Šokující! Mateřské mléko obsahuje kanabinoidy, nejznámější složky konopí!

Šokující! Mateřské mléko obsahuje kanabinoidy, nejznámější složky konopí!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
11. října  2019 
 06:00

Nedávné studie potvrdily, že aktivní složky konopí – kanabinoidy – se nalézají přirozeně mimo jiné i v lidském mateřském mléce. Výsledky studie byly zveřejněny v Evropském věstníku farmakologie a zdá se, že mají dalekosáhlé lékařské důsledky.

Podle zjištění této vědecké studie lidské mateřské mléko přirozeně obsahuje stejné kanabinoidy, jaké se nacházejí v rostlině konopí. Ty jsou životně důležité pro správný vývoj člověka. Ve struktuře lidského těla je zakódován systém proteinů známých jako receptory pro kanabinoidy, které jsou vyvinuty tak, aby reagovaly na kanabinoidy. Ty jsou také jednou z hlavních složek konopí.

Vědci potvrdili, že buněčné membrány v těle jsou těmito receptory vybaveny a že při aktivaci chrání buňky proti virům, "zlým" bakteriím, rakovině a jiným nádorovým onemocněním. Vědci také zjistili, že mateřské mléko je bohaté na endokanabinoidy, což je druh lipidů, které – zjednodušeně řečeno – učí novorozené děti, aby si vyvinuly chuť k jídlu, potřebu jíst, a to tím, že vlastně stimulují proces kojení.

Jedna z vedoucích této studie Melanie Dreher zkoumala ženy během těhotenství a později jejich děti po dobu jednoho roku. Zjistilo se, že kdyby nebyly kanabinoidy v mateřském mléce, novorozenci by nevěděli, kdy jíst, a nevznikla by potřeba jíst (vnějším projevem je křik dítěte), což by mohlo vést k podvýživě nebo smrti. To samozřejmě platí pouze v případě kojených dětí.

Zdá se vám to povědomé? Je to stejné, jako když někdo kouří konopí a následně pociťuje hlad. Studie o kanabinoidech v podstatě říká, že lidské tělo bylo vytvořeno pro kanabinoidy, protože nutriční látky jsou důležité při ochraně buněk před onemocněním, pro posílení imunity a ochranu mozku a nervového systému. Autoři studie dodávají, že výsledky studie naznačují slibnou budoucnost v pediatrické medicíně, a to zejména s ohledem na stavy zahrnující neorganické selhání, například cystickou fibrózu.

 

Jak rostou kojené děti a jakým tempem? Odpověď najdete v našem VIDEU:

Video se připravuje ...
Jakým tempem a kdy rostou kojené děti? • VIDEO: 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku