4 typy šikany, o nichž by rodiče měli vědět. Víte, jak si s ní poradit?

  • 4 typy šikany, o nichž by rodiče měli vědět. Víte, jak si s ní poradit?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. listopadu  2019 
     06:00

    Šikana zahrnuje fyzické útoky i verbální obtěžování. Víte, které čtyři nejčastější typy šikany se mohou objevit? Tohle je dobré vědět, abyste jako rodiče mohli v případě potřeby zasáhnout.

    Šikana je definována jako škodlivé chování, ke kterému dochází opakovaně a které má za cíl ublížit jedinci, ohrozit ho nebo zastrašit. Je to cílené a opakované užití násilí jedincem nebo skupinou vůči jiné skupině nebo jedinci, kteří se neumí bránit. Šikana má mnoho podob – verbální, fyzickou, relační či kyberšikanu. Zde je několik tipů, jak se vypořádat se čtyřmi běžnými typy šikany.

  • Verbální šikana

    Autor: iStock

     

    Co to je: Projevuje se slovními výpady proti jednotlivci, kdy se krutým způsobem uráží, škádlí či zastrašuje. Může zahrnovat i rasistické nebo homofobní formy komentářů. Šikanující mohou zesměšňovat vzhled, náboženskou příslušnost, sexuální orientaci či tělesný handicap.

    Jak rozpoznat příznaky: Děti se mohou stáhnout do ústraní, být náladové nebo projevit změnu chuti k jídlu. Možná se vám svěří s tím, co jim někdo o nich samých říká, a budou chtít vědět, zda je to pravda, či nikoli.

    Co dělat: Nejlepší ochranou, kterou rodiče mohou nabídnout, je posílit jejich sebevědomí a nezávislost a být ochotní v případě potřeby jednat. Diskutujte o konstruktivních způsobech, jak by mohlo vaše dítě na tyrana reagovat. Vhodné je říct pevným hlasem, nikoli konfrontačním, například: "To nebylo hezké." Nebo: "Nechte mě na pokoji." Nebo: "Ustupte."

     

  • Fyzická šikana

    Autor: iStock

     

    Co to je: Fyzické šikanování nebo šikanování s agresivním fyzickým zastrašováním zahrnuje opakované bití, kopání, blokování, tlačení a nevhodné dotyky nežádoucím a nevhodným způsobem.

    Jak rozpoznat příznaky: Spousta dětí se svým rodičům raději nesvěří, když se jim to stane, takže sledujte možné varovné příznaky, jako jsou nevysvětlitelné škrábance, modřiny, chybějící nebo poškozené oblečení či časté stížnosti na bolesti hlavy a břicha.

    Co dělat: Pokud máte podezření, že je vaše dítě fyzicky šikanováno, zahajte s ním neformální rozhovor. Zeptejte se ho, co se děje ve škole během oběda nebo přestávky nebo cestou domů. Na základě odpovědí se zeptejte, jestli na něj někdo fyzicky nezaútočil. Snažte se držet emoce pod kontrolou. Je důležitá nepřetržitá komunikace i s učiteli nebo školními poradci. Nezapomeňte zdokumentovat data a časy šikany, reakce zúčastněných osob a kroky, které byly podniknuty. Nesnažte se kontaktovat rodiče šikanujících dětí, abyste záležitost vyřešili sami mezi sebou. Obraťte se na vedení školy, případně na školního psychologa či metodika prevence.

     


  • Relační (nepřímá) šikana

    Autor: iStock

     

    Co to je: Relační šikana, neboli šikana s vylučovací taktikou, zahrnuje úmyslné zamezování někomu v tom, aby se připojil ke skupině nebo se stal součástí skupiny, ať už jde třeba o spolusezení u stolu na obědě, při hře nebo během nějaké společenské aktivity. Příklad: skupina dívek v taneční třídě neustále mluví o víkendové akci s přenocováním, sdílí si fotografie, přičemž ale všechny s jednou nezvanou dívkou zacházejí jako s neviditelnou.

    Jak rozpoznat příznaky: Sledujte změny nálad u vašeho potomka, stranění se vrstevníků či tendence být raději o samotě. U dívek jsou sociální vyloučení, neverbální či emoční zastrašování častější než u chlapců. Tahle bolest je ale stejně silná jako fyzická a může trvat i déle.

    Co dělat: Povídejte si s dětmi o tom, co během dne dělaly – to radí psycholožka a rodinná terapeutka Jennifer Cannon. Pomozte jim hledat to, díky čemu budou šťastné, poukazujte na jejich pozitivní vlastnosti a ujišťujte je, že jsou lidé, kteří je mají rádi a budou jim pomáhat. Zaměřte se na rozvíjení jejich talentů a zájmů v hudbě, umění, sportu či v jiných mimoškolních aktivitách, aby si budovaly vztahy mimo školu.

     

  • Kyberšikana

    Autor: istock

     

    Co to je: Kyberšikana nebo šikana v kyberprostoru zahrnuje obtěžování někoho šířením nevhodných, urážlivých či lživých informací o něm prostřednictvím e-mailů, textových zpráv či příspěvků na sociálních sítích. Zprávy mohou být sexistické, rasistické či homofobní a vytvářejí nepřátelskou atmosféru, i když nejsou přímo zaměřeny na vaše dítě. Příklad: někdo dává na sociální sítě příspěvky typu "co od něho můžeš chtít, je to gay a blbec".

    Jak rozpoznat příznaky: Sledujte, jestli vaše dítě tráví více času on-line (návštěva stránek typu Facebook, Instagram a podobně) a je pak smutné a úzkostné. I když ty zprávy mohou být jen na jeho počítači či telefonu, mohou pro dítě znamenat velkou psychickou zátěž. Sledujte, zda má vaše dítě problémy se spánkem nebo vás prosí, aby zítra nemuselo jít do školy, či se vzdává aktivit, které kdysi tak milovalo.

    Co dělat: Nejprve stanovte pravidla domácnosti pro bezpečnost na internetu. Dohodněte se na přiměřeném časovém limitu ohledně toho, jak bude dítě trávit čas on-line. Předtím, než vaše dítě začne používat některé stránky, které jsou populární, zkontrolujte, zda nejsou potenciálně urážlivé. Řekněte dětem, že budete jejich on-line aktivity sledovat. A taky jim řekněte, že pokud zažívají kyberšikanu, neměly by se do ní zapojit, předávat ji dál. Místo toho by vás měly informovat, abyste mohli problematické zprávy, a to včetně časů, kdy byly poslány, vytisknout a nahlásit ve škole nebo poskytovateli on-line služeb. Pokud by kyberšikana eskalovala tak, že by zahrnovala hrozby a sexuálně explicitní zprávy, obraťte se na policii.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku