Matky na mateřské mění podpatky za tenisky. V čem se ještě změnil jejich styl?

Lodičky se s kočárkem ani nosítkem moc nesnesou, a proto matky milují tenisky
Foto: istock
Sdílej na facebooku
12. srpna  2019 
 06:00

Tenhle výzkum je sice slovenský, ale něco nám říká, že to u nás bude podobné. Mateřství se projevuje nejen v našem chování, ale i na tom, jaké nosíme oblečení nebo jaké obouváme boty.  

Naše priority se mění, jednou z příčin bývá rodičovství. A netýká se to jen zásadních životních hodnot. Více než sedm set matek a těhotných žen ve slovenském on-line průzkumu letos v květnu odpovídalo na otázky ohledně toho, jak se změnil jejich pohled na módu. 

Asi není úplně překvapivé zjištění, že poměrně dost a že ty, které milovaly podpatky, je velmi často mění za tenisky, případně baleríny. A nejen to – ženy se začínají více zajímat o pohodlí a zdraví nohou, a proto některé přecházejí rovnou na barefoot boty. 

Pětina dotázaných žen přiznala, že základem jejich botníku bývaly boty s vysokým podpatkem. Po porodu je však běžně nosí pouhá tři procenta žen. Mění se i celkový styl oblékání, ženy se zaměřují na pohodlnou a ležérní módu. 

Skoro patnáct procent žen v dotazníku přiznalo, že na dětské hřiště vyrážejí v prvním outfitu, který jim padne pod ruku a je aspoň trochu čistý. Víc než polovinu matek zajímá především pohodlí a funkčnost oblečení, jen čtvrtina nadále věnuje pozornost tomu, zda je jejich vzhled trendy a stylový. 

Každopádně více než polovina z dotázaných žen si nejčastěji obléká  legíny, tričko a tenisky. Dvě procenta rovnou tráví den v pyžamu. 

Zájem o nakupování klesá

Výzkum také naznačil, že s příchodem dětí začínají rodiče nakupovat racionálněji než předtím, což může souviset s poklesem příjmů. Šest desetin dotázaných žen připustilo, že si občas koupí "něco pěkného", ale rozhodně se nepovažují za nákupní maniačky. To, že je nakupování jejich vášní, přiznalo 14 procent dotázaných, sedm procent naopak prohlásilo, že nákupy nesnášejí. A pokud jde o ekologii? Zájem o ni a udržitelnost projevilo patnáct procent respondentek.  

Když došlo na otázku ohledně nejlepšího dárku od partnera, 64 procent matek by si rádo dopřálo romantickou večeři ve dvou, devatenáct matek ze sta by uvítalo lahev vína a čtrnáct procent by potěšil voucher do obchodu s obuví.   

Kolik dotázaných matek dá na názor druhých?

  • 41 % uvedlo, že jim na názoru ostatních záleží a ani jako matky se nechtějí vzdát pěkného oblečení.
  • 35 % předstírá, že jim je to jedno, ale mrzí je, že na sebe nemají čas.
  • 12 % matek je názor ostatních lhostejný a řeší pouze udržitelnost módy.
  • 11 % matek je tak unavených, že je jim móda úplně ukradená.

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku