Nej stavby a nej stroje v pohybu vaše děti dostanou!

Video se připravuje ...
Tahle pohyblivá knížka o stavbách a strojích vaše děti dostane
Foto: Svojtka
Sdílej na facebooku
7. prosince  2018 
 06:00

Knihy s odkrývacími okénky už se staly standardem a děti je milují. Ale stejně se čas od času objeví nějaká, která je ještě lepší než ostatní. Jako třeba novinka, kterou na předvánoční trh uvádí nakladatelství Svojtka. Nej stavby v pohybu si oblíbily obě moje malé děti, dcera stejně jako syn a já se jim nevidím. 

Občas doma projíždíme nabídku zahraničních e-shopů s knihami a občas neubráníme a objednáme nějakou, která zatím v češtině nevyšla. Takhle se k nám domů před časem dostala obrázková hýbací kniha o městech nazvaná The Ultimate Book of Cities z nakladatelství Tourbillon od autorů  Anne-Sophie Baumann a Didiera Balicevice. Je skvělá a proto jsme okukovali další tituly stejné řady. 

Knihy solidnách rozměrů, mají skoro pětatřicet centimetrů na výšku, nabízejí totiž více než jen oblíbená odklápěcí okénka. Stavby či stroje v knize lze všelijak rozbalovat, rozkládat, posouvat či vytahovat do výšky a měnit tak situaci přímo na stránkách. 

NEJ... stavby v pohybu, ukázky z knížky, kterou vydalo nakladatelství Svojtka
NEJ... stavby v pohybu, ukázky z knížky, kterou vydalo nakladatelství Svojtka
Autor: Svojtka
Takže nás nedávno nadchlo, když se v nabídce českého nakladatelství Svojtka objevila knihy NEJ ... stavby v pohybu právě z téhle edice, doporučené řekněme pro děti od pěti let výše. Ale s dohledem rodičů ji zvládnou i mladší, třeba moje tříletá dcera. A baví i děti o něco starší, jak dokládá můj sedmiletý syn. 

Stojí za ní stejná autorská dvojice, jako u výše zmíněné knihy o městech a je stejně povedená. Vaše děti  - a vy s nimi, ke společnému prohlížení je totiž ideální - se z ní dozví nejen to, jak se staví domy nebo dálnice a silnice, ale také o tom, jak vzniká horská dráha v zábavním parku, obří jeřáb nebo třeba dopravní letadlo. Protože to všechno jsou svého druhu stavby, nebo řekněme jakési obří stavebnice. 

Na stavbách v knize pracují i ženy a to je dobře

Můžete si vsadit na to, že po odborné stránce všechny informace sedí, protože Anne-Sophie Baumann hovořila s  mnoha odborníky v oblasti stavby domů, mostů, vozovek, loděnic či leteckého a zábavního průmyslu. Ilustrátor Didier Balicevic se vyžívá v přesných a autentických detailech složitých tak akorát, aby děti zaujaly, chtěly je prozkoumat a přitom udržely jejich pozornost. Oceňujeme i to, že na stavbách všeho typu nepracují jen muži, ale i spousta žen. 

Kniha je pěkná nejen po obsahové  a výtvarné stránce, velkým plusem je i kvalitní řemeslné zpracování - vyžaduje sice opatrnost při zacházení vzhledem  pohyblivým částem, ale rozhodně se po pár použitích nerozpadne. 

NEJ... dopravní prostředky v pohybu, Svojtka
NEJ... dopravní prostředky v pohybu, Svojtka
Autor: Svojtka
Jinými slovy, tahle knížka je navzdory vyšší (ale rozhodně nikoli přehnané už vzhledem k tomu, že k výrobě knihy je potřeba i ruční práce) ceně dobrou investicí.

Stejně jako další novinka z téhle řady ze stejného vydavatelství, kterou je titul NEJ... dopravní prostředky v pohybu, od stejné autorské dvojice, která se také dá jedině doporučit  Schválně se na ně jděte s dětmi podívat do nějakého knihkupectví, nejspíše bez některé z nich nebudete moci odejít. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku