Prašina, Červenáček, Temná dcera a Černé ptáče: Díky knižnímu čtvrtku je co číst

Velký knižní čtvrtek letos přinesl na trh dvacítku knih, z toho část pro děti
Foto: Kosmas
Sdílej na facebooku
17. října  2019 
 06:00

Taky milujete moment, kdy se před vámi objeví hromádka nových knih a vy nevíte, do které se začíst dřív, protože vás jich zaujme hned několik? Přesně tohle hrozí, když se podíváte na nabídku letošního podzimního Velkého knižního čtvrtku. My jsme si v redakci rozhodně vybrali a to jak jde o rodiče, tak co se týká dětí. 

Rekordní Velký knižní čtvrtek přinesl 17. října dvacet novinek ze čtrnácti nakladatelství. Pečlivě sestavená kolekce světových bestsellerů, očekávaných novinek tuzemských autorů, knih přinášejících zábavu, inspiraci a poznání každopádně stojí za čtenářskou pozornost. 

Tradiční součástí Velkého knižního čtvrtku je atraktivní doprovodný program v  Uměleckoprůmyslovém museu v Praze 17. října, v Knihovně Jiřího Mahena v Brně 24. října a ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové 31. října, kde se dají titukly koupit s pětinovou slevou a navíc si je tam budete moci nechat podepsat. Více informací ZDE na webu akce

Knížka, která nás nadchla: Animalium prostě musíte mít

Knížka, která nás nadchla: Animalium prostě musíte mít

Na některé knihy se s dětmi těšíme ještě před tím, než vyjdou. Přesně takové je Animalium. Krásná výpravná kniha, kterou jsem už pár let okukovala…celý článek

Nás samozřejmě zajímalo, zda se mezi knihami najdou i nějaké pro děti, jak bývá zvykem - a tradice trvá. Co třeba tohle? Legendární Rychlé šípy se vracejí v komiksu Pavla Čecha O Červenáčkovi a čelí největší výzvě, s jakou se kdy setkaly! Dospějí až k hranici, vedle níž bledne i Rozdělovací třída a jejímuž překročení se Jaroslav Foglar ve své tvorbě vždy vyhýbal.

Loňský debut Vojtěcha Matochy Prašina se stal tuzemskou literární senzací. Cena učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství, Cena nočních spáčů Noci s Andersenem, nominace na Magnesii Literu, Cenu Jiřího Ortena nebo Zlatou stuhu… Letos Velký knižní čtvrtek přináší pokračování Prašina 2 – Černý merkurit. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město. 

Knihovničky dětí či teenagerů podzimní Velký knižní čtvrtek obohatí o nejlepší román anglické spisovatelky Philippy Pearcové Tomova půlnoční zahrada. Tahle zahrada je plná kouzel, dobrodružství a také dětí. Jsou to duchové? Nebo je snad duchem sám Tom?

Náctiletí čtenáři knih Chlapec v pruhovaném pyžamu, Zlodějka knih či Spočítej hvězdy by mohli sáhnout po titulu R. M. Romerové Loutkář z Krakova, který v sobě propojí dva světy, kouzelný fantasy příběh a osudy lidí za okupace Krakova během druhé světové války.

Hrdinou sci-fi příběhu z pera britského beletristy a scenáristy C. A. Fletchera Chlapec a jeho pes na konci světa je dospívající Griz, který žije ve světě před samým zánikem civilizace. Lidé žijí jen v malých izolovaných skupinkách, avšak objeví se záhadný cizinec. 

Nejen starším dětem, ale i rodičům by se mohla líbit knížka Mimoprostor a základy moderní fyziky. Martin Sodomka text rozčlenil na bílé a černé stránky. Bílé  vypráví dobrodružný příběh mladých hrdinů, kteří původně pro zábavu zkoumají teoretické možnosti cestování vesmírem. Černé obsahují výklad klíčových objevů na poli fyziky za posledních sto let.

Jak to bylo s nabarveným ptáčetem? 

Já sama jsme jako první sáhla po knížce Černé ptáče, jejíž autorka - polská esejistka a reportérka Joanna Siedlecká - se vydala po stopách kontroverzního spisovatele Jerzyho Kosińského na místa, kde skutečně strávil válku. Přináší nečekaná svědectví řady očitých svědků válečné existence rodiny Kosińského, autora Nabarveného ptáčete.

Knižku jsem doslova zhltla a teď na mě čeká Temná dcera z tvůrčí dílny Eleny Ferrante, autorky Geniálních přítelkyň. Profesorka anglické literatury Leda se vrací do rodné Neapole. Zprvu poklidné přemítání nad současným životem se postupně proměňuje v drásající konfrontaci s temnými vzpomínkami, která posléze vyústí v drama.

A pak se těším na napínavou historickou detektivku První padlí od Volkera Kutschera začínající dnem, kdy byl v Berlíně zapálen Říšský sněm. Mladý kriminální komisař Gereon Rath je zapřažen do štvanice na komunisty a musí objasnit záhadnou sérii vražd, jimž padají za oběť další a další veteráni světové války. Na motivy předchozích knih autora vznikl výborný seriál Babylon Berlin.

A láká nás také Pád Gondolinu J. R. R. Tolkiena. Díky úsilí Christophera Tolkiena, který otcovy příběhy rekonstruuje z rukopisných verzí, se tak ke čtenářům dostává příběh o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, jenž je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, druhého nejmocnějšího z božských Valar.

Jako v nebi, jenže jinak

Loňský jarní Velký knižní čtvrtek představil mimořádně úspěšný bestseller Aleše Palána Raději zešílet v divočině a letos se jeho autor vrací s novinkou Jako v nebi, jenže jinak. Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy. Za dalšími solitéry žijícími stranou civilizace rok a půl jezdil do odlehlých oblastí od Chodska po Bílé Karpaty, od Jizerských hor po Beskydy.

Spisovatel a publicista Aleš Palán stojí i za titulem Ten den – 17. listopad 1989. Společně se současnými studenty připomíná událost, která vstoupila do dějin. Autoři shromáždili hlasy přímých aktérů onoho dne: studentů, náhodných účastníků i zasahujících policistů. S jakými myšlenkami ráno vstávali a co si večer mysleli, jakou budoucnost před sebou viděli ve chvíli, kdy byla demonstrace rozehnána, a sčítaly se šrámy?

Značnou pozornost čtenářů ve „velkočtvrtečním“ výběru tradičně vzbuzují knížky chirurga Tomáše Šebka. Nebe nad Jemenem. V jihozápadní Asii s Lékaři bez hranic přináší autentické svědectví z místa současné největší humanitární katastrofy na světě, kam se v lednu 2019 vydal na misi s Lékaři bez hranic.

Mimořádně očekávanou novinkou jsou Města laureáta několika prestižních literárních cen Michala Ajvaze. Vše začíná pátráním po záhadném flash disku, které se nakonec mění v cestu kolem světa…

 „Díky autismu nejste zákonitě ani sexy, ani geniální matematik, to je jen klišé z filmů,“ vysvětloval Martin Selner ve své prvotině Autismus & Chardonnay. Nyní v knize Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr pokračuje tím, co vás autismus dovede naučit. Píše s ironií a nadsázkou, neutápí své příběhy v patosu, přesto život s autismem nijak nezlehčuje a uvědomuje si jeho tíhu.

Reálný osud, jeden z nejpodivuhodnějších v dějinách sportu, přibližuje respektovaný novinář Richard Askwith ve své nové knize Nezlomná. Hraběnka, která se postavila nacistům ve Velké pardubické, nejnebezpečnějším dostihu na světě. Jeho hrdinkou je jezdkyně Lata Brandisová – „hraběnka se stříbrnými vlasy na zlaté kobylce“.

Životem Kathleen „Kick“ Kennedyové, zapomenuté rebelky z jedné z nejmocnějších politických dynastií, se nechala inspirovat americká spisovatelka Kerri Maherová. Působivý román Debutantka z rodu Kennedyových vypráví o silné a emancipované dívce žijící v době, kdy mít vlastní názory a jít si svou cestou u žen nebylo v módě.

Román Kirke bestselleristky Madeline Millerové nadchne podmanivým jazykem, vzrušujícím dějem a skvěle vykreslenými postavami, kterým dominuje dcera boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů.

Oceňovaný autor žánru historické fantasy Juraj Červenák na stránkách knihy Les přízraků sleduje pátrání kapitána Joachima Steina a jeho věrného pobočníka Jaroše po zmizelém synovci bohaté šlechtičny.

Informace o Velkém knižním čtvrtku a jednotlivých titulech z exkluzivní kolekce najdete na webových stránkách www.velkyctvrtek.cz 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku