Jsou rodiče, kteří spí odděleně, šťastnější? Tyhle celebrity si to pochvalují!

Amal Clooney a její muž George si oddělené ložnice pochvalují
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
25. srpna  2019 
 06:00

Už vás někdy napadlo, že byste se odstěhovala z manželské ložnice do jiné místnosti a spala sama? A důvodem není manželovo chrápání? Vlastně proč ne, někteří odborníci tvrdí, že není nic důležitějšího ve vztahu než dobře vyspaní partneři. Což během každodenního žonglování mezi dětmi, prací, starostmi o domácnost dost dobře nejde. Jak to tedy s oddělenými ložnicemi je?

Podle nového výzkumu Benson for Beds, který zkoumal spací návyky asi dvou tisíc manželských párů ve Velké Británii, vedou stres a napětí moderního života stále více k tomu, že mnoho párů se rozhodlo, že budou spát odděleně.

„Žonglování s dlouhou pracovní dobou a dětmi je obtížné, a tak není divu, že stále více Britů nesdílí se svými partnery společnou postel ani netráví intimní čas,“ řekl Henry Swift, jeden z výzkumníků. Tenhle fenomén je prostě častý, otázkou je, zda mohou takové vztahy zdravě fungovat. Podle mnohých psychologů je totiž společné sdílení nejen postele klíčem ke štěstí. Ovšem je to opravdu tak? Skutečně může oddělené spaní nabourat vzájemné vztahy?

Názory se různí. Psycholožka Donna Dawson tvrdí, že realita je taková, že partneři riskují emoční rozpad, pokud společně nespí ve stejné posteli. „Je tím narušena intimita, protože jsme prostě sami. Existuje taky riziko, že sexualita páru utrpí, protože prostě nejsme stimulováni fyzickou přítomností partnera,“ dodává.

Na druhou stranu se objevují názory, že když špatně spíme, nemáme náladu ani na intimitu. Když lidé nespí, ovlivňuje to vztah stejně negativně, to říká psychoterapeutka Jane Brewster. Není pohodlí nakonec důležitější? „Proč cítit strach a stud, když spíme odděleně? Proč by oddělené postele měly být indikátorem nezdravého vztahu?“ Profesorka Mary Andres z University of Southern California tvrdí, že páry samotné musí zjistit, co je pro ně dobré.

„Lidé musí definovat, co je intimita. Máme různé způsoby vyjadřování lásky, a jedním z nich jsou fyzické projevy náklonnosti." Ona sama sdílí s manželem společnou ložnici, ale když je čas spát, oba zamíří do jiné místnosti. „Zjistili jsme, že když jsme spolu, a nemusí to být nutně v posteli, nemáme problém s intimitou. Problém máme, když se špatně vyspíme.“

Nakonec se můžeme inspirovat historií a známými osobnostmi. Už ve starém Římě nebyla postel určená ke společnému spánku, ale pouze k sexu. Po milování šli každý do svého pokoje. Během viktoriánské doby spolu lidé taky nespali v jedné posteli. Později samozřejmě malé byty neposkytovaly jinou možnost než společnou postel.

A kdo všechno dnes například nesdílí společné lože, a přitom se stále miluje? Například George Clooney s manželkou Amal nespí společně, i když důvodem je prý Georgeovo hlasité chrápání.

Odděleně spí taky Michael Douglas a Catherine Zeta-Jones. Tam je důvodem obava Catherine, aby jí manžel po ránu neviděl neupravenou. Pravdou je, že jsou spolu už dvacet let, tak na tom asi něco bude. Samostatné ložnice mají taky herečka Tori Spelling s Deanem McDermottem či prezidentský pár Donald Trump a Melania. A co říká odborník na spánek Neil Stanley? „Spánek je sobecká činnost. A ten se s nikým nesdílí.“ Co si o tom myslíte?

 

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku