Jezdit při tělocviku na koloběžce? Proč ne!

Některé školy už s koloběžkami pracují
Foto: Archiv
Sdílej na facebooku
26. srpna  2019 
 06:00

Jak by se vám líbilo, kdyby vaše dítě v rámci školních hodin tělocviku jezdilo na koloběžce? Přesně to se může v dohlendé době stát - jde o jeden ze způsobů, jak pohyb udělat dětem atraktivnější a zároveň zastavit šířící se lavinu dětské obezity. 

Lékaři upozorňují na rostoucí množství obézních dětí u nás. Situace se vážně zhoršila za posledních pět let a samotná úprava jídelníčku podle odborníků nestačí. Zásadní je i budování pozitivního vztahu k fyzické aktivitě. Raději než běhání po venku mají chytrou elektroniku. 

Hodina tělocviku navíc nestačí

Ve snaze rozhýbat děti i dospívající se tak specialisté obrací ke změnám ve školním tělocviku, jehož podoba současné školáky navíc mnohdy nedokáže zaujmout a motivovat. Pouze přidat hodinu navíc tak podle řady odborníků nestačí.

Je potřeba změnit i formu. Jednou z novinek může být třeba jízda na koloběžce, kterou už leckde ve světě do škol zavádějí. Tahle pohybová aktivita je prospěšná doslova pro celé tělo. 

Podle Tomáše Dohnala, docenta rekreologie, má tělocvik zcela zásadní roli. „Tělesná výchova je považována za významný faktor při formování životního stylu dětí předškolního a školního věku, nemůže však plnit úkol zdravotní. Pomáhá vytvořit trvalý vztah a pozitivní postoj k pohybové aktivitě jako součásti životního stylu,“ tvrdí o smyslu tělocviku Dohnal.

Zatím co zdravotníci a rodiče volají po rozšíření počtu hodin tělesné výchovy, podle docenta Dohnala jde spíš o podobu, jakou je fyzická aktivita dětem podávána. „Pohybová aktivita musí konkrétního jedince bavit, uspokojovat a ne stresovat. My jsme si z celé řady možných aktivit zvolili jízdu na koloběžce,“ vysvětluje Tomáš Dohnal s tím, že se u výběru opíral o data od lékařů v německém Flensburgu.

Podle nich je jízda na koloběžce ideální aktivitou i pro pohybově méně nadané děti, vyjížďka ve skupině dětí je bezpečnější, než jízda na kole. Zvládnout techniku je pro děti snadné, a proto je jízda baví. Střídání nohou při jízdě je kompenzace jednostranného přetížení pohybového aparátu a navozuje propojení pravé a levé hemisféry v mozku.

Zapojení koloběhu ozdravuje

I u nás základní a střední školy rozšiřují tělesnou výchovu a sportovní přípravu o jízdu a trénink na koloběžce. Jejich obliba roste zejména u dětí. Jeden příklad za všechny jsou třídy běžeckého lyžování sportovního Gymnázia Jeseník, jehož hlavním trenérem je Květoslav Žalčík, v minulosti trenér seniorské a juniorské reprezentace v běhu na lyžích.

"Koloběžku jsme využívali v mládí pro zábavu, později jsme tehdy ještě ručně vyráběné modely začali využívat v tréninku a věřte, že při správně nastaveném modelu zátěžové jednotky je to bezva adrenalin i velmi náročný prvek přípravy. Proto se k této formě přípravy znovu vracíme. A co víc, současně vyráběné modely jsou absolutně bez nároků na údržbu, opravujeme prakticky jednou za tři roky jen brzdové špalky, takže je to bezva jízda," doplňuje Květoslav Žalčík.

Není ale koloběžka jako koloběžka. Ne každá je pro zdravý vývoj dítěte vhodná. Ideální jsou koloběžky s velkými nafukovacími koly, kvalitním rámem a nízkým nášlapem. 

Spolupracujeme s vícero školami, které dětem tento sport umožňují. Máme velmi kladnou zpětnou vazbu od učitelů, ředitelů i sportovních trenérů,“ říká Petr Neugebauer, obchodní ředitel české firmy Kostka, která se vývoji a výrobě koloběžek věnuje už přes dvacet let. Nejčastěji školy otálejí kvůli organizačním a finančním důvodům. Ale, jak dodává Neugebauer, například v Německu, kam míří velká část produkce firmy, některé školy koloběžky sdílí. 

Výběr správné koloběžky je zásadní

„U dětí je zásadní zvolit správnou velikost a koloběžku s vhodnou geometrií, a to vzhledem k vyvíjejícímu se a rostoucímu organismu dětí. Technika jízdy u dětí se v něm výrazně neliší od techniky jízdy dospělých, kdy důležitý je vzpřímený a pevný postoj na koloběžce, pravidelné střídaní nohou při odrazu, dělání takzvaných podřepů na stojné noze,“ říká Lenka Fasnerová, fyzioterapeutka z olomouckého Centra pohybu.

Češi jsou jedním z nejobéznějších národů v Evropě, hůře jsou na tom jen občané Malty, Maďarska a Anglie. Podle studie časopisu Annals of Agricultural and Environmental Medicine bude v roce 2030 obézní až třetina české populace. Problém zasahuje v alarmující míře dětskou populaci. V současné době je v ČR obézních necelých 25 procent dětí. Dětský obezitolog Zlatko Marinov z FN Motol uvádí, že obézních je téměř 154 tisíc dětí, z toho více než pětina spadá do kategorie extrémní obezity. Pro srovnání, v roce 1996 bylo dětí s obezitou či nadváhou jen necelých jedenáct procent.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku