Kde trvá mateřská nejdéle? Vyhrály Chorvatky, nejhorší je to v USA

Kde mohou být matky doma nejdéle?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
17. září  2018 
 08:00

Bylo by příliš jednoduché říct, že nejlépe se matkám, potažmo i otcům, žije tam, kde je mateřská a rodičovská dovolená nejdelší. Protože ideálem je pružný systém, který umožňuje volit různé délky dovolené, případně bezproblémové střídání obou rodičů podle potřeb rodiny. Srovnání toho, jak mají mateřskou nastavenou v ostatních zemích je každopádně zajímavé! 

Sehnat a hlavně porovnat údaje o všech zemích není úplně jednoduché, například proto, že v mnoha z nich nerozlišují mateřskou a rodičovskou dovolenou jako v Česku. Ale pro hrubou představu následující porovnání v naší fotogalerii stačí. 

Zjistíte tak například to, že v Chorvatsku může matka být s dítětem na mateřské dovolené 410 dní a prvního půl roku bere 100 procent svého platu. V Česku sice trvá mateřská jen půl roku a za maximálně 70 procent platu, ale rodič může být doma s dítětem až čtyři roky. Co je lepší? 

V několika zemích neznají vůbec žádnou mateřskou - krom USA, kde mají matky nárok pouze na pár týdnů neplaceného volna, sem patří například Svazijsko, Surinam a Lybie. 

Mateřská dovolená trvá půl roku, rodič bere až 70 procent mzdy. Může na ni nastoupit i otec, ale nejdříve 7. týden od narození dítěte a pak trvá už jen 22 týdnů. Pokud rodič nesplní podmínky, například domu zaměstnání nebo placení nemocenského pojištění, začne rovnou pobírat rodičovský příspěvek - ten činí celkem 220 tisíc korun a lze ho pobírat 6 měsíců až čtyři roky, v závislost na tom se mění výše měsíční dávky.

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku