Proč by měly děti chodit do školy pěšky? Tady máte 4 pádné důvody!

  • Proč by měly děti chodit do školy pěšky? Tady máte 4 pádné důvody!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    24. září  2019 
     06:00

    Jistě, někdy to podmínky nedovolí, ale pokud zrovna nezuří bouřka či sněhová vánice a nebydlíte osm kilometrů od školy, měli byste potomky podporovat v tom, aby se do ní dopravovali po svých. Proč je to pro ně jednoznačně dobré?

  • Hybaj, škola volá!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ať už pěšky, na kole či koloběžce, výzkumy z poslední doby potvrzují, že pro zdraví, kondici i psychickou pohodu dětí je prospěšné, když se naučí dopravovat se na vyučování po vlastní ose. Obáváte se o jejich bezpečnost? Podle dostupných studií není míra rizika, že se dítěti přihodí nehoda nebo si způsobí úraz, nijak významně zvýšena oproti jiným běžným každodenním aktivitám, kterým se pravidelně věnuje. Proč potomky podporovat a motivovat, aby „zvedli kopyta“ a chodili ráno pěšky?

  • Je to bezpečnější, než si myslíte

    ...
    ...
    Autor: istock

    Zhruba kolem desátého roku věku jsou již děti zpravidla dostatečně zralé na to, aby dokázaly bezpečně a s opatrností přejít rušnou ulici a poradily si i s případnými mimořádnými situacemi, které se mohou objevit (objížďka, nefungující semafor…). Zpočátku můžete samozřejmě ratolest doprovázet, abyste se ujistili, že cestu zvládá a chová se zodpovědně jako účastník silničního provozu. Vždyť taková ranní projížďka na kole nebo koloběžce není ani pro vás k zahození pro nastartování nového dne! A v očích dítěte budete navíc patřičně „cool“. Dnes je navíc běžnou praxí, že na křižovatkách, u přechodů pro chodce i v okolí školních zařízení v ranní špičce hlídkují policisté a řídí provoz.

  • Dobrý trénink

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jakýkoli aktivní pohyb je přínosem pro zdraví a v době, kdy každé čtvrté dítě trpí nadváhou nebo přímo obezitou, je potřeba tomuto riziku předcházet všemi možnými způsoby. A pravidelná ranní „rozcvička“ v podobě desetiminutové svižné procházky nebo projížďky na koloběžce rozhýbe tělo i nastartuje mozek pro nadcházející hodiny, kdy se bude muset dítě soustředit. Některé mezinárodní studie prokázaly, že děti (konkrétně žáci pátých tříd), které docházejí nebo dojíždějí na vlastní pohon do školy, mají výrazně nižší hodnoty BMI (index tělesné hmotnosti). Je to mimo jiné i proto, že tyto děti jsou obecně aktivnější a více se věnují sportu, jezdí pravděpodobně na kole, koloběžce a chodí na výlety i ve svém volném čase. Podle vědců se ukazuje, že bez ohledu na to, jaké jsou jejich stravovací návyky, je u nich méně pravděpodobné, že se budou později potýkat s nadváhou a obezitou.

  • Ušetříte

    ...
    ...
    Autor: istock

    Spočítali jste si někdy, kolik peněz utratíte za benzin, když každý den rozvážíte své potomky do školy? Obzvláště pokud jich máte více a každý navštěvuje jinou školu, navíc na opačných koncích města. Možná se to nezdá, ale i takto krátké popojížďky (přidejte k tomu ještě rozvážení na kroužky a tréninky apod.) dokážou spolykat tisíce, když si sečtete náklady za celý měsíc. A co víc, čím méně užíváte automobil, tím více přispíváte ke snižování emisí oxidů uhlíku, které jsou odpovědné za globální změnu klimatu.

  • Budou se lépe učit

    ...
    ...
    Autor: istock

    Připadá vám nesmyslné, že by měla chůze do školy ovlivňovat školní prospěch? Je to tak! Několik studií potvrdilo, že děti, které jsou po ránu aktivní, vykazují lepší studijní výsledky a jsou úspěšnější. Snadněji se učí, lépe se soustředí, plynuleji čtou a celkově jsou výkonnější. Jednoduše řečeno: když to (trochu s nadsázkou) shrneme, díky rannímu kvalitnímu okysličení mozku během aktivní cesty do školy jim to lépe myslí. Existuje také výzkum, který se zaměřoval na děti školou povinné s ADHD a zjistil, že pouhých 26 minut každodenní fyzické aktivity významně zmírnilo příznaky poruchy pozornosti během výuky.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku