15 potravin, které by se vaše děti měly naučit jíst. Proč jsou pro ně důležité?
Kvalitní bílkoviny, hodně zeleniny - to je samozřejmě vedle příloh a pečiva, to nejdůležitější, z čeho by měla být tvořena strava dětí. Pokud vaše dítě nemá rádo mléko, nevadí. Bylo by ale lepší, kdyby se dokázalo naučit jíst alespoň jogurt.
Dostat do malých dětí jiné jídlo, než jsou ta jejich oblíbená, je často nadlidský výkon. Zatímco červenou papriku obyčejně milují, zelenou nechtějí vzít to ústa v žádném případě. Nevadí, skvělé je, že jí alespoň něco.
Klidně svému potomkovi dávejte každý den jednu kyselou okurku, pokud ji má rád, jasně pestrost by byla lepší, ale pořád dobré, že do sebe dostane nějakou zeleninu. Nemá rád mrkve vařenou ale jenom strouhanou nevařenou? No a! Vzpomeňte si na to, jak jste sami tato jídla v dětství nesnášeli a nenuťte do nich vaše děti. Na některých zásadách ale trvejte.
1. Pečivo a obiloviny
Začněme tím, na čem bude jídelníček vašich dětí postaven, a to je pečivo a obiloviny. Jedí jenom bílé rohlíky? Nechtějí nic celozrnného. U malých dětí je to v pořádku. Zatímco dospělí by měli denně sníst cca 25-30 gramů vlákniny, dětský organismus by si ale s takovým množstvím vlákniny neuměl poradit – hlavně v případě malých dětí. Trápil by je průjem. Celozrnné pečivo a přílohy je učte jíst postupně.
2. Zelenina
Zatímco dítě do čtyř let by mělo mít denně dvě porce zeleniny, větší by jí mělo jíst čtyřikrát denně. Ano, není to snadné, zkuste ale zjistit, jaký druh zeleniny vaše dítě má rádo a klidně mu jen prostě dávejte pořád dokola, Některé děti dokáží sníst denně dvě okurky jiné 300 gramů ledového salátu.
3. Maso
I když mnoho dětí maso zrovna nemiluje, v jídelníčku by nemělo chybět. Nechtějí ho kousat? Kupujte jim mleté, jak totiž vysvětlují odborníci ze společnosti Výživa dětí: maso obsahuje takzvané esenciální aminokyseliny – látky, které tělo potřebuje pro svou správnou funkci, pro obnovu tkání a dětský organismus také pro růst. Maso je také zdrojem některých minerálních látek – např. železa, fosforu, zinku, hořčíku. Obsahuje také vitaminy skupiny B, vitamin A a D.
4. Mléko a mléčné výrobky
Pro děti jsou mléko a mléčné výrobky významným zdrojem vápníku, který je potřebný pro zdravý růst a vývoj kostí a zubů. I když se dospělým doporučují nízkotučné výrobky, pro zdravé děti jsou zbytečné. Navíc hlavně ty malé potřebují pro svůj růst a vývoj velké množství energie i tuků. Přednost by měly mít polotučné jogurty (2 - 5 procent tuku) a sýry s obsahem tuku do 45 procent tuku v sušině. Pro děti, které hýbou, jsou vhodné i smetanové jogurty.
5. Olivový olej
Tuky jsou nedílnou součástí jídelníčku, už proto že jsou přirozeně v mase, mléčných výrobcích nebo třeba sladkém pečivu. Děti pro svůj správný růst potřebují větší množství tuku, jsou totiž aktivnější než dospělí. Je to pro ně zdroj energie, vitamínů a dalších látek potřebných pro vývoj a růst těla. Pro děti stejně jako pro dospělé ale platí, že jsou pro ně zdravější tuky rostlinné než tuky živočišné. Chybu neuděláte ani olejem řepkovým.
6. Tmavé maso
I když je drůbeží svým složením velice výhodné, protože nemá tolik tuku, zdaleka neobsahuje všechny vitamíny a minerální látky (především železo) v takovém množství, aby byla jejich potřeba v těle trvale pokryta: proto je vhodné jíst i tmavé druhy masa. Z nich je nejvhodnější libové hovězí nebo telecí. Opět stejná rada: roštěnku do nich asi nedostanete, ale koule z hovězího masa v rajčatové omáčce určitě ano. Na druhou stranu, rozhodně nemusí tmavé maso jíst denně.
7. Ovoce
Určitě bude snazší, aby vaše dítě jedlo ovoce než zeleninu. Přitom ovoce by dítě mělo sníst o něco méně, protože je v něm hodně jednoduchých sacharidů a má celkově vyšší energetickou hodnotu. Do čtyř let mají jíst 2 porce, pak už čtyři. Jednu porci ovoce představuje například jeden banán, ½ šálku drobného ovoce jako jsou jahody. Také máte zkušenost s tím, že když dítěti nakrájíte jablko nebo broskev, sní jí spíše, než když bude v celku?
8. Ryby
V jídelníčku dětí by měly být zastoupeny alespoň dvakrát týdně. Rybí maso obsahuje ve svém tuku mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce a cév a u dětí podporují správný růst a duševní vývoj. Je v něm také větší množství vitaminů D a E a v mořských rybách jodu. Kromě rybích prstů by se měli naučit jíst i třeba lososa.
9. Luštěniny
Pro dospělé jsou luštěniny ideální součástí jídelníčku a mohli by je jíst několikrát denně. Mají v sobě bílkoviny, zasytí a nejsou v nich tuky. I pro děti je taková čočka či cizrna dobrá potravina. Pozor ale: obsahují velké množství vlákniny, se kterým si trávicí systém malého dítěte ještě nemusí dokázat poradit. Proto malým dětem místo hrachové kaše nebo čočky na kyselo připravujte z luštěnin lisované polévky nebo pomazánky. Luštěniny prostě po uvaření prolisujete a zbavíte je části vlákniny.
10. Ořechy
Do jídelníčku dětí patří i ořechy, většinou jim chutnají a není třeba a je k jídlu nutit, je v nich spousta tuků s příznivým složením. Nejcennějšími látkami v nich jsou nenasycené mastné kyseliny, které prospívají zdraví srdce a cév. Protože ořechy mají malé množství sacharidů, hodí se jako náhrada pamlsků nebo součást ovocného salátu. Pozor si musíte dávat pouze tehdy, když vaše dítě ještě neumí pořádně kousat a mohlo by se stát, že je vdechne.
11. Sladkosti
Ano zní to divně, že by se dítě mělo naučit jíst sladkosti, když tělu nikterak neprospívají. Ale! Kdo děti má, dobře ví, že není dost dobře možné vyloučit je z dětského jídelníčku úplně. Pro zdravé děti naštěstí platí, že v podstatě neexistují potraviny, které by pro ně byly zakázané. Sladkosti do dětského jídelníčku patří – ovšem jenom jako zpestření. Přednost dávejte kvalitním čokoládám s vyšším podílem kakaa, dortům s ovocem a želé. A hlavně, naučte dítě se ovládat.
12. Sůl
Se solí je podobné jako se sladkostmi, také nelze říci, že by se je děti měly naučit jíst, spíše by se jí měly naučit nejíst. Zcela vyhnout se solení ale není nutné, tedy kromě dětí do jednoho roku, kterým se nedoporučuje solit vůbec. Jejich ledviny totiž ještě nejsou připraveny na zátěž. Ani větším dětem se nedoporučuje výrazně solit. Zvykne-li si totiž dítě na slanou chuť už jako malé, bude ji vyhledávat i později.
13. Voda
Místo jakýchkoli sladkých nápojů, by se dítě mělo naučit zahánět žízeň obyčejnou vodou. Zdravému dítěti, které má dostatek pohybu, slazené nápoje v přiměřeném množství nijak neublíží, ale jakmile pohybu mohou přispět ke vzniku nadváhy nebo obezity. Netlačte děti, aby pili jako vy, tekutin mají vypít jen přiměřeně svému věku.
14. Vejce
I když už se dávno není třeba bát vajec kvůli zvyšování hladiny cholesterolu, stále platí, že tuku je v nich je požehnaně. Vajíčko denně k snídani by třeba odborníci ze společnosti Výživa dětí nedoporučili. Podle nich by zdravé děti měly mít maximálně čtyři vejce týdně a přednostně v rozptýlené formě, tedy použité při přípravě pokrmů.
15. Jídla bez chemie
Úkol, který je zase hlavně pro rodiče, naučte děti jíst přirozené, průmyslově nezpracované potraviny. Pokud si totiž zvyknou jíst hranolky s přidanou soli, cukrem a dalšími ochucovadly v podobě různých éček, pak už těžko někdy budou chtít jíst brambory. Jednoduché chutě, to je něco, co dítě v raném věku ocení a pokud nebude znát jiné, vydrží mu to i do dospělosti. Je to jedna z účinných prevencí obezity.