o zvucích, které slyší. Pokud jsou tyto senzory poškozeny, mozek nemůže přijímat signály, že je slyšet zvuk. Tabákový kouř navíc výrazně snižuje přísun kyslíku k plodu, takže během jeho růstu může docházet k vývojovým poruchám.

Vadí i pasivní kouření!

Aktuální studie japonských vědců zjistila, že pravidelné vystavování cigaretovému kouři během prenatálního vývoje a současně i nadále během raného dětství více než zdvojnásobuje riziko nevratného poškození, nebo dokonce ztráty sluchu u dětí. Autoři studie sledovali více než padesát tisíc dětí narozených v letech 2004 až 2010 a přišli na to, že u těch, které byly vystaveny účinkům tabáku a cigaretového kouře během těhotenství, existuje až 68% pravděpodobnost vzniku vážných sluchových poruch. U dětí, které byly nuceny k pasivnímu kouření, byla zjištěna až o 30 % vyšší pravděpodobnost vad a poškození sluchu (tato tvrzení byla ověřena testováním zúčastněných dětí ve věku tří let, z nichž se u 4,6 % projevila sluchová vada).

Máte doma batole? Zahoďte cigarety!

Studie přišla ještě s jedním zcela novým zjištěním, o kterém dosud nebyly zveřejněny žádné podrobnější informace, a to s tím, že riziko poškození nebo ztráty sluchu se významně zvyšuje, když je dítě vystaveno negativním vlivům tabáku a kouře z cigaret nejen v období svého prenatálního vývoje, ale rovněž i později, v prvních pěti letech svého života. V zásadě tedy platí, že pokud matka kouří v průběhu gravidity a své záliby se nevzdá ani po narození potomka nebo pokud se dítě pravidelně pohybuje v prostředí, kde se kouří (rodina, příbuzní), hrozba poškození sluchu ještě několikanásobně stoupá.

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku