4 varovné signály, že jste vyhořela jako matka. Jak z toho ven?

  • 4 varovné signály, že jste vyhořela jako matka. Jak z toho ven?
    Nic vás netěší a ztrácíte motivaci rozvíjet sebe i děti? Pozor, může jít o syndrom vyhoření
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. září  2017 
     06:00

    Školní rok se pomalu rozjíždí a vám už padá hlava únavou? Není se čemu divit. Ovšem pokud se cítíte vyčerpaná, bez energie a elánu delší dobu, pozor na to. Syndrom vyhoření se totiž netýká jen byznysmenů na vysokých postech, ale také maminek. A zvláště těch na mateřské dovolené. 

  • Syndrom vyhoření zná každá čtvrtá matka

    Křičíte často na manžela a na děti? I to může být známka vyhoření
    Křičíte často na manžela a na děti? I to může být známka vyhoření
    Autor: iStock

    O syndromu vyhoření neboli burnout syndromu se mluví často ve spojitosti s manažery či workoholiky. Ovšem ve velké míře se týká i rodičů malých dětí, především maminek. Je to stav naprosté vyčerpanosti, kdy máte pocit, že vám už došla veškerá energie a nejsou k dispozici ani záložní zdroje. Připadá vám, že vůbec nic nezvládáte, vše děláte špatně, jste z toho nervózní, vybuchujete z maličkostí a jste nepříjemná na sebe, manžela i děti. Znáte?  Až 23 % matek tvrdí, že se během své mateřské se syndromem vyhoření setkaly. A pak jsou tu ještě ty, které to nepřiznají. Tak či tak, tyhle signály vám napoví, že je možná něco špatně:

    1. Neustále všechno zapomínáte

    Jako maminka musíte řešit tisíce věcí. Jasně, každému se občas stane, že zapomene klíče, mobil nebo peněženku, ale jakmile začnete zapomínat důležité věci, měla byste zpozornět. Právě tohle je jedna z příčin blížícího se vyhoření. "Něco si naplánuju (například doktora) a pak na to zapomenu, popřípadě se zapomenu podívat do kalendáře, kam si vše píšu, abych nezapomněla!" svěřuje se v diskuzi maminka Jana. A není sama. Jiná maminka zase v diskuzi píše, že jednou zapomněla u obchodu psa, když byla nakupovat s dětmi. Stát se to může, ale pokud se to opakuje a věci, které zapomínáte, jsou celkem podstatné (nedej bože zapomenout někde děti), pozor na to!

    ČTĚTE TAKÉ: Nic mě nebaví, všechno je špatně... Jsem vyhořelá matka!

    2. Hádáte se s partnerem a křičíte na děti

    Křičíte na partnera či děti a vzápětí si uvědomíte, že jste to trochu přehnala? Pokud zvyšujete hlas častěji a ihned poté vás to mrzí nebo hledáte důvod, proč jste řvala, může se vás týkat právě syndrom vyhoření. "Můj muž mi nedávno řekl, že jsem furie," přiznala se mi nedávno kamarádka Petra. "Nejhorší je, že mu musím dát za pravdu. Poslední dobou pořád ječím. Kvůli špinavému prádlu, nepořádku, který manžel i děti po sobě nechávají všude, zkrátka kvůli malichernostem. Taková jsem dřív nebývala," dodává. A je dobře, že si to uvědomuje. Ještě aby si uvědomil muž, že své "furii" může občas trochu pomoci.

    Zkuste se na každodenní starosti a rutinu podívat očima dítěte:

    3. Jste neustále unavená a apatická

    Možná to znáte, sotva ráno vylezete z postele, nejraději byste tam zase zalezla. Čtvrtá káva nepomáhá a vy se neustále cítíte unavená. Kdybyste neměla děti a povinnosti, pravděpodobně zůstanete pod peřinou celý den. Jenže vy melete z posledního a tak tak se držíte, abyste neusnula na hřišti. Přiznání: Jednou se mi to stalo! Další příznak, že vyhoření se blíží. A nesvádějte to na počasí!

    4. Nic vás nebaví a je vám vše jedno

    Do této chvíle jste byla vzorná matka, která dětem připravovala tříchodové obědy a teplé večeře každý den, když tu náhle je vám vše ukradené a často jim říkáte, ať si jídlo obstarají samy. Maximálně jim namažete starší chleba s máslem. Totéž platí při hraní si s dětmi? Dřív jste neměla problém hrát pexeso 3x dokola, a teď vás vše nudí a nebaví? I to se stává a je to dalším důkazem vyhoření.

    Rozhodně vás neodsuzujeme. Ale zkuste si přečíst následující rady, i s vyhořením se dá totiž bojovat! 

  • Jak z toho ven?

    Jak předcházet syndromu vyhoření? Zkuste jógu, dobře jezte a udělejte si čas sama na sebe
    Jak předcházet syndromu vyhoření? Zkuste jógu, dobře jezte a udělejte si čas sama na sebe
    Autor: iStock

    Naučte se říkat "ne": Možná jste vyhořelá právě proto, že toho zkrátka máte moc. Moc odpovědnosti a úkolů. Nemusíte ale přeci kývnout na všechno. Nejste superžena. Začněte tím, že budete trénovat slovíčko "ne"! 

    Vypněte: Dostáváte pracovní e-maily, které řešíte pozdě v noci? Pořád telefonujete a něco řešíte? Zkuste chvíli vypnout. Počítač i mobil. Odhlaste se z Facebooku a zpomalte. Uleví se vám.

    Nepřepínejte se: Na maminky je poslední dobou vyvíjen veliký tlak. Nejenže musí perfektně zvládat péči o domácnost, ale většina jich také pracuje a nemá čas už vůbec na sebe. Pravděpodobně i vy od sebe očekáváte 150% výkon, což nejenže není reálné, ale zároveň vás to i stresuje. Zvolněte a tolik se nepřepínejte. 

    Zkuste jógu: Potřebujete relax a pro mnoho lidí je jóga tou nejlepší možností, jak vypustit stres a odreagovat se. Pokud si nemůžete dovolit zajít do nějakého studia, zkuste jógu na DVD. I když, co si budeme povídat, když se vzdálíte z domova, odpočinete si daleko lépe. 

    Jídlo je důležité: Sáhněte si do svědomí, jak se stravujete? Některé maminky přiznávají, že na mateřské se občas zapomenou samy najíst. A když, tak se většinou odbydou nějakým rohlíkem. Přitom jídlo je tak důležité. 

    Řekněte si o pomoc: Spadá veškerá starost o děti na vaše bedra? Podílí se i váš partner? Pokud jste na první otázku odpověděla ano, na druhou ne, je někde chyba a chce to řešit. Je důležité, abyste si občas mohla vyrazit ven sama. A je jedno, jestli půjdete cvičit nebo s kamarádkou na kávu. Pokud nepomůže partner, požádejte rodinu či chůvu. 

    Terapie: Není to žádná ostuda, když vyhledáte odbornou pomoc. Možná jste k vyhoření náchylnější a úzkosti vás postihují častěji než ostatní a je dobré s nimi bojovat. A někdy může být příčina vyhoření těžší  například nemoc, rozvod, úmrtí v rodině  a je lepší svěřit se do péče odborníka.  

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku