Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?

  • Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?
    Tak co, líbím se ti? Dospívající dívky se svými fotografiemi často navzájem provokují. Obrázky se však mohou stát i nástrojem šikany.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    19. listopadu  2018 
     06:00

    Máte své dítě v přátelích na Facebooku a myslíte si, jak máte jeho život na síti pod kontrolou? Velký omyl! Protože jednak nevidíte, s kým vším si váš potomek píše přes chat – to nikdo kromě něj vidět nemůže – a jednak tahle sociální síť už zdaleka není jediná, kterou dospívající používají. Ve skutečnosti mezi nimi nijak extra populární není. Daleko oblíbenější jsou ty, přes něž si posílají fotografie. Včetně těch zcela odhalených. 

  • Vítejte v realitě svých dětí

    Autor: Shutterstock.com

    Vaši dospívající potomci možná používají Facebook, ale daleko spíše také mnoho dalších aplikací, které ani neznáte.

    Například z toho důvodu, že je snazší používat je na mobilních telefonech, a navíc se v nich využívají především fotografie a videa, jejichž posílání dospívající milují snad nejvíc ze všeho. Protože je snazší něco vyfotit a fotku vzápětí přes internet nasdílet než to složitě popisovat. Navíc mobilní data jsou stále dostupnější, stejně jako wi-fi sítě pro případ, že byste snad potomkovi data v mobilu neplatili. 

    Oblíbená je například aplikace zvaná Snapchat, je přímo vymyšlená k tomu, aby se přes ni posílaly fotografie doplněné maximálně pár slovy či smajlíky. Je to tedy jakýsi chat, ale nikoli slovní. A pak především Instagram, který je teď mezi dospívajícími zřejmě nejpopulárnější. 

  • Fotku bez trička? Klidně! Pokud ji pošleš taky

    Autor: Shutterstock.com

    Můžete vzít jed na to, že mnozí teenageři si po chvilce nevystačí s focením obědů nebo selfie, ale přijdou na to, že si pomocí aplikací mohou vyměňovat i lechtivé fotografie.

    U snapchatu je sice jedna pojistka v tom, že snímky se neukládají a po chvilce z telefonu toho druhého zmizí, jenže dotyčný člověk si je může stáhnout a uložit. Odesílatel se to sice dozví, ale to je tak všechno, co s tím v té chvíli může udělat. 

    Posílání fotek umožňuje také Instagram, který možná máte taky. A taky na něm zveřejňujete fotky jako na nástěnce. Ale naše děti ho používají spíše jinak: posílají si v něm fotky s popisky, které za pár hodin zmizí, ale chvíli k mání jsou. Tahle funkce se jmenuje My Story a užji zavedl i Facebook, koneckonců mají stejného majitele. Tyhle fotky jsou nicméně viditelné všem přátelům, což působí trochu jako autocenzura. Na Instagramu může vaše dítě sledovat úplně každý, pokud si nezamkne profil. A to setam moc nenosí, vzhledem k tomu, že cílem je co nejvíce followerů. 

     

  • Mám tvou nahou fotografii...

    Autor: Shutterstock.com

    Důkazem, že takové fotky pak žijí vlastním životem, budiž třeba facebookové skupiny, které se zaměřují právě na jejich zveřejňování. Jsou plné snímků především více či méně odhalených dívek, které se neváhají stylizovat do póz, které byste čekali spíše od lehké pornografie.

    Naštěstí se tu většinou jména aktérů, kteří jsou na obrázcích, neobjevují. I tak se ale právě podobné fotky mohou stát zdrojem vydírání nebo šikany. Zdá se každopádně, že kluci jsou ve focení a posílání takových snímků o něco zdrženlivější. Neznamená to však, že to nedělají vůbec. 

  • Ty se ptáš, já odpovídám. A posílám ti fotku

    Autor: Shutterstock.com

    Mnozí se s oblibou prezentují například na webu Ask.fm, který slouží hlavně ke kladení dotazů a odpovídání na ně, což je možné doplňovat právě fotografiemi. Jeho popularita sice poslední dobou klesla, ale své příznivce pořád má. 

    Třeba jde o fotky, kde se kluci pyšní svými svaly svlečení do půl těla a podobně. Přičemž zde se lidé velice často prezentují pod svými pravými jmény. Pokud na tento web zavítáte, budete možná překvapeni, do jakých intimit se tu teenageři vcelku veřejně pouštějí, přičemž zdejší diskuse na rozdíl od všelijakých chatů nikam nemizí a internet je uchovává v celé jejich podrobnosti. O lechtivé dotazy, sexuální narážky a podrobnosti o vztazích tu není nouze a rozhodně tu není tabu ani debata dětí mladších 15 let. 

  • Někdo naštěstí vystačí jen s kreslenými obrázky

    Autor: Shutterstock.com


    Proti tomu vypadají další populární aplikace vcelku nevinně, protože se v nich posílají zejména obrázky zvané samolepky. Jejich výhodou je, že pokud už má dítě data v mobilu nebo se připojí na síť bezdrátově, ušetří za SMS. Nicméně fotky zvládnou také. 

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Slavit se dá cokoli. Třeba to, že vaše dcera dostala první menstruaci. Přesně tak to viděla Shelly Lee z americké Floridy, a když její dcera dostala…celý článek

    Sem patří například aplikace zvané WhatsApp nebo Viber, které umožňují cosi jako chat v reálném čase. Děti je mají každopádně mnohem raději než e-maily, bez nichž se naopak většinou úplně obejdou.

    Že svému potomkovi raději nebudete platit mobilní internet? To už je asi jedno. Protože přibývá míst, kde se připojí přes wi-fi. Ta je běžně k dispozici nejen ve fast foodech, ale také ve školách a pravděpodobně i u vás doma. 

  • Youtubeři, idoly dnešních dětí

    Autor: Profimedia

    Zvláštním fenoménem jsou youtubeři, jejichž popularita je značná už u dětí, kterým bylo sotva osm až deset. O co jde? O videa, která na kanál YouTube nahrávají kluci a holky dejme tomu kolem dvaceti let a která sledují až statisíce dětí včetně těch vašich. 

    Většinou se týkají každodenních banalit, hraní her, nakupování a módy, jejich aktéři mluví sami o sobě, propagují různé výrobky – za což dostávají zaplaceno – a děti je milují. Můžete si myslet, že je to hloupé, ale jejich popularita je skutečně obrovská. Mnozí z těch, kteří si jejich videa pouštějí, se pak pokoušejí natáčet a zveřejňovat ta svá. 

    7 věcí, které nám bohužel nikdo neřekl o výchově puberťáků

    7 věcí, které nám bohužel nikdo neřekl o výchově puberťáků

    Máte-li doma dospívající děti, pak víte, že život s nimi je jak na houpačce. Jednou udělají něco bláznivého, takže si tiše něco pomyslíte, pak se chovají…celý článek

    Až budu velkej, budu youtuber! O čem to vaše děti vlastně mluví?

    Až budu velkej, budu youtuber! O čem to vaše děti vlastně mluví?

    Víte, kdo je Stejk nebo Shopaholic Nicol? Co po vás dítě chce, když se vás ptá, jestli může točit vlog nebo Let´s Play? A když vám řekne, že chce jít…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku