Co skutečně zásadně ovlivňuje vývoj nejmenších dětí? Možná to netušíte

Co skutečně zásadně ovlivňuje vývoj nejmenších dětí? Možná to netušíte
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. března  2019 
 06:00

Vývoj v raném dětství je ovlivněn širokou škálou jak biologických, tak vnějších civilizačních faktorů. Některé z těch biologických mohou hrát zvlášť důležitou roli v průběhu času. Tyto faktory ovlivňují dítě pozitivním způsobem, ale i negativním – takový může ohrozit jeho zdravý vývoj. Zejména kritická jsou období během prenatálního vývoje a taky v raném dětství. Které biologické faktory jsou důležité?

Biologické faktory zahrnují genetické vlivy, hormonální hladiny, výživu i pohlaví. Jakým způsobem mohou ovlivnit vývoj dítěte? Výzkum, který prováděli odborníci na Rutgersově univerzitě, ukázal, jak moc prenatální faktory ovlivňují vývoj a jak moc postnatální faktory přispívají k rozvoji kognitivních schopností. Hrubá motorika je obecně považována za výsledek vrozených biologických faktorů.

Správná výživa je také důležitým faktorem celkového vývoje dítěte. A na vývoj má vliv i strava, kterou budoucí matka konzumuje. Například příjem kyseliny listové – 400 mikrogramů denně po dobu tří měsíců před otěhotněním a prvních měsíců těhotenství – významně snižuje riziko vzniku některých vrozených vad. Je proto důležité, aby ženy přijímaly ve fertilním věku kyselinu listovou a nečekaly na chvíli, až zjistí, že jsou těhotné.

Pohlaví může také ovlivňovat vývoj. Co odborníci zjistili? Pohlaví je důležitý faktor při kognitivním zrání v tom, že chlapci mají tendenci učit se a vyvíjet se trochu jinak než dívky. Výzkum naznačuje, že chlapci mají nižší úroveň připravenosti k práci než dívky. Mezi další determinující faktory patří odlišnosti v hormonálních hladinách. Přestože se snahy o genderovou vyrovnanost ubírají směrem k boření stereotypů, chlapci prostě produkují více androgenů (mužských pohlavních hormonů), zatímco dívky estrogenů (ženských pohlavních hormonů).

Jak můžou podle výzkumníků hormony ovlivňovat vývoj dítěte? Vědci zkoumali vliv nadměrného množství pohlavních hormonů na chování dítěte. Zjistili, že chlapci s vyšší než normální úrovní androgenu se chovají a jednají podobně jako ti, kteří mají hladinu androgenů normální. Ovšem u dívek to neplatilo. Ty, které vykazovaly i vysokou hladinu androgenů vedle estrogenů, typicky vykazovaly také více genderově stereotypních mužských znaků než dívky, které měly tuto hladinu v normě.

Vědci dále uvedli, že je důležité si uvědomit, že biologické faktory nikdy nepůsobí izolovaně. Geny můžou například reagovat s jinými geny, ale taky s prostředím. V jiných případech mohou některé biologické vlivy určit i genetickou expresi. Nesprávná výživa například může způsobit, že děti nebudou růst, přestože zdědily geny pro to, aby vyrostly. Zdravý vývoj dítěte tedy není výsledek jediného vlivu.

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku