Nový trend: Matky potírají novorozence poševním sekretem, aby byli zdravější

Nový trend: Matky potírají novorozence poševním sekretem, aby byli zdravější
Děti narozené císařem jsou častěji nemocné, tvrdí studie
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. března  2016 
 12:00

Na první pohled to vypadá jako alternativa všech alternativ. Matky, které porodí dítě císařem, potírají novorozence vlastním vaginálním sekretem, protože chtějí, aby bylo zdravé. Člověku na mysli vytane pojídání placenty a podobné praktiky. Jenže tady nejsou proti ani lékaři – přinejmenším jejich část. 

Porod císařským řezem může dítěti do budoucna způsobit více komplikací, než jsme si dosud mysleli. Jde například o problémy s imunitou. Vyplývá to hned z několika nových lékařských studií a odborníci kvůli tomu varují, protože císařských řezů přibývá. V Česku se tak momentálně rodí asi pětina dětí, v USA dokonce třetina.

A právě v zámoří se nyní šíří nový trend, kterým je potírání novorozence poševním sekretem krátce potom, co se narodí. Matky tak činí často samy, aby personál nevěděl – před porodem si dají do vaginy tampon, který se nasákne sekretem, a jakmile dostanou děťátko k sobě, potírají jeho obličej včetně očí a úst a pak i ostatní pokožku. Ve svém novém čísle to popisuje například respektovaný odborný časopis British Medical Journal. Pro tuto praktiku se vžilo označení "vaginal seding", což by se dalo nejspíše přeložit jako "osídlování (bakteriemi z vaginy)".

Důvod? Novorozenec, který neprošel porodními cestami, je podle nových výzkumů náchylnější k různým infekcím, čemuž by mikroflóra z porodních cest mohla zabránit. A zdá se, že nejde o další bláznivý nápad, naopak – i když způsob provedení je poněkud diskutabilní. 

Podle Josefa Záhumenského, přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Trnavě, je skutečně prospěšné, když se při přirozeném porodu osídlí kůže dítěte a jeho trávicí trakt bakteriemi od matky.

"Ty jej chrání před škodlivými bakteriemi a pozitivně ovlivňují vývoj imunitního systému. Když se dítě narodí císařským řezem, je osídleno nemocniční flórou bakterií, která se pro něj může stát trvalou. Bylo zjištěno, že ve věku 4 měsíců má přirozené bifidobakterie ve střevě 93 procent dětí narozených přirozeně a jen 50 procent dětí po císařském řezu," uvedl lékař v rozhovoru pro Lidové noviny. Roli může hrát i fakt, že matky po císařském řezu začínají později kojit. Výsledek? Častější výskyt poruch imunity, bronchiálního astmatu, atopického ekzému, zánětů střev i autoimunitních onemocnění kloubů u dětí, které přišly na svět "císařem". 

Novou metodu používají zejména ženy, které chtěly porodit přirozeně, ale z nějakého důvodu to nevyšlo. Jako třeba Bess McCrary z New Jersey, která musela jít na vyvolání porodu, které se ale nepovedlo, a tak přišla na řadu sekce. "Chtěli jsme co nejvíce omezit nevýhody, které má císařský řez ve srovnání s vaginálním porodem, poradila nám to moje dula," vzpomíná žena na porod svého dítěte. Jakmile ji uviděli zdravotníci, začali na ni křičet. 

Starší otcové: U dětí stoupá riziko schizofrenie a dalších problémů

Starší otcové: U dětí stoupá riziko schizofrenie a dalších problémů

Vadí, když je otcům přes 40 let? Zatímco donedávna se lékaři zabývali z obavy před vrozenými vadami pouze vyšším věkem matky, nové výzkumy naznačují,…celý článek

Zdravotníci totiž nejsou v náhledu na tuto praktiku jednotní. Například respektovaný americký porodník Victor Hugo González-Quintero ji rozhodně nezavrhuje, ale upozorňuje na to, že je potřeba v tomto ohledu provést odborné studie. Podle něj je sice víceméně jasné, že vaginální porod je pro imunitu dítěte lepší, ale není úplně jasné, proč a zda je to díky bakteriím, s nimiž se při průchodu porodními cestami setkává. Upozornil zároveň na to, že by matka mohla nevědomky tímto způsobem dítě nakazit nějakou infekcí, o které neví, jako můžou být třeba chlamydie nebo herpes. 

Autoři článku v British Medical Journal proto zatím uzavřeli problematiku tím, že je na místě i "po císaři" podporovat brzký kontakt matky s dítětem, rozvoj kojení, a naopak zabránit zbytečnému podávání antibiotik. 

Metoda má nicméně podporu i mezi lékaři, jak dokládá třeba Eden Fromberg. Podle ní se skutečně během operačního porodu dítě osidluje bakteriemi z nemocnice, což mu rozhodně neprospěje. Nicméně doporučuje, aby budoucí rodiče metodu, kterou chtějí použít, probrali i se svým lékařem. 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku