Přes noc o kus vyšší? Ano! 4 příznaky, že dítě prochází růstovým spurtem!

  • Přes noc o kus vyšší? Ano! 4 příznaky, že dítě prochází růstovým spurtem!
    Období růstového spurtu může nastat prakticky kdykoli
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    18. září  2018 
     06:00

    Máte pocit, že vaše ratolest roste doslova před očima a to krásné nové pyžamko, u kterého jste si stoprocentně jistá, že dítku ještě včera dokonale padlo, najednou nevysvětlitelně praská ve švech? Nemáte halucinace! A pokud je k tomu navíc v jednom kuse hladové, neklidné nebo bezdůvodně ukňourané, zbystřete. Dějí se s ním velké věci!

    Jak poznáte růstový spurt a jak starých dětí se vlastně týká? Zdaleka nejde jen o novorozence a kojence či batolata. Období, kdy výrazně poporostou, se objevují i u školáků a teenagerů, žádné dítě neroste rovnoměrně. Nejvýraznější je růstový sport od narození do jednoho roku a pak v době dospívání. 

    Počítejte s tím, že se to někdy neobejde bez bolestí zvaných právě růstové  typicky se týkají dlouhých kostí a objevují se v noci, takže kvůli nim dítě může špatně spát. 

  • Od kojence až do puberty!

    ....
    ....
    Autor: iStock

    „Růstový spurt, nebo též růstový výšvih, je období, kdy dítě roste rychleji než jindy. Nejvíce se řeší během prvního roku života a poté v období puberty. V prvním roce života dítě vyroste zhruba o polovinu své porodní délky, to znamená zhruba o 25 cm. Nejrychlejší přírůstek délky bývá záhy po narození, mezi 7. až 10. dnem, dále ve 3. týdnu, ve 3. měsíci, u některých kojenců i v období kolem 6. týdne a 6. měsíce. Růstový spurt se opakovaně vyskytuje v batolecím věku a pak rovněž v období dospívání. U dívek začíná pubertální růstový výšvih kolem 10. roku, nejvyšší rychlosti dosahuje kolem 12. roku (až 9 cm/rok). U chlapců je tato fáze posunuta zhruba o dva roky, začíná tedy kolem 12. roku a nejvyšší rychlosti dosahuje kolem 14. roku (až 10 cm/rok),“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Silvia Bajová z Nemocnice na Homolce. V období růstového spurtu může vaše mládě skokově povyrůst až o devět milimetrů během jediného dne. A to je pro maličký organismus hodně náročná „dřina“. Takže není divu, že v souvislosti s tak obrovskými změnami může reagovat trochu jinak, než jste zvyklí. Které signály vám napoví, že potomek právě prochází růstovým spurtem, a jak si s tím poradit?

  • Potíže se spánkem

    Růstový spurt
    Růstový spurt
    Autor: istock

    Buď bude chrnět jako špalek nebo se naopak bude často budit a dožadovat krmení, mazlení a chování. Výzkumy ukazují, že mezi růstem a spánkem existuje jednoznačná souvislost. Během spánku se totiž zvyšuje sekrece růstového hormonu, takže v období, které předznamenává růstový spurt, bude dítě pravděpodobně spát více než obvykle (právě během spánku dochází k důležitým fyziologickým změnám, které jsou nezbytné pro růst). Může to ale být i zcela obráceně a některé děti naopak spát nechtějí. Takže je možné, že váš drobeček, který dosud předpisově prospinkal celou noc, se náhle začne opakovaně budit. Nebo se může stát, že batole, které již dávno rezignovalo na odpolední spánek, ho najednou znovu vyžaduje. Snažte se obrnit trpělivostí a vyjít vstříc jeho potřebám. Netrvejte za každou cenu na zavedeném denním režimu a nechte dítě zdřímnout, kdykoli to bude potřebovat. Hřiště, nákup i návštěva počkají. A pokud můžete, využijte tento čas k tomu, abyste si také odpočinula.

  • Vlčí hlad

    Růstový spurt
    Růstový spurt
    Autor: istock

    Hodně dětí během růstového spurtu vyžaduje velmi časté krmení, takže budete mít nejspíš pocit, že nic jiného ani neděláte. Obrovský apetit je jedním z typických příznaků. Malý nenasyta bude možná připomínat Otesánka a důrazně se dožadovat své dávky jídla. Pokud stále kojíte, může to být velmi vyčerpávající, protože během jediného dne dokáže dítě vypít až dvojnásobné množství mléka než obvykle. Někteří hladovci vyžadují kojení třeba každou hodinu a k tomu několikrát za noc. Abyste zvýšila laktaci, je časté kojení potřeba, i když vám to bude připadat nezvládnutelné. Snažte se během něj vystřídat prsy aspoň čtyřikrát, čímž tvorbu mléka také podpoříte. Nakrmte svého malého strávníka, kdykoli si řekne, a dopřejte mu, po čem jeho chuťové buňky touží. Uklidňující zprávou je, že růstový spurt trvá většinou od dvou do čtyř dní, pak se vše opět navrátí k normálu.

  • Obrovské změny nálad

    Růstový spurt
    Růstový spurt
    Autor: istock

    Vaše usměvavé, rozkošné a pohodové zlatíčko se během okamžiku proměnilo ve vynervované klubíčko zmítajících se divokých emocí? Při růstovém spurtu běžná věc. Připravte se na to, že bude dítko možná neklidné, úzkostnější, plačtivé, nervózní nebo celkově nevrlé a lidově řečeno „nenaložené“. Jde o normální stav a po pár dnech se vše vrátí do starých kolejí. Obrňte se trpělivostí, dopřejte mu časté mazlení, pochovejte ho, kojence noste v šátku nebo nosítku, zpívejte, konejšete ho. Ke zklidnění a úlevě může skvěle zafungovat také něžná masáž rukou a nohou, například přírodním levandulovým olejem. Poměrně vtipné přirovnání používá americká lékařka Dr. Michele Lampl, která říká: „Domnívám se, že částečně jde o hormonální záležitost. Je to trochu jako mít premenstruační syndrom, kdy v těle velmi kolísají hladiny hormonů a vy se cítíte podrážděná, lítostivá a máte nevysvětlitelně špatnou náladu.“

  • Nové schopnosti a triky

    Růstový spurt
    Růstový spurt
    Autor: istock

    Každý růstový spurt je zásadním vývojovým milníkem, který bouřlivě rostoucí dětský organismus překoná. Nejenže dítě roste před očima, ale současně dělá obrovské a nepřehlédnutelné duševní pokroky. Spojení mezi fyzickým a psychickým růstem je jednoznačně prokázáno. V období růstového spurtu se tedy děti nenatáhnou jen do délky, ale zvětšuje se také obvod jejich hlavy a úměrně s tím rostou jejich rozumové schopnosti. Zpravidla to tedy znamená, že právě v rámci těchto milníků (spurtů) zvládnou nové dovednosti a pokročí k další fázi – přetočí se z bříška na záda, zatleskají, dosáhnou na hračku, poprvé se samy posadí, udělají první krůčky.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku