Druhorozené děti jsou problémové, tvrdí to nová studie. Souhlasíte s tím?

Druhorozené děti jsou problémové, tvrdí to nová studie. Souhlasíte s tím?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
4. srpna  2019 
 06:00

Říká se tomu „kletba druhého dítěte“. Podle ní je s druhými dětmi větší trápení než s prvorozenými. Nová studie tenhle názor jen potvrzuje. Kletba druhorozených je skutečnost a žádný výmysl. Co si myslíte vy? Souhlasíte s tím, že s druhým dítětem se natrápíte víc než s tím prvním? Nebo jsou to nesmysly a je úplně jedno, kdo se kdy narodil?

Máte-li více dětí, pak můžete zcela zodpovědně výše uvedené tvrzení odsouhlasit, nebo s ním naopak můžete nesouhlasit ani trochu. Mám tři děti a musím říct, že něco pravdy na tom asi bude. Z nové studie vyplývá, že druhorozené děti jsou mnohem problémovější než jejich sourozenci, kteří přišli na svět jako první.

Mezi odborníky a možná i rodiči se tomuto fenoménu říká „kletba druhorozeného dítěte“, podle ní je výchova druhého dítěte mnohem náročnější než prvního. Prvorození jsou podle průzkumů chytřejší, vzdělanější a taky je s nimi méně problémů ve všech směrech. Nová studie, kterou vedl ekonom MIT Joseph Doyle, jsou děti narozené jako druhé v pořadí mnohem zlobivější a chovají se častěji hůře než jejich starší sourozenci – a taky s mnohem závažnějšími důsledky.

Doyle a jeho kolegové tvrdí, že druhorození (zejména chlapci) mají sklon být vzpurnější než jejich starší sourozenci. Studijní data, která odborníci shromáždili, se zaměřila na tisíce bratrů v USA i Evropě a ukázalo se, že u druhorozených dětí je o 25 až 40 procent vyšší pravděpodobnost, že se dostanou do vážných potíží se školou nebo zákonem.

A jak si to vědci vysvětlují? Jedno z možných vysvětlení je to, že rodičovské styly se mohou měnit podle pořadí narození. Například prvorozené děti často dostávají nerozmělněnou pozornost obou rodičů, zatímco mladší sourozenci už o pozornost musí bojovat. A jak rodina roste, dynamika se mění.

„Prvorození mají vzory rolí, kterými jsou dospělí. Druhorození, tedy děti, které se narodily později, mají vzory, které jsou mírně iracionální, tedy jejich starší sourozenci,“ říká Joseph Doyle. „Investice obou rodičů jsou odlišné a sourozenecké vlivy pravděpodobně taky přispívají k těmto rozdílům.“ Ovšem neznamená to, že byste měli hned panikařit, zvláště pokud jste také druhorozené dítě. Tento výzkum samozřejmě nemusí znamenat, že spěje vaše druhorozené dítě (nebo vy) k životu ve zločinu nebo chaosu.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku