Vysedávají děti denně nad tabletem nebo u televize? Zarazte to, hrozí jim cukrovka!

Vysedávají děti denně nad tabletem nebo u televize? Zarazte to, hrozí jim cukrovka!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
23. listopadu  2019 
 06:00

Je na čase odpojit potomky od elektroniky! Moderní technologie sice patří k našemu životu i životu našich dětí, ovšem právě zde, víc než kdy jindy, platí, že všeho s mírou. Už tři hodiny denně nad displejem tabletu nebo před televizní obrazovkou jsou potenciální hroznou pro zdraví, tvrdí nová studie!

Nadměrné užívání mobilních telefonů, tabletů a počítačů, hraní online a videoher a sledování televizní obrazovky dětmi, je známým problémem dnešní doby. Kromě rizika vzniku závislosti, nadváhy a obezity, potíží se zády a páteří, vadného držení těla, migrén a úporných bolestí hlavy, poruch spánku nebo obtíží se zrakem, je tu ale ještě další, dosud neodhalené nebezpečí, které by rodiče neměli podceňovat.

...
...
Autor: istock

U televize se tloustne rychle!

Odežeňte ratolesti od elektronických hraček dříve, než se z nich stanou diabetici! Výsledky nejnovějších výzkumů ukazují, že tři a více hodin vysedávání nad mobilem, tabletem nebo před televizí denně, může výrazně zvyšovat u dětí a mladistvých riziko vzniku cukrovky, konkrétně tedy diabetu 2. typu (metabolická porucha, která se vyvíjí postupně a plíživě). Vědci z britské London University provedli rozsáhlý průzkum, do kterého bylo zapojeno více než 4000 dětí ve věku 9 až 10 let a zjistili, že u chlapců i dívek, kteří uváděli, že tráví sledováním „elektroniky“ více než tři hodiny času každý den, se objevuje vyšší podíl tělesného tuku a projevují se příznaky tzv. inzulínové rezistence. Ta nastává, když organismus přestane reagovat tak, jak by měl na hormon inzulín (produkován slinivkou břišní) a neumí ho správně využívat pro výživu buněk. Takový stav vede časem k vysoké hladině cukru v krvi. Za nejrizikovější faktory se považují (kromě genetických dispozic) zejména nedostatek pohybové aktivity, nezdravý jídelníček, bohatý na tuky a jednoduché cukry, a s tím související nadváha a obezita.

Počty nemocných rostou!

„Výsledky aktuální studie mě nepřekvapují. Mnoho dětí běžně tráví každé odpoledne tak, že přijdou ze školy domů, zasednou ke stolu nebo se rozvalí na sedačku a pustí televizi nebo hrají online hry, sledují do večera videa na youtube nebo donekonečna „blbnou“ s aplikacemi v telefonech. A zpravidla během toho rovněž jedí, aniž by vůbec vnímaly, co konzumují, bezmyšlenkovitě do žaludku naládují cokoli a jelikož nesledují, kolik čeho spořádají, následkem je zákonitě nadměrný příjem potravy. Nazývám to „bezduchým stravováním,“ uvádí Sylvia White, RD, certifikovaná dietoložka a odbornice na výživu. Alarmujícím zjištěním je fakt, že počet dětských pacientů s cukrovkou 2. typu celosvětově každým rokem narůstá. Jen v Česku je aktuálně zhruba 4000 dětí s touto chorobou (což je třikrát více než před dvaceti lety).

Jak odhalíte problém?

Cukrovka je závažnou zdravotní komplikací, u dětí obzvláště, protože hladina cukru v krvi u nich obvykle kolísá mnohem víc než u dospělých. Onemocnění s sebou přináší celou řadu problémů, pokud není včas rozpoznáno a správně léčeno, může způsobit potíže se zrakem a kůží nebo dokonce poškození srdce a selhání ledvin. Co by vás mělo varovat? Mezi hlavní příznaky patří častý pocit žízně, časté močení, nevysvětlitelně rychlý úbytek na váze, problémy s očima, vyšší únavnost, ospalost, opakované infekce nebo špatné hojení ran. Předejít podobným scénářům můžete tak, že přehodnotíte přístup celé rodiny k používání technologií, budete společně trávit čas raději venku na čerstvém vzduchu, věnovat se pohybu a motivovat děti k aktivnímu trávení volného času. Vsaďte rovněž na domácí poctivou stravu z čerstvých surovin, nepředkládejte rodině solí a chemickými dochucovadly nadopované polotovary, vyhýbejte se smaženým a tučným jídlům, veďte ratolesti odmalička k tomu, aby věděly, co je pro jejich zdraví a kondici nejlepší.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku