Máte tři a více dětí? Budete žít déle. Vědci vysvětlují proč!

Máte tři a více dětí? Budete žít déle. Vědci vysvětlují proč!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
5. června  2019 
 06:00

Maminky tří a více dětí moc dobře vědí, jak je někdy těžké to celé ukočírovat. Mít více dětí má ale i své výhody. Zažíváte více legrace, dobrodružství a taky několikanásobné lásky (ne že by jedno dítě někdy nestačilo) a je tu také pozdější péče ve stáří (tedy doufám, že aspoň jeden z mých tří synů se o mě postará). Ovšem nejsou to jen tyhle výhody. Odborníci nedávno zjistili, že čím více dětí matka má, tím déle žije. Jejich vysvětlení je docela přesvědčivé.

Výsledky několika studií, které zkoumaly vztah mezi počtem dětí matek a délkou života matek, jsou vážně zajímavé. Studie totiž jasně naznačily, že čím více dětí žena má, tím déle bude žít.

Tým výzkumníků z University of New South Wales zkoumal velkou skupinu starších Australanek, aby zjistili, jak ovlivňuje počet dětí očekávanou délku života ženy. Ukázalo se, že ženy, které měly 2 děti, měly o 17 procent nižší riziko dřívější smrti než ženy, které byly bezdětné. Ženy se 3 dětmi prokázaly ještě nižší riziko smrti, činilo u nich 20 procent. Tenhle model pokračoval s vyšším počtem dětí. A jaké jsou podle vědců důvody tohoto fantastického působení mateřství?

Jedna ze studií naznačuje, že rození dětí zpomaluje buněčné stárnutí. Tým odborníků z University Simon Fraser v Kanadě zjistil, že ženám s více dětmi se pravděpodobně zpomalí proces stárnutí buněk. Profesor Pablo Nepomnaschy a lékařka Cindy Barha studovali ženy v Guatemale, které vykazovaly celulární známky dlouhověkosti. Je to poměrně nová teorie, protože dřívější studie naopak naznačovaly, že ženy, které porodily mnoho dětí, stárnou rychleji, protože „děti berou matkám jejich buněčnou energii“. Nová studie však ukazuje opačné výsledky!

Stárnutí buněk je indikováno zkrácením telomer, což jsou části chromozomů na konci každého řetězce chromozomální DNA, jež chrání integritu dědičné informace. Mají však tendenci se časem zkracovat, čímž dochází ke stárnutí. Tým profesora Nepomnaschyho byl překvapen, když zjistil, že ženy s delšími telomerami mají více dětí. Vědci došli k závěru, že tento jev může souviset s dramatickým nárůstem estrogenu, ten přece matky více dětí mají. „Estrogen funguje jako silný antioxidant, který chrání buňky před zkrácením telomer,“ říká profesor.

Velký vliv mají také sociální kontext a psychologie. Prostředí, v němž žijí matky, může taky hodně znamenat pro dlouhověkost. Pokud žijí v dobrém prostředí, kde mají dostatek podpory, pozitivně to ovlivňuje jejich fyzický i emoční stav. „Větší podpora vede ke zvýšení metabolické energie, která udržuje tkáně funkční, a tím zároveň zpomaluje proces stárnutí,“ říká profesor. Nejvyšší efekt pak studie odhalily u rodin se čtyřmi a více dětmi. „Děti se nikdy nenudí, mají pořád někoho, s kým si hrají, a brzo získávají nezávislost.“ Co si o téhle teorii myslíte vy?

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku