Docházejí vám témata? O čem mluvit s dětmi do 10 let nejen u večeře?

  • Docházejí vám témata? O čem mluvit s dětmi do 10 let nejen u večeře?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. března  2020 
     06:00

    Jídlo bývá často jedinou aktivitou, u níž se během týdne celá rodina sejde. V posledních týdnech, kdy je spousta rodin pohromadě i během dne kvůli karanténě, je téma k mluvení poměrně aktuální záležitost. O čem se bavit s dětmi do deseti let?

    Otázky typu „jak bylo dnes ve škole?“ nebo „jaký jsi měla den?“ asi dnes neobstojí. A možná nás dnešní doba naučí, abychom hledali i později v budoucnu, až nouzový stav skončí, vhodná témata k mluvení. Psycholožka Sarah J. Lynn doporučuje následující témata, o nichž můžete s dětmi mluvit. A ještě něco. Přidejte větu: "Co tě dnes přimělo k úsměvu?" I když se to nezdá, radost může na tváři dětí vykouzlit kdeco. Nezapomeňte taky skutečně naslouchat tomu, co děti říkají.

  • Zprávy

    Autor: istock

    Psycholožka Lynn říká, že některá témata v médiích mohou být děsivá, ale vaše dítě jim je pravděpodobně vystaveno i v rozhovorech se svými vrstevníky. Obecně platí, že pokud se vaše dítě ptá na nová témata, jako jsou požáry, nehody, zločiny či cokoli jiného, udržujte konverzaci v souladu s jejich věkem. Zeptejte se jich, co slyšely, kde to viděly nebo jestli mají nějaké obavy. Nezapomínejte dětem připomínat, že jsou v bezpečí, i když nemáte na všechno odpovědi.

     

  • Klimatické změny

    Autor: iStock

    Pokud jde o změny klimatu, diskutujte s dětmi o všech věcech, které můžete jako rodina udělat pro pomoc životnímu prostředí. Můžete vést brainstorming na téma, jak šetřit energií – třeba vypínáním světel či počítačů, když opouštíte místnost nebo jdete spát. Navrhněte způsob, jak doma třídit odpad, včetně použitých nápojových obalů či přepáleného oleje po smažení. Umístěte recyklační koš do kuchyně (nebo používejte papírové tašky) a povzbuzujte děti, aby třídily odpad.

  • Politika

    Autor: iStock

    „Jestli chcete, aby s vámi vaše dítě mluvilo, musíte diskutovat i o kladech a záporech politických rozhodnutí, aniž byste se báli toho, že vás bude soudit,“ říká Patricia Harte Bratt, ředitelka Akademie klinické a aplikované psychoanalýzy a programu ACAP iStrive. Zjednodušujte pojmy, aby je pochopily malé děti, u starších sledujte společně třeba zpravodajství nebo politickou debatu a řekněte dítěti, že může klást otázky. Jestli je vaše dítě naštvané politickým výsledkem nebo pokud politická strana, která například vyhrála volby, odporuje hodnotám vaší rodiny, mluvte o tom, vyjadřujte názory. I malé dítě může napsat dopis (s vaší pomocí) místním politikům nebo ho povzbuzujte, jak se má osobně zapojit.

     

  • Drogy, alkohol, kouření

    Autor: iStock

    Možná ve vaší rodině nikdo nekouří ani nepije, ale určitě je někdo ve vašem okolí, kdo kouří nebo si dopřává alkohol. Využijte příležitosti a popovídejte si o tom, jak mohou cigarety, alkohol a drogy ovlivnit tělo člověka. Lynn i Bratt ovšem doporučují, aby byla právě tahle konverzace co nejméně poučující, ale zároveň aby byla dostatečně informující. S malými dětmi mluvte o škodlivých účincích, které tyhle látky mohou mít. A děti kolem 10 let už podrobnosti nádherně zvládnou pochopit.

  • Nemoc a smrt

    Autor: iStock

    „Používejte jednoduchá slova, naslouchejte a utěšujte,“ radí Patricia Bratt. Můžete klidně mluvit i o pohřbech a rituálech. Dejte dítěti šanci vyjádřit své pocity ohledně zesnulého, pokud jde o někoho, koho dítě znalo. Je důležité hovořit o pocitech, takže se dítěte ptejte, aby si vzpomnělo například na to, co bylo na zemřelém zvláštní či zajímavé. Malé děti nechápou konečnost a smrt. Ale ani malým dětem nelžete, trpělivě odpovídejte a buďte upřímní. Nejsou zapotřebí detaily, hodně malé dítě nepotřebuje znát ani diagnózu či způsob smrti. Psychologové také nedoporučují používat zdrobněliny.

     

  • Šikana

    Autor: iStock

    Není snadné hovořit o všech tématech, ale pokud máte podezření, že vaše dítě bylo nebo je šikanováno, uvědomte si, že může být v rozpacích, když má o tom hovořit. A k šikaně může docházet i v době, kdy děti nechodí do školy, a to formou kyberšikany. Snažte se dítě přesvědčit, že s vámi může mluvit o čemkoli, i o tomto problému, a dejte mu taky najevo, že můžete pomoct zasáhnout.

  • Duševní zdraví

    Autor: iStock

    „Jak ses dnes měl?“ Je často otázka, na kterou spousta rodičů vlastně ani nečeká odpověď, takže ji raději ani nepoloží. Ovšem měli by. Otázkou „jak se máš?“ dává rodič dítěti najevo, že je v pořádku mluvit o svých pocitech. Předškoláci samozřejmě potřebují v tomto směru méně informací a méně podrobností než děti ve škole. Děti by ale měly být schopné vyjádřit pocity smutku, stresu nebo úzkosti stejným způsobem, jako vám sdělují, že je bolí břicho nebo hlava. Pokud chcete dětem vysvětlit konkrétní nemoc nebo příznak, nejprve k tomu něco sami „nastudujte“ a pak použijte jednoduchá slova. A taky dítě ujistěte, že i se smutkem chodí lidé k lékaři podobně jako s chřipkou.

     

  • Sex

    Autor: iStock

    Všechny děti by se měly učit o tom, co je a není vhodné, pokud jde o fyzické dotyky. Od 2 do 5 let byste měli dětem vysvětlovat, co znamenají hranice. Vynechte explicitní podrobnosti a zaměřte se na jednoduché hry založené na dotyku – požádejte je o povolení polechtat je a nechat je, aby vám řekly, kdy máte zastavit. Vysvětlujte jim, že vám musí říct, když jim něco bude nepříjemné či nepohodlné, a zdůrazněte, že s vámi mohou mluvit, pokud by někdy cítily, že jste se jich nevhodně dotkli. Pro děti od 6 do 10 let stanovte pravidla pro mluvení s cizími lidmi, sdílení fotografií on-line a možnosti s vámi probrat i to, když ony samy uvidí něco nevhodného.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku