Nechce jíst? Dítě do jídla nenuťte! Mohli byste mu jídlo zprotivit

Nechce jíst? Dítě do jídla nenuťte! Mohli byste mu jídlo zprotivit
Pokud dítěti nějaké jídlo "nejede", nenuťte ho do toho. Mohli byste mu to zprotivit.
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
16. května  2019 
 06:00

Skutečně spoustu práce má dětský organismus mezi prvním a třetím rokem života. Nervové buňky v mozku se vyvíjejí nejrychleji za celý jeho život a výška batolete se zdvojnásobí. Je vcelku jasné, že potřebuje skutečně kvalitní přísun živin. Co potomkovi dávat, aby měl všeho dostatek a správně se vyvíjel? Poradí vám odborníci z iniciativy Vím, co jím. 

První půlrok života máte o dětskou výživu vlastně postaráno. Potomek si víceméně vystačí s mateřským mlékem, potom můžete přidat příkrmy. Ale v roce života už toho dítě potřebuje mnohem více a jen z mléka už to nezíská. Třeba vitaminu D a železa batole v tomto věku, tedy od jednoho do tří let, spotřebuje až čtyřikrát tolik co dospělí. 

Po prvním roce života tak můžete začít přidávat do stravy už i kravské mléko a mléčné výrobky. Postupně na jídelníček zařaďte i luštěniny a sem tam k ovoci přidejte piškoty. Co je ale v tomto věku skutečně důležité, je pevný stravovací režim, na který dítě musíte připravit. A to je jídlo pětkrát denně. 

 

Rodičovský omyl! 10 jídel, která nejsou pro děti tak zdravá, jak myslíte

Rodičovský omyl! 10 jídel, která nejsou pro děti tak zdravá, jak myslíte

Chcete, aby vaše dítě jedlo zdravě, ale nepřeháníte to? Jen se vždycky snažíte mu nabídnout to, co považujete za zdravější variantu? Pozor na to, dost…celý článek

Nejlépe se to naučí, pokud mu vy půjdete vzorem. Seďte s ním u stolu, jezte společně s ním. Děti rády opakují to, co vidí, takže je jasné, že když si něco dáte do pusy, udělá to dítě také. "Pokud bude něco odmítat, nenuťte ho do toho. Dítě musí, než přijme novou potravinu, novou chuť, jídlo devětkrát až dvanáctkrát okusit, aby si na chuť zvyklo. Mějte trpělivost," radí Karolína Hlavatá, odbornice na výživu a odborný garant iniciativy Vím, co jím.

Program Vím, co jím vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Z certifikace logem Vím, co jím jsou na základě doporučení vědeckého výboru vyloučeny produkty pro děti do jednoho roku, aby produkty označené logem Vím, co jím nekonkurovaly výlučnému kojení malých dětí.

Více o zdravých potravinách na www.vimcojim.cz.

Od kdy mohou děti vajíčka? Co nejdříve! A klidně jedno vejce denně, radí vědci

Od kdy mohou děti vajíčka? Co nejdříve! A klidně jedno vejce denně, radí vědci

Dáváte svému batoleti vajíčka? Ne? Chyba. Podle nového průzkumu by totiž malou dávku vajíček měly jíst děti už od šesti měsíců. Vypadá to dokonce,…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku