Inspirujte se! 21 maličkostí, které pro vaše děti znamenají více, než si myslíte!

Inspirujte se! 21 maličkostí, které pro vaše děti znamenají více, než si myslíte!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
4. června  2019 
 06:00
I když se nám dospělákům mohou zdát některé věci, gesta nebo věty naprosto triviální a nepodstatné, vaše potomky dokážou zasáhnout více, než si myslíte, a „porostou“ s nimi dlouhé roky. Zde máte pár jednoduchých triků, kterými spolehlivě vykouzlíte šťastný úsměv na tváři vaší ratolesti. Budou vás za ně milovat!

Určitě si sami pamatujete na některé útržky z vlastního dětství, které vás i nyní, po letech, okamžitě rozveselí, rozněžní a zvednou vám náladu, když si na ně vzpomenete. Poskytněte i svým dětem takové zážitky, které si ponesou po celý život. Bavte se, vtipkujte, vymyslete cokoli bláznivého nebo lehce nebezpečného, dávejte najevo lásku a ukažte, že rozumíte trablům a zvládnete vyřešit každou potíž. Pro začátek malá porce tipů, jak se přiblížit svému dítěti a získat si celé jeho srdce. Zkuste to.

...
...
Autor: istock

1. Dejte si záležet a vymyslete „úderný“ rodinný slogan, bojovnou mantru. Tu napište na papír barevným fixem a vylepte viditelně na lednici. Provolávejte ji hlasitě pokaždé, když se dítě cítí špatně, je smutné, rozzlobené, zklamané, uražené nebo má z něčeho obavy.

2. Do krabičky se svačinou do školy nenápadně vložte vtipný milý vzkaz, legrační obrázek nebo zábavné přání hezkého dne. Občas můžete zaměnit za čokoládové srdíčko nebo oblíbený bonbon.

3. I když pokojíček vašeho miláčka vypadá jako po silném zemětřesení, útoku mimozemské civilizace nebo úderu obří vlny tsunami, vzdejte se kousavých poznámek, prostě jen zavřete beze slova dveře, tvařte se, že jste nic neviděli, a jděte si po svém.

4. Když se vrátí školáci odpoledne domů, zatněte zuby a vydržte s nekonečnou palbou všetečných každodenních otázek alespoň do okamžiku, než se usadíte k večeři. Existuje velká šance, že u jídelního stolu nebudou tak nevrlí.

5. Zcela neočekávaně a bez varování řekněte s klidem „ano“ na něco, co je obvykle "zcela za hranou a zapovězeno". Ať už je to sledování televize po deváté večer nebo kopaná s kamarády místo domácího úkolu z matematiky.

6. Vyrobte si slušivý náhrdelník z makaronů a hrdě ho noste. Aspoň dokud nebudete muset opustit bezpečí domova a odejít do práce nebo na nákup.

7. Postavte si svůj vlastní Minecraft svět hned vedle toho jeho.

8. Překonejte se, vyrazte do zábavního parku a předveďte to největší nadšení, jakého jste schopni. Na horské dráze ječte stejně bláznivě, jako to dělá vaše dítko.

9. Kdykoli se o něčem dohadujete nebo vedete spor, ujistěte se, že se vám dívá do očí, stůjte k němu tváří v tvář, pak teprve mluvte.

10. Když ho nebaví tenis, tancování, kurz kreslení nebo hraní na flétnu, chodí domů nešťastné a na tréninky či lekce odchází plné úzkosti a s nechutí, do ničeho ho nenuťte a dovolte, ať s tím skončí, pokud si to přeje.

11. Nechte dítě lézt přes ploty i po stromech, neokřikujte ho, že je moc hlučné nebo rozjívené, dovolte mu proběhnout potokem bez holinek a pomalovat zeď v chodbě nebo pokojíčku podle vlastní fantazie.

12. Pořiďte sadu barevných papírů, zlaté tempery, stuhy, několik lepidel, nůžky s okrasným vzorem a spoustu třpytek a po nocích vyrobte dokonale šílené pozvánky na narozeninovou párty.

13. Přineste si domů chlupatého mazlíka, který potřebuje vaši pomoc a dětskou lásku. Zajděte společně (nebo tajně) do útulku pro pejska nebo kočičku. Budete zbožňovanější než rocková hvězda.

14. Neřešte za děti jejich nedorozumění, konflikty a chyby, nechte je, ať bojují samy za sebe a učí se prosadit.

15. Aspoň jednou týdně si vyjděte ven na procházku jen sami dva (pokud máte více potomků, pak s každým zvlášť) a povídejte si. O všem možném, klidně semelte páté přes deváté…

16. Hýčkejte a udržujte vlastní rodinné rituály a tradice, jako jsou třeba výlet na kole každou sobotu, společná sklizeň jablek u babičky na zahradě pravidelně na podzim, tři dny na vodě a pod stanem o prázdninách…

17. Neostýchejte se a požádejte potomky, ať vás naučí něco, co vy sami neumíte nebo co vás až dosud ani nenapadlo vyzkoušet. Svézt se na koni, jezdit na skateboardu, založit účet na Instagramu, natočit vtipné video na YouTube…?

18. Chvalte. Nahlas a upřímně. Dejte si záležet, aby vaše ratolest slyšela, s jakou úctou, respektem, obdivem a láskou o ní mluvíte. Vyslovte, za co si dcery nebo syna vážíte a proč jste na ně pyšní.

19. Zůstaňte vzhůru dlouho do noci, v pyžamech vyběhněte ven a pozorujte společně dalekohledem úplněk.

20. Čas od času si přivstaňte a připravte všem k snídani palačinky nebo lívance ve tvaru srdce a s pořádnou dávkou šlehačky i čokolády.

21. Najděte své dávné poklady a podělte se s dětmi o staré deníčky, fotky, dopisy i zamilované vzkazy od spolužáků z doby, kdy jste byli přesně v jejich věku.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku