Retro vychytávky pro děti: Cože? Takhle vypadaly první autosedačky či golfky!

Tohle už si nejspíš nikdo ani nepamatuje
Foto: Archiv
Sdílej na facebooku
10. července  2020 
 06:00

Mnohé produkty, které dnes rodiče běžně používají, považujeme za naprosto přirozené a ani nás nenapadne, že třeba před sto lety nic takového neexistovalo. Nebo ano, ale v jiné podobě. V průběhu let došlo k vynálezu mnoha předmětů, které usnadňují rodičům život. Které to byly a jak moc se od té doby změnily?

Středověk

Ve středověku se děti krmily pomocí perforovaných kravských rohů. Na špičku se nasadil perforovaný pergamen, díky čemuž mohlo dítě sát.

18. až 19. století a kočárky

První moderní dětský kočárek, respektive spíše kočár, postavil v roce 1733 architekt William Kent. Vévoda z Devonshiru přemýšlel, jak usnadnit přepravu svých malých dětí, tak navrhl dětský kočár. Byl složitě zdobený a byl tak těžký, že k jeho vytlačení bylo potřeba malé zvíře. Dovolit si ho mohla samozřejmě jen vyšší třída.

V průběhu let si získal kočárek popularitu, i když tehdy nebyl moc bezpečný. V roce 1848 si nechal Charles Burton patentovat kočárek, který se už podobal tomu dnešnímu. Poprvé se mohla kola otáčet jednotlivě, což znamenalo, že se s ním dalo lépe manévrovat. Dětský koš byl také vymyšlen tak, aby rodiče na dítě viděli.

Od roku 1835 se v carském nalezinci používal historicky první inkubátor, takzvaná Ruehlova kolébka. Byla to pouhá vanička s dvojitými stěnami ze železného plechu natřenými olejovou barvou. Novorozence zahřívala teplá voda nalitá mezi stěny.

19. století a kojenecké lahve

V roce 1841 vynalezl Charles M. Windship kojeneckou lahev, která měla dítě „přimět“, aby si myslelo, že pije přímo od matky. Koncem 19. století měly kojenecké lahve gumové hadičky, které byly zakončeny jakýmsi "náhubkem" na ústa, což umožnilo dětem pít i bez dozoru. Ukázalo se ale, že lahev je velmi nebezpečná, protože se v ní množily bakterie. „Killer bottles“, neboli zabijácké lahve, byly zakázány v roce 1910. V roce 1894 vynalezli v Allen and Hanbury´s takzvané „banánové“ lahve, jejichž tvar připomínal banán.

V roce 1867 vyvinul Henri Nestlé první mléčnou mouku pro matky, které nemohly kojit. Z ní se dala připravovat kojenecká výživa.

20. léta 20. století

V polovině 20. let byl vynalezen žáruvzdorný materiál Pyrex, z něhož se pak začaly vyrábět skleněné lahve. Ty měly otvor lemován gumou. V průběhu let se otvor rozšiřoval, aby se usnadnilo čištění lahví.

30. léta 20. století

V téhle době se začaly objevovat venkovní „dětské klece“, které se připevnily k oknu bytu a do nichž se umístilo dítě, aby bylo na čerstvém vzduchu. Rodiče si mysleli, že je to skvělý způsob, zvláště když žili ve městě. Využívali je hlavně městští rodiče, kteří neměli žádné zahrady a žili ve výškových budovách. Jejich boom ale skončil se zpřísněním zákonů týkajících se dětí.

V roce 1932 vynalezl Eugene F. McDonald Jr. první dětský monitor, který hlídal děti.

40. léta 20. století

V roce 1946 se inovoval otvor v dětských kojeneckých lahvích tak, aby se nemohla savička dotknout lahve, a byla tak hygieničtější.

V roce 1945 navrhla nemocnice v Londýně první polohovací postýlku na stojanu s kyslíkovou nádobou. Postýlka byla odnímatelná, takže dítě nepotřebovaly sestřičky během ošetření vyndávat.

V roce 1947 byla vynalezena první jednorázová plenka a vymyslela ji matka dvou dětí Valerie Hunter Gordon. V roce 1949 se poprvé vyrobila a prodávala se pod názvem PADDI.

50. léta 20. století

V roce 1958 se uskutečnilo první ultrazvukové vyšetření těhotné ženy, a to ve Skotsku.

60. léta 20. století

Chrániče a savičky na kojenecké lahve se začaly vyrábět z polypropylenu.

Začaly se objevovat první autosedačky pro děti. Původně byly navrženy jako „pomocné židle", aby si děti mohly prohlížet z okna okolní krajinu. Teprve v roce 1962 byly navrženy první bezpečné autosedačky. Fungovaly jako přídavná sedadla.

V roce 1965 navrhl Owen Maclaren kočárek, takzvaný „deštník“. Byl to lehký hliníkový kočárek, který se dal složit, což usnadnilo cestování autem.

70. léta 20. století

Až do roku 1971 musely ženy do nemocnice, když chtěly zjistit, zda jsou těhotné. Na výsledek čekaly až čtrnáct dnů. Grafička Margaret Crane, která pracovala pro farmaceutickou společnost Organon, přišla s nápadem na domácí těhotenský test, který by si ženy mohly samy provádět doma. Domácí těhotenský test se začal prodávat v roce 1978. V tentýž rok se také začal používat ultrazvuk plošně při vyšetřování těhotných žen. To mělo zjistit zdravotní rizika pro matku i dítě a také počet dětí, které žena čekala.

80. léta 20. století

V tomto období se začalo zjišťovat pohlaví dítěte ještě před jeho narozením. V roce 1989 začala společnost Clearblue vyrábět první ovulační test, který se dá provádět doma.

2000–2010

V roce 2003 se začal prodávat snadný digitální těhotenský test. Místo tenkých čárek se na indikátoru zobrazovalo „těhotná“, nebo „netěhotná“ (pregnant, not pregnant). V posledních deseti letech se pak objevila celá řada moderních pomůcek pro maminky, včetně teploměrů, které lze připojit k telefonu, nebo oblíbeného ohřívače lahví na mléko.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku