Tahle rostlinná mléka dětem nedávejte! Obsahují ztužené tuky a moc bílkovin

Video se připravuje ...
Jaké rostlinné mléko byste dětem dávat neměli a proč?
Foto: Adam Balažovič/Supermámy
Sdílej na facebooku
1. března  2018 
 20:00

Kravské mléko dětem dávat nechcete, a proto jim kupujete mléka rostlinná? Pozor, zdaleka ne všechna se pro ně hodí. Některá instantní obsahují škodlivý ztužený tuk, jiná zase zbytečně moc bílkovin. Počítejte také s přidaným cukrem. 

Přibývá rodičů, kteří ve výživě dětí nahrazují kravské mléko rostlinnými alternativami. Nejde jenom o vegany, kravskému mléku se vyhýbají i někteří vegetariáni či lidé, jejichž děti mají na kravské mléko alergii.

Bohužel se však nedá říci, že je to jednoznačně dobré rozhodnutí, protože používání rostlinných alternativ má i svá rizika. Vedle nevýhody, kterou je zhruba trojnásobná cena za litr bílé tekutiny. Zatímco litr kravského mléka pořídíte za cenu kolem dvacetikoruny, litr mandlového stojí přes šedesát korun. 

Rostlinná mléka mohou být vhodnou náhražkou, a to i pro děti, ale je potřeba zvolit kvalitní výrobek. "Například instantní výrobky vůbec doporučit nemohu, protože například ty prodávané pod jménem Zajíc obsahují zcela nevhodné ztužené tuky," vysvětlila Karolína Hlavatá, odbornice na výživu, která spolupracuje s iniciativou Vím, co jím. Tyto tuky jednak mohou přispívat ke zvýšení hladiny cholesterolu, což je problémem i u dětí, jednak podporují rozvoj různých místních zánětů. Tyto výrobky se podle ní nehodí pro děti ani pro dospělé. 

Příliš mnoho bílkovin škodí

Karolína Hlavatá hodnotila téměř dvě desítky rostlinných mlék pro náš web Supermámy.cz a ta značky Zajíc dopadla jednoznačně nejhůře. Pro děti Karolína Hlavatá nedoporučuje ani výrobky značky Topnatur – sójové ani kokosové mléko sice neobsahují ztužené tuky, ale jsou do nich uměle dodávány bílkoviny v množství, které by pro dětský organismus představovalo zbytečnou zátěž, například pro ledviny.  

Další výrobky už tak rizikové nebyly, ale stejně má smysl bedlivě číst složení na obalech. Pak si člověk například uvědomí, že mandlové mléko obsahuje jen dvě a půl procenta mandlí, že jeho hlavní složkou je voda a že mimo jiné obsahuje také poměrně dost cukru. 

Potřebují děti kravské mléko, nebo ne? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Potřebují děti kravské mléko, nebo ne? • VIDEO: 

Odbornice na výživu Karolína Hlavatá má jasno. Rostlinná mléka, jako jsou mandlové, sójové nebo rýžové, děti pít mohou, ale měla by být pouze zpestřením jejich jídelníčku. A pokud má dítě na kravské mléko alergii? Pak zpozorněte dvojnásob, protože například sójová mléka se pro něj rozhodně také nehodí. V následujícím videu se dozvíte proč. 

Video se připravuje ...
Pozor, rostlinná mléka nenahradí mateřské nebo umělé mléko pro nejmenší děti • VIDEO: 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku