Jak ochránit soukromí své rodiny na internetu? 9 jednoduchých rad!

  • Jak ochránit soukromí své rodiny na internetu? 9 jednoduchých rad!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. prosince  2018 
     06:00

    Mobil, tablet, iPad, instagram, facebook…upřímně, dbáte pokaždé na co největší zabezpečení svých dat nebo je používáte tak trochu lehkovážně? Seznamte se s pravidly, která se nevyplatí porušovat!

    Rodiče se bojí nezodovědného chování dětí na sociálních sítí sam ale v mnoha ohledech nejsou o nic lepší. Na web dávají informace, které tam nepatří, nešetří ani citlivými osobními údaji či fotkami. Jak z toho ven? 

  • Jak z toho ven?


    ...
    ...
    Autor: istock

    Jak zabránit zneužití osobních dat, soukromých informací nebo fotografií v online prostředí? A je to vůbec možné, v dnešní době chytrých mobilů, GPS aplikací a masově rozšířených sociálních sítí? Pravdou je, že na technologiích jsme dnes v řadě záležitostí naprosto závislí. Zkrátka bez nich nemůžeme (a většinou vlastně ani nechceme) existovat. Ovšem je více než vhodné, obzvláště pokud máte doma dospívající děti,abyste se všichni chovali opatrně a domluvili se na dodržování určitých zásad.

  • Život bez googlu? Neexistuje!


    ...
    ...
    Autor: istock

    V mnoha rodinách fungují technologie jako nejčastěji využívaný komunikační nástroj, každý člen domácnosti má účet na facebooku, sdílí fotografie a videa na instagramu, posíláte si vzájemně zrpávy na what´s up, na webovém portálu školy omlouváte potomka při nemoci, zjišťujete jeho známky, rozvrh i informace k povinným projektům, objednáváte online nákupy, vstupenky do divadla, platíte kartou v obchodech…To všechno je samozřejmě běžnou a každodenní rutinou, jenže – čím větší četnost „online pohybů“, tím snadnější mají potenciální hackeři cestu k tomu, aby získali přístup k vašim údajům (ať už je to bankovní konto, profil na eBay nebo facebookový účet). Jenže co s tím? Smazat Google účet, zrušit Twitter? Stejně se tam zase po čase vrátíte, protože chcete vidět fotky z dovolené svých přátel a prohodit s nimi občas pár slov na chatu! Nepoužívat internetové bankovnictví? Zbytečně pak bance zaplatíte za každou návštěvu pobočky. A jak vysvětlit učiteli, že vaše dítě se nemůže přihlásit online na lyžařský výcvik, protože nesmí na internet? Nelze! Naštěstí ale existují možnosti a opatření, která vám umí pomoci k tomu, abyste své soukromí dokázali lépe ochránit a cítili se o něco bezpečněji! Vyzkoušejte je nejlépe hned teď! Tady jsou.

  • Ty mě neuvidíš!


    Autor: iStock

    Dodržujte (a používejte) přísná pravidla ochrany osobních údajů ve všech aplikacích a webových stránkách, kam se vy nebo vaše děti zaregistrujete. Ve většině případů lze nastavit vysokou úroveň ochrany soukromí, můžete ovládat, kdo vaše informace a příspěvky uvidí a také které z nich jsou veřejné a viditelné a které nikoli. Stejně tak nastavíte, kdo vás může kontaktovat a co konkrétně chcete skrýt.

  • Dvojí jištění


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kde je to možné (Gmail, Facebook, Twitter), povolte tzv. dvoufaktorové ověřování, tedy takový způsob ověření, kdy kromě hesla zadáváte rovněž šestimístný kód zaslaný nejčastěji prosřednictvím SMS. To pomůže chránit vaše účty před hackery, a to právě díky zaslání kódu do telefonu, když se přihlásíte z neznámého zařízení.

  • Aktualizujte!


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pravidelně vše aktualizujte. Internetové útoky jsou stále sofistikovanější a vyvíjejí se, stejně tak ale i možnosti ochrany proti nim. Jenže ochrana se neprojeví, když nebudete aktualizovat. Nastavte si automatickou aktualizaci operačního systému i antiviru v počítači, tabletu i mobilu a občas zkontrolujte, že proběhla.

  • Pozor na hesla!


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dobré a z bezpečnostního hlediska dostačující kvalitní heslo má minimálně osm znaků a obsahuje čísla, malá a velká písmena, a také znaky jako ?,@,!, $,%. Čím je těžší a delší, tím samozřejmě lépe (použijte například větu nebo frázi, která se vám bude dobře pamatovat). Veškerá svá hesla pravidelně aktualizujte a měňte, i když vám to bude připadat otravné.

  • Antivirová ochrana


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nepodceňujte používání a pravidelné aktualizace antivirové ochrany. Zakupte a stáhněte antivirový software ze spolehlivého oficiálního zdroje. Dávejte si pozor na bezplatný antivirový software, který bývá volně k dispozici, protože může obsahovat malware (program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému). Operační systém iOS obsahuje vestavěný antivirový software, který však může být stále zranitelný, takže po zobrazení výzvy aktualizujte raději operační systém.

  • Nepřipojujte se všude!


     

    Nepoužívejte nezabezpečené sítě Wi-Fi, například v hotelích, restauracích a jiných veřejných místech. Ujistěte se vždy, že připojení k Wi-Fi je uzamčené (ikona malého zámečku u vybrané sítě) a vyžaduje pro přihlášení heslo. Hackeři se snadno „infiltrují“ do nezajištěné Wi-Fi a získají během okamžiku vaše kontakty, emaily, hesla k internetovému bankovnictví, zkrátka cokoli. Ještě lepší úrovní ochrany je, pokud pro přístup na Wi-Fi získáte VPN (virtuální privátní síť).

  • Odhalte phishing!


    ...
    ...
    Autor: istock

    Jako phishing jsou označovány emailové podvodné zprávy, jejichž cílem je vylákat z vás důvěrné informace (údaje k platebním kartám včetně PINu nebo různé přihlašovací údaje k účtům). Jak je poznat? Takový email se snaží vyvolat dojem, že byl odeslán organizací od jejichž klientů se snaží získat informace. Toho se snaží docílit grafickou podobou e-mailu a zfalšováním adresy odesílatele. Text může vypadat jako informace o neprovedení platby, výzva k aktualizaci bezpečnostních údajů, oznámení o dočasném zablokování účtu či platební karty, výzkum klientské spokojenosti nebo jako elektronický věstník pro klienty. Zpráva obsahuje odkaz, který na první pohled vypadá, že směřuje na stránky organizace (např. banky). Ve skutečnosti ale odkazuje na místo, kde se nacházejí podvodné stránky.

  • Pryč s GPS!


    ....
    ....
    Autor: iStock

    Vypněte služby určování polohy. Pokud z bezpečnostních důvodů nepotřebujete používat aplikaci, která vám umožňuje sledovat pohyb vašeho dítěte, vypněte služby určování polohy ve vašem chytrém telefonu a také v telefonu vašeho dítěte. Můžete je kdykoli znovu zapnout, pokud například potřebujete najít a vyhledat trasu při jízdě autem nebo se podívat do mapy.

  • Řekněte ne!


    Kamarád z internetu? Ne vždy to musí být ten, za kterého se vydává.
    Kamarád z internetu? Ne vždy to musí být ten, za kterého se vydává.
    Autor: iStock

    Stejně tak je dobrým řešením, když zakážete používaným aplikacím sdílet vaše data, což je často požadováno. Pokud se takovou aplikaci chystáte stáhnout, zpravidla se zeptá, zda povolujete přístup k informacím uloženým v telefonu (kontakty, poloha, fotografie, hudba, kalendář). Pokud aplikace nebude fungovat bez těchto dat, zvažte, zda můžete sdílet jen některé z požadovaných informací. Nebo ještě lépe, najděte podobnou aplikaci, která tento požadavek nemá.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku