Skryté příběhy: Prožijte s dětmi 17. listopad 1989 na vlastní kůži

Trasa je určena dětem zhruba od osmi let, ale i dospělým, ať už revoluční časy zažili nebo ne.
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
15. listopadu  2019 
 06:00

Chcete děti zaručeně otrávit? Začněte jim vyprávět něco z historie. O něco lepší to bude, když do toho zapojíte vlastní vzpomínky. A ještě větší šanci na úspěch, tedy na to, že je zabavíte, bude mít to, když jim historii podáte zajímavým a pokud možno akčním způsobem. A co víc – když potomky přímo vyzvete, aby používali mobily. Přesně tohle umí Skryté příběhy. My se teď chystáme vyzkoušet novinku nazvanou Sametová revoluce. 

Znáte Skryté příběhy? Přinášejí nespočet tipů na rodinný výlet, dobrodružství v přírodě, zábavné dějiny, kvízy, putování časem – a to vše v jediné mobilní geolokační hře. 

Teď tvůrci Skrytých příběhů připravili pro děti, dospělé i celé rodiny unikátní prožitek k výročí 17. listopadu. Hra, kterou snadno stáhnete do každého chytrého mobilu, obsahuje novou pražskou trasu s názvem Sametová revoluce, na které můžete prožít revoluční atmosféru slavné studentské demonstrace z roku 1989.

Jak se vydat na trasu? Stačí si do mobilního telefonu stáhnout aplikaci Skryté příběhy, registrovat svůj tým a vydat se na cestu. Trasa Sametová revoluce je dlouhá pět kilometrů, jako všechny Skryté příběhy je k dispozici zdarma a vede přesně po stopách průvodu, který šel 17. listopadu z Albertova na Vyšehrad a na Národní třídu. 

Čeká vás jedenáct zastavení s vyprávěním a šifrovacími úkoly. Trasa je určena dětem zhruba od osmi let, ale i dospělým, ať už revoluční časy zažili nebo ne. Doporučujeme vyjít na trasu před čtvrtou hodinou, protože hřbitov na Vyšehradě, kde je jeden z úkolů, v pět hodin zavírá.

Od váhání po policejní násilí

S hlavní hrdinkou trasy studentkou Aničkou, v sugestivním audio podání herečky Štěpánky Fingerhutové, prožijete počáteční váhání, zda má demonstrace smysl, i závěrečné brutální policejní násilí a uvědomění si, že komunistický režim je opravdu nesvobodný a že je čas projevit občanskou odvahu. Náčelníka pražské StB Bytčánka ztvárnil skvělý Vasil Fridrich. Autorkou trasy je kmenová scenáristka Skrytých příběhů Petra Svoboda.

Tuhle důležitou historickou chvíli můžete dětem vysvětlovat horem dolem, ale nezaujme je to tolik jako takováto hra, která je okamžitě vtáhne do děje. Například když studentka Anička utíká před obušky a hledá otevřené domovní dveře, za které by se mohla schovat – to ani nedutali,” komentoval hru jeden z otců, kteří už ji se svými dětmi vyzkoušeli. 

Skryté příběhy už obsahují kolem sto padesáti tras po celé republice. Aplikace získala v letošním roce 1. cenu v soutěži Touristpropag v kategorii mobilních aplikací a také cenu Interpretační počin roku 2018, kterou jí udělilo Sdružení pro interpretaci kulturního dědictví. 

Více informací a aplikace ke stažení jsou na www.skrytepribehy.cz

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku