10 projevů, podle kterých poznáte, že je vaše dítě úplně zdravé!

  • 10 projevů, podle kterých poznáte, že je vaše dítě úplně zdravé!
    Jaké jsou projevy dětského zdraví?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    16. února  2020 
     06:00

    Mámy většinou velmi rychle vytuší, že s jejich dítětem není něco v pořádku. Máme pro to zřejmě vyvinutý zvláštní gen. Existují důležité aspekty, které o zdraví a kondici ratolestí mnohé napoví. Čeho byste si měla všímat každý den?

    Už několikrát jsme na webu psali o příznacích toho, když dítě není zdravé. Dneska jsme to otočili - a tady máte článek o projevech, které naopak svědčí o tom, že váš potomek je zdravý a jeho vývoj je po všech stránkách v pořádku. 

  • Co je ještě v normě?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Zjistit, zda je všechno, jak má být a nehrozí nějaký zdravotní problém, není vždycky úplně jednoduché. Existuje celá řada symptomů a příznaků, které můžeme podceňovat nebo z nich naopak zbytečně panikaříme. Tyto viditelné známky toho, že se váš potomek vyvíjí naprosto normálně a těší se výbornému zdraví, vás spolehlivě uklidní!

  • Dobře spí

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dítě spí klidně a bez přerušování celou noc, nebudí se příliš často a netrpí nočními můrami. Dbejte na dostatečný pitný režim a večer, pokud možno, zakažte používání elektroniky, která může narušovat spánkový režim.

  • Váha bez výkyvů

    ...
    ...
    Autor: istock

    Tělesná hmotnost dítěte by měla být ve správném poměru k jeho věku a výšce. Menší výkyvy jsou ještě považovány normální, jelikož fyzický růst v dětském věku je rychlý a probíhá často „skokově.“ Pokud je potomek podezřele vyhublý a nepřibírá, navzdory vyvážené stravě nebo naopak bojuje s nadváhou či má sklony k obezitě, poraďte se s lékařem.

  • Chodí pravidelně na záchod

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Zda funguje trávicí soustava a zažívání správně, poznáte podle frekvence návštěvy toalety. Ideální variantou je, pokud je dítě zvyklé dojít si „na velkou“ každý den, pravidelně, přibližně ve stejnou dobu. Pokud ho často trápí zácpa nebo naopak průjmy, značí to, že se střevy pravděpodobně není něco v pořádku. Občasné „škrundání“ v břiše nebo větry neznamenají zpravidla žádné potíže, obzvláště, pokud je jídelníček potomka bohatý na vlákninu a luštěniny.

  • Je čilé a aktivní

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nedělá mu problém vyskočit ráno z postele, je zaujaté tím, co právě dělá, projevuje činorodost a elán, stále je připravené v „pohotovostním“ režimu, pokud jde o lumpárny, užívá si pohyb, s nadšením si hraje…prostě je v plné formě. Samozřejmě to neznamená, že si párkrát za den nepotřebuje odpočinout, většinou jde ale jen o krátké chvíle pasivity. Děti dobíjejí energii zázračnou rychlostí.

  • Dobře se učí

    ...
    ...
    Autor: istock

    Prospěch a aktivita ve škole hodně napoví. Pokud nosí domů dobré známky, učitelé ho chválí za vypracované úlohy, aktivně se zajímá o studium, snadno a rychle se učí nové věci a chápe v souvislostech, znamená to, že mozek a celý organismus funguje na výbornou. Zpozorněte, pokud se výborný student najednou výrazně zhorší, nerozumí učivu, je unavený nebo líný, přestane se snažit a do školní přípravy ho musíte nutit.

  • Zuby hodně prozradí

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Silné, bílé, zdravé zuby a dásně ukazují, zda je s tělem všechno v pořádku. Ukazatelem různých nemocí bývá někdy právě zánět a krvácení dásní a také nepříjemný zápach z úst.

  • Nechybí chuť k jídlu

    Maminka s dcerou chystají oběd
    Maminka s dcerou chystají oběd
    Autor: iStock

    Zdravý apetit je u dětí jednou z nejspolehlivějších jistot, že cítí dobře a spokojeně. Jelikož je známo, že až 90 % imunity se nachází právě v břiše, měli by rodiče dbát na vyvážený jídelníček, obahující veškeré důležité živiny. Dětem, které jedí s chutí, mají k jídlu obecně kladný vztah a nemusíte je k němu nutit, nijak neuškodí občasné mlsání, sladké „hříchy“ jim tedy nezakazujte (pokud se z nich nestane pravidlo).

  • Držení těla

    ...
    ...
    Autor: istock

    Správný postoj (rovná záda, bez předsouvání hlavy, hrbení nebo nadměrného prohnutí v bedrech, což bývá doprovázeno vyvaleným pupíkem) naznačuje, že jsou páteř, pohybový aparát a svalový tonus těla v pořádku. Robustnější a pevná tělesná konstrukce naznačuje, že svaly a kosti se vyvíjejí přiměřeně.

  • Světlá moč

    ...
    ...
    Autor: istock

    Barva vyloučené moči toho o celkovém zdravotním stavu hodně napoví. Intenzitu jejího zabarvení ovšem mohou ovlivnit některé potraviny (např. červená řepa), zpravidla jsou ale příčinou změny barvy různá onemocnění. Moč je zároveň spolehlivým indikátorem kvality pitného režimu. Pokud toho dítě přes den moc nevypije, jeho moč je tmavě žlutá až hnědooranžová (což může být i příznakem potíží s játry). A naopak, když je pitný režim dostatečný, má moč velmi světlou barvu. Což znamená, že ledviny pracují, jak mají.

  • Nebývá marod

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nachladí se váš potomek jednou, maximálně dvakrát do roka? Virózy, angíny, chřipky a jiné „běžné“ sezonní nemoci se mu obloukem vyhýbají? Rýmu a kašel řešíte opravdu jen občas? A když už dítko přeci jen ochoří, nepotřebuje ani antibiotika a stačí, když se pár dní vyleží v posteli? Nevíte, co je horečka? Skvěle! Pokud úspěšně odolává bacilům, které, zejména nyní, v zimním období, útočí ze všech stran, jeho imunitní systém odvádí výbornou práci a přirozená obranyschopnost je na vysoké úrovni.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku