Desetileté děti chodí na nebezpečnou sociální síť TikTok! Je tam i to vaše?

Osm, deset let je dětem, které běžně chodí na sociální síť TikTok, o které někdy rodiče nemají ani tušení
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
27. května  2019 
 07:14

Dalo by se to říct třeba takhle: Facebook "je pro starý" a používají ho hlavně rodiče, zatímco Instagram letí mezi teenagery a mladými lidmi. A pak jsou tu sociální sítě jako TikTok, které používají nejen teenageři, ale i desetileté a mladší děti. Než prohlásíte, že se to vaší rodiny netýká, jedna informace: v Česku se už zaregistrovalo každé druhé dítě, byť ne všechny TikTok aktivně používají. 

Znáte aplikaci TikTok? Možná ne, ale mezi českými a slovenskými dětmi a teenagery jde o nový fenomén. Pravděpodobně i kvůli tomu, že je to sociální síť, o které rodiče mnohdy ani nevědí, že existuje.

Děti ji milují  je založena na zveřejňování patnáctisekundových videí, natočení a vložení trvá chvilku a za chvíli může video sledovat kdokoli po celém světě. Pokud má vaše dítě mobil s přístupem k internetu, je pravděpodobnost, že TikTok zná a používá, dost vysoká. 

Bohužel, aplikace má bezpečnostní rizika, o kterých zase moc nevědí děti, jak ukázal on-line průzkum v rámci projektu Buď safe online, za kterým stojí společnost Avast. A rodiče také ne, zhruba polovina z nich navíc vůbec netuší, kam jejich děti na webu chodí. 

„Děti a teenageři chtějí na sociálních sítích především získat co nejvíce lajků, srdíček a sledujících, spousta z nich ale nedbá na to, že jejich profil je veřejný a kdokoliv jejich obsah může vidět,“ vysvětluje odbornice na on-line bezpečnost a ambasadorka projektu Buď safe online Julia Szymanska

Hrozeb spojených se sítí TikTok je více. „V případě TikToku se navíc videa dají stáhnout nebo použít v ‚duetu‘, který umožňuje zesměšňovat videa ostatních, a představuje tak potenciál pro kyberšikanu," upozornila Szymanska na velké riziko. 

Aplikace TikTok má globálně 500 milionů nových aktivních uživatelů měsíčně a je v ní mnohem snazší získat sledující a like než na jiných sociálních sítích. Děti v aplikaci mohou mít stejný počet sledujících jako například někteří známí čeští influenceři na jiných sítích, a proto je pro ně tak přitažlivá.

Výzkum zjišťoval, kolik českých a slovenských dětí aktivních na internetu má profil i v aplikaci TikTok. Tato původem čínská aplikace je založená na patnáctisekundových videích a nedávno koupila a pohltila populární a mezi dětmi oblíbenou službu Musical.ly, přičemž popularita sítě TikTok prudce stoupá. 

Strmý nárůst její popularity způsobuje i to, že o ní rodiče, na rozdíl od Facebooku či Instagramu, nevědí. Aplikaci TikTok navíc neblokují nástroje rodičovské kontroly, a děti se tak v ní mohou pohybovat volně a bez dohledu, což je pro ně lákavé.

Aplikace je spojována i s bezpečnostními riziky, která si mladší uživatelé neuvědomují. Z průzkumu Buď safe online vyplývá, že 52 procent respondentů má profil na TikToku, ale až 35 procent z nich neví, že jejich profil je ve výchozím nastavení veřejný. Veřejný profil na TikToku umožňuje komukoliv dohledat ostatní uživatele, sledovat jejich obsah a psát jim soukromé zprávy.

Z on-line průzkumu Avastu vyplynulo, že 22 procent respondentů neví, jak přepnout svůj účet na soukromý, a 30 procentům vadí, že jejich profil je v základním nastavení veřejný. Naopak jedné třetině respondentů vyhovuje, že je jejich profil automaticky veřejný. TikTok zároveň nenabízí funkci dvoufázového ověření, které může zamezit případné krádeži účtu.

Šest tipů pro rodiče

  1. Aplikaci si nejdřív nainstalujte i vy a zkuste ji chvíli používat, abyste pochopili, jak funguje a jaký obsah se na ní nachází. Nejlépe budete vlastním dětem umět poradit, pokud porozumíte prostředí, v němž se pohybují.
  2. Přenastavte profil dítěte na TikToku z veřejného na soukromý.
  3. Vypněte v aplikaci lokalizační služby, aby nešlo sledovat, odkud se dítě – nebo vy – připojuje.
  4. Promluvte si se svým dítětem o tom, co na internetu dělá. Proberte, co je a není vhodné sdílet, a snažte se zjistit, co pro vaše děti přítomnost na TikToku znamená.
  5. Je také důležité si uvědomit, že jde o sociální síť a veškeré reakce na sdílený obsah v podobě „like“, či „dislike“ je potřeba brát s rezervou a s vědomím toho, že se vztahy na sociálních sítích nedají připodobnit k reálnému životu.
  6. Stanovte si společně časový limit, jak dlouhý čas mohou vaše děti trávit na internetu.

Projekt Buď safe online je nevýdělečný, osvětový program pod záštitou ministerstva školství, který se zaměřuje na vzdělávání a prevenci v oblasti bezpečnosti na internetu u dětí na základních školách. Volí formu interaktivní, živé besedy (workshopu), kde dětem na konkrétních příkladech z praxe názorně ukazuje, jak předcházet rizikům spojeným s používáním internetu a moderních technologií. To pak kombinuje s prezentací na internetu v podobě webových stránek a videí zaměřených na jednotlivé hrozby. Za projektem stojí technologická společnost Avast a influencer Jirka Král.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku