Jednorázovky versus látkové plenky: Co se pro koho hodí?

Jednorázovky versus látkové plenky: Co se pro koho hodí?
Se kterými ušetříte více?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
12. listopadu  2017 
 06:00

Před pár lety by to možná vypadalo jako vtip. Kdo by se vracel k látkovým plenkám, když jsou tu snadno dostupné a pohodlné jednorázovky? Jenže poslední dobou přibývá matek, které zase pleny perou. A to dobrovolně, protože jejich výhody převažují. Jak si tedy oba druhy při vzájemném srovnání stojí?

 

Dá se na to koukat jako na úchylku, ale mě používání látkových plen bavilo. Srovnání přitom mám – na starší děti jsem před mnoha lety kupovala papírové jednorázové plenky přesně tak, jak velela reklama nebo slevy v supermarketech. A látkovky jsem používala pouze výjimečně u prvního syna ve dnech, kdy se příští mateřská či manželova výplata zdály nekonečně daleko a na papírovky prostě nebylo.

Jakmile přišly peníze, s úlevou jsem je odložila, protože vyvářet plenky byl neskutečný opruz, i když jsem k tomu na rozdíl od mojí mámy v sedmdesátých letech používala pračku a s žehlením plen jsem se neobtěžovala nikdy.

Látkování: jak používat svrchní kalhotky na látkové plenky

Látkování: jak používat svrchní kalhotky na látkové plenky

Podívejte se, jakým způsobem používat svrchní kalhotky na látkové pleny. Jak kalhotky, tak pleny existují v mnoha variantách, použití však nakonec…celý článek

U třetího dítěte jsme se doma shodli, že tentokrát to budou látkové pleny, a to dobrovolně – vlastně hlavně proto, že nám vadilo množství odpadu, které s sebou papírovky nesou, navíc se nám líbila představa, že nebudeme muset vydávat každý měsíc několik set korun za plenky a myslet na to, abych jich doma vždycky bylo dost. A v neposlední řadě mi přijde docela dobré i to, že dítě není celé dny navlečené v něčem, co je plné chemie a bělicích látek. Čtvrté dítě dostalo látkovky také. 

Není plenka jako plenka

...
...
Autor: Shutterstock
Rozhodnutí bylo o to snazší, že dnešní plenky vypadají úplně jinak a přitom jsou mnohem účinnější, pokud jde o jejich hlavní funkci.

“Samozřejmě můžete používat i klasické čtvercové plenky, které se skládají na osminy, ale je pravda, že se hned promáčí a musíte dítě přebalovat někdy i každou půlhodinu, já jsem proto nakoupila takzvané kapsovky,“ popisuje základní rozdíl mezi plenkami Zuzana Kubešová, která je používá už u druhého dítěte po sobě.

Kapsovky mohou být nejen bavlněné, ale klidně i konopné nebo bambusové. Vypadají tvarem vlastně jako jednorázové plenky a zapínají se rovněž na zip nebo na druky, přebalování s nimi je proto stejně snadné. I když musíte zvládnout dva kroky, nikoliv jen jeden – protože na látkové plenky musíte použít ještě takzvané svrchní kalhotky z nepromokavé látky, které zabrání prosáknutí ven. A ty jsou dneska mnohem hezčí a přitom účinnější než někdejší igelitové špatně držící kalhotky.

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Koupila byste mu cokoliv, ale je vám jasné, že vaše finance mají své limity. Kolik vás vlastně bude stát základní vybavení, než přijde dítě na svět?…celý článek

Na pomezí mezi plenami čtvercovými a kapsovými stojí pleny vícevrstvé, v zásadě jde také o pleny obdélníkového nebo čtvercového tvaru, které jsou však ze silnější vrstvy látky a ještě se podle naznačených skladů nebo prošití snadno složí na potřebný pruh. Tak jako tak na plenku by měla přijít ještě separační plenka – z celulózy nebo třeba pracího jemného fleecu, která zachytí nejhorší nečistoty a hlavně brání tomu, aby dítě bylo vyloženě v mokrém, což by jeho pokožce přece jen nesvědčilo.

Bohužel daní za to, že plenky toho více zadrží než někdejší čtvercovky, je fakt, že kvůli větší tloušťce schnou ve srovnání se čtvercovými plenami déle. V zimě a vlhku klidně i dva, tři dny – což mimo jiné znamená, že vám bude v bytě neustále strašit sušák s nimi a že jich musíte mít dost, když se vlastně neustále nějaké suší, perou se totiž taky jednou za dva až čtyři dny. V létě venku jsou přitom suché i za pár hodin. Sušička přitom v jejich případě není nejlepší volbou, například bambusové plenky se v ní nenávratně ničí.

Co na to říkají doktoři?

...
...
Autor: Shutterstock.com
Pokud se rozhodnete látkové pleny alespoň vyzkoušet, počítejte s tím, že u lékařů žádné nadšené ovace nesklidíte. A to navzdory tomu, že se před řekněme necelými dvaceti lety hodně nedůvěřivě tvářili na papírové plenky, které podle nich mohly mít třeba negativní vliv na dozrávání dětských kyčlí, a navíc jim mnozí z nich přisuzovali to, že se kvůli „pamprskám“ oddálí doba, kdy se dítě naučí chodit na nočník.

„Když rozbalím dítě někde u lékaře, ve čtyřech případech z pěti se nad látkovkami pozastaví, protože mě zřejmě považují za fanatickou biomatku, ale tak to vůbec není, jen se mi jejich používání líbí, nečiní mi potíže a to, že jsou šetrnější k přírodě, beru jako bonus,“ dodává Zuzana Kubešová. Sama je přitom přesvědčená, že na ono zmíněné chození na nočník naopak látkovky žádný extra velký vliv nemají, pokud ho mají vůbec. Její starší dcera ho sice jakž takž zvládala už v roce a půl, ovšem mladší a momentálně stejně starý syn nočník okázale ignoruje a vypadá to, že ještě dlouho bude. Mokrá plenka mu nevadí.

„Nevidím důvod, proč by matky nemohly používat látkové plenky, pokud je dobře vyperou a pokud to dítěti nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Pokud jde o chození na nočník, dneska už dobře víme, že rozhodující je dozrání nervové soustavy dítěte, které nastává většinou až kolem druhého roku věku,“ komentuje látkové plenky dětský lékař Milan Kudyn. Podle něj byla za údajně dřívějším chozením na nočník předchozích generací vyrostlých na látkových plenkách především snaha matek, aby se jich děti co nejdříve zbavily, protože s nimi byla hrozná práce. A tak se vysazovalo a vysazovalo, ovšem neznamenalo to, že si děti samy dokázaly o nočník říci.

Žádné vyváření není potřeba

Pokud uvažujete o látkových plenkách, zapomeňte na vyváření, protože ty dnešní se perou na 40, maximálně na 60 stupňů a rozhodně se nežehlí, na stejnou teplotu se perou zmíněné svrchní kalhotky.

Je nicméně pravda, že náklady na praní či prací prášky se vám během jejich používání o něco zvednou – zvláště první půl rok je dobré používat prací prostředek ohleduplný k dětské pleti, který se dá koupit například právě ve speciálních kamenných prodejnách či e-shopech zaměřených na látkové plenky. Některé z nich bohužel nepatří k nejlevnějším. Můžete si však sami vyrobit takzvaný prací sliz z jádrového mýdla, vody a sody, který plenky uspokojivě vypere, i když bohužel prádlo po něm po čase získává šedavý nádech. Přímo se skvrnami si navíc taky sliz moc neporadí, ale to popravdě řečeno není schopna ani spousta komerčních prášků, jistotou je tu takzvané žlučové mýdlo za pár korun z drogerie.

Daleko více se vám však mohou zvednout náklady, pokud látkovým plenkám propadnete a zjistíte, že se plenky i svrchní kalhotky vyrábějí v mnoha krásných barvách, a začnete kupovat nové, i když jich vlastně tolik potřebovat nebudete. Stejně jsou zbytečné drahé odpadkové koše na skladování použitých plenek, stačí koš s víkem – i tak ale mohou citlivým lidem plenky třeba v koupelně zapáchat. Na druhou stranu není třeba je namáčet předem, což zápach dost eliminuje. Praktické naopak jsou nepromokavé látkové sáčky na skladování použitých plenek třeba na cestách.

A ještě dvě upozornění – děti v látkových plenkách i těch nejužších střihů mají větší zadek než v jednorázovkách, takže potřebují volnější oblečení, například kalhoty musí mít vždy alespoň o číslo větší, než by jim patřilo v jiném případě, volnější musí být i body. A za druhé, látkové plenky bohužel nevydrží věčně, udává se, že jedna bez zhoršení vlastností snese kolem dvou set praní. Také svrchní kalhotky s PUL zátěrem bohužel mívají životnost jen půl roku až rok hodně intenzivního používání, ty proto rozhodně z druhé ruky nekupujte.

Hodí se pro každého?

Upřímně řečeno, říkala jsem si, že látkové plenky zkusím a hrotit to nebudu. Syn míval látkové plenky na noc i na cesty ven včetně celodenních výletů. Pokud jde o jejich schopnost vše zadržet, neměli jsme připomínek. Na druhou stranu, když jsme jeli na pár dní pod stan nebo do zahraničí, dala jsem mu papírové plenky, aniž bych měla výčitky, že tím odsoudím planetu Zemi k záhubě.

Jenže taky je pravda, že můj životní styl je bližší používání látkových plen a mám k tomu dobré podmínky, jako je třeba dostatek místa na skladování čistých i použitých nebo sušení vypraných. Navíc je starší děti s větší či menší ochotou po vyprání pověsí a po usušení poskládají. Těžko si dovedu jejich používání představit například u někoho, kdo se ve čtyřech tísní v 1+1, nebo u někoho, kdo tráví většinu dne někde na cestách. Jednorázovky asi víc vyhovují i tomu, kdo má dvě či tři malé děti krátce po sobě.

A dcera? Ta lákovky odmítla jako druh. Vadilo jí, že jsou hned mokré  a mi to celkem brzy vzdali, přebalování každou půlhodinu na nás bylo trochu moc. Ale dodneška, jsou jí dva, má bio jednorázové pleny

Nekupujte celou plenkovou látkovou výbavu předem. Nikdy nevíte, jaký střih bude sedět vašemu dítěti a jaký typ zapínání či zavazování bude vyhovovat vám. Kupte třeba dva, tři kousky různých typů z druhé ruky, vyzkoušejte je, až se dítě narodí a pak teprve dokupujte další. Až budete vybírat plenky, řiďte se referencemi a zkušenostmi matek s konkrétními střihy a značkami. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku