Bonbon, nebo brokolici? Když se správně zeptáte, batolata dají přednost zelenině

Bonbon, nebo brokolici? Když se správně zeptáte, batolata dají přednost zelenině
Brokolici? Sem s ní!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
17. června  2019 
 06:00

Jak to má vaše dítě se zeleninou? Vyhýbá se jí jako čert kříži a vezme ji na milost jen tehdy, když už vážně není zbytí? Možná by se to mohlo zásadně zlepšit, když se naučíte nabízet ji jinak než dosud. Brokolici, stejně jako třeba rajčata nebo mrkev. S radou, jak na to, kupodivu nepřišli experti na výživu, ale jazykovědci. 

Trik, který funguje v osmi případech z deseti, má jednu zásadní vadu. Nezabírá u dětí starších tří let. Tak velké děti už jsou na něj moc chytré. Ale u těch mladších rozhodně stojí za vyzkoušení. 

S experimentem přišli psychologové a lingvisté z University of California v Irvine, jeho výsledky zveřejnili v odborném žurnálu PLOS One. Zkoumali chování několika desítek dětí ve věku mezi 21 a 27 měsíci věku a přišli na jednu věc: když dáte dětem vybrat ze dvou možností, zvolí v naprosté většině případů tu, která zazněla jako poslední. 

A to navzdory tomu, že jim třeba chutná méně. "Dospělí dokážou rozlišovat mezi volbami a často si volí první možnost,“ vysvětlila autorka práce Emily Summer. Ale děti, zejména batolata ve věku do tří let, podle ní ještě neumějí s jazykem pracovat tak dobře, což se projevuje mimo jiné tím, že ze dvou možností většinou zvolí tu druhou. 

"Tento fenomén zatím u dětí nebyl studován, bylo fascinující na to přijít,“ dodala vědkyně. V rámci experimentu vědci dávali dětem vždy dvacítku otázek – batolata si vždy musela vybrat ze dvou možností. Později jim dali totožné otázky, ale možnosti byly v opačném pořadí. V poslední části pokusu si batolata možnosti vybírala ze dvou obrázků, které viděla zároveň. 

Při volbě ze dvou slyšených možností děti v osmi případech z deseti zvolily druhou možnost, protože tu první si prostě ani nezapamatovaly. Když měly nějak reagovat, jen zopakovaly to, co slyšely naposled. Při pohledu na obrázky byly odpovědi půl na půl – podle vědkyně se zde projevily skutečné preference dětí. 

Domněnku vědců potvrdilo i procházení obrovské databáze záznamů konverzací mezi dětmi a dospělými. Takže chcete, aby vaše dítě snědlo brokolici? Pak se ho musíte zeptat: "Chceš bonbon, nebo BROKOLICI?" Co s tím, když dítě sice verbálně zvolí brokolici, ale pak ho zelenina na talíři akorát naštve, už vědci nenapsali. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku