Rodiče jsou naivní, matky převzdělané, děti nezvládají, tvrdí pedagog. A co otcové?

Rodiče jsou naivní, matky převzdělané, děti nezvládají, tvrdí pedagog. A co otcové?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. srpna  2017 
 20:00

Debata o tom, zda dvouleté děti patří do školek, nebo ne, nebere konce. Nově se k ní přidal pedagog Marek Herman, který se zabývá vzděláváním předškolních dětí. S ním si člověk připadá skoro jako v 19. století – v jeho představách ženy patří k plotně a dětem, nemají se moc vzdělávat a coby matky mají být něžné, zatímco tátové přísní. Už dlouho mě nic tak nevytočilo tak jako jeho slova, která pronesl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. 

Pane učiteli, mám čtyři děti, ale taky mám ráda svou práci, co se mnou? Zůstat celkem jedenáct let doma, jak doporučujete, to by mi asi hráblo. 

Zajímalo by mě, co říká Marek Herman, vysokoškolský pedagog z Olomouce, svým studentkám. Jestli jim vedle pedagogiky hustí do hlavy i to, že by měly být s každým dítětem tři roky doma, a zda taky shazuje jejich studia stejně, jako to učinil v rozhovoru pro webový deník. 

Školka a celoživotní následky

Podle spoluautora petice Dvouleté děti do školky nepatří musí rodiče, kteří dítě do kolektivu stejně pošlou, počítat s tím, že si potomek odnese celoživotní následky. Následuje popis obří školkové třídy a uštvaných učitelek. Tím vším se bude takový dvouletý capart zoufale trápit.

Kupodivu se to asi nějak změní úderem třetích narozenin, kdy dítě naopak do školky rozhodně patří. Nebylo by spíše na místě zkusit vymyslet, jak změnit školky, aby byly vstřícnější? Nehledě na to, že i taková zařízení už dneska existují. A ještě jedna věc: školky pro dvouleté budou jen možnost, nikoli povinnost. 

Jenže jak říká Marek Herman, rodiče mají o výchově naivní představy. Navíc "maminky si otevřou internet a tam si najdou nějaké novinky o výchově a podle toho jedou", ženské jedny nezodpovědné. Jako by nestačilo, že předtím studují. "Máme převzdělané mámy, rozpadlé rodiny, 47 procent samoživitelek," řekl pro Aktuálně.cz, aniž tuhle pozoruhodnou myšlenku nějak dále rozvinul.

S výjimkou toho, že dnešním dětem podle něj chybí řád, protože s nimi rodiče pořád diskutují. Možná by stálo za to vrátit se k rákosce? Ačkoli pan učitel v tom má nějaký zmatek, protože o kus dál říká, že matky (protože ty má nějak na mušce víc) na děti pořád křičí. Každopádně matky mají být něžné, otcové přísní. Marek Herman by podle svých slov ženám přál, aby firmy nabízely částečné úvazky ˜– problém je v tom, že jeho postoj něčemu podobnému rozhodně nepřeje.

Pro připomínku – takhle nějak vypadá den s batoletem:

A myšlenka, ať si užívají v mateřských centrech? Fajn, ale ta všude nejsou a rodičovská někde na sídlišti v severních Čechách, to může být zvláštní druh pekla. Ještě bych ráda připomněla, že tři až čtyři roky doma často vedou k tomu, že žena už nikdy nenajde pořádnou práci. 

Co je jinde? To mě vážně nezajímá

Perel je mezi slovy Marka Hermana více. Namátkou? "Ředitelka jedné školky se mě ptala, jestli mohou mít děti ochablé mimické svaly v obličeji. Že je vychovávají dva tatínkové gayové a jí se zdá, že děti nereagují. A já říkám, že je to možné, protože chlapi se projevují jinak." Nebo: "Otcovská dovolená? Nesmysl."

Případně: "Nemám relevantní výzkumy, mám intuici a zkušenost z toho, jak je to tady." Co je v jiných zemích, ho nezajímá, jak přiznává. 

Takže asi tak. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku