Když Noc divadel, tak v baletu! Nebo do jednoho muzea poslepu a do dalšího na jógu

Noc divadel si můžete užít třeba s baletem pražského Národního divadla
Foto: Národní divadlo
Sdílej na facebooku
16. listopadu  2017 
 20:50

Tři dny volna? To už stojí za to vymyslet nějaký pořádný program. My se zítra – v pátek 17. listopadu – chystáme na pražskou Národní třídu, ale i další dny se toho dá podnikat dost. Co stojí za doporučení? Za nás třeba Noc divadel s baletem Národního divadla, nově otevřené Uměleckoprůmyslové muzeum nebo neobvyklá prohlídka na zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde zavážou návštěvníkům oči, aby zažili svět nevidomých. 

 

Víte, že na sobotu 18. listopadu připadá Noc divadel? Můžete si ji užít třeba s baletem Národního divadla, kde budete mít unikátní příležitost nahlédnout za oponu. V sobotu od pěti odpoledne do osmi večer se všem zájemcům mimořádně otevřou dveře sídla Baletu ND v bývalém klášteře sv. Anny na Anenském náměstí. Hlavním bodem programu bude samozřejmě taneční umění, ale dojde i na překvapení vyplývající z genia loci historických prostorů.

Návštěvníci uvidí baletní sál i taneční ukázky v podání předních sólistů baletu, dozví se mnoho zajímavého ze zákulisí příprav konkrétních představení, připraveny jsou projekce nového krátkého filmu na téma balet i svařené víno na zahřátí. Navštívit můžete i samotnou budovu Národního divadla – program akce najdete ZDE.

Půjdete slavit na Národní? 

V pátek sedmnáctého si můžete listopadové výročí připomenout přímo na pražské Národní třídě. Nemusíte se tu bát žádných nudných oficialit, naopak třída obvykle plná aut a tramvají a rámusu se mění v místo pro lidi. Kromě hudby a divadla – a to i pro děti – na vás čekají také tanečníci, básníci, ilustrátoři a nejrůznější performeři. Ulicí projde také tradiční průvod Sametové posvícení. Všechny podrobnosti k akci Korzo Národní najdete TADY.

I takhle může vypadat oslava 17. listopadu. Podívejte se na loňské záběry:

Jak vnímají svět nevidomí? Jaké to je, když se musíte spolehnout na jinou osobu a své další smysly? Návštěvníci prohlídek s názvem Muzeum na dosah na zámku ve Žďáru nad Sázavou to zjistí už tuto sobotu 18. listopadu od 10 do 17 hodin. "Lidé si často neumí představit, jaké to je být nevidomý. Proto jsme se rozhodli jim tuto možnost nabídnout. Zavážeme jim oči a netradičním způsobem poznají bohatou historii a umění bývalého žďárského kláštera i muzeum,“ říká Martina Schutová z pedagogického oddělení zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Kromě prohlídky muzea čekají na zájemce i další aktivity. „Stále se šátkem na očích se mohou lidé těšit na stezku bosou nohou, poznávání skrze čich a chuť nebo budou modelovat různé tvary – vše naslepo,“ říká Lucie Herberová, marketingová ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou. Další informace na webu zámku ZDE

Už o den dříve, v pátek sedmnáctého, se můžete pobavit a poučit v liberecké iQLANDII. Čekají vás nejrůznější hlavolamy, deskové a smart hry. Lektoři vám vedle pravidel prozradí celou řadu taktických strategií. V sobotu a neděli se relaxační zóna science centra promění v obří laborku, kde při hře Dr. Bacilová budete pomáhat uznávané lékařce dokončit její výzkum. Úkolem návštěvníků bude nejen najít a pomocí pinzety roztřídit bacily do Petriho misky, ale i odhalit superbacily. Další laboratorní úlohy, jako například přelévání látek ze zkumavky do zkumavky, budete plnit ve hře Dr. Heuréka. Těšit se můžete na nabitý doprovodný program. Více informací ZDE

Svátek pro hráče

V pátek 17. listopadu začíná největší herní událost roku PlayStation Nation, a to v Galerii Hauch v pražském Karlíně – potrvá až do neděle 19. listopadu. Účastníci si budou moci vyzkoušet nejnovější hry jako Call of Duty WWII., očekávaný herní titul Kingdome Come od českých vývojářů, slavnou hru Gran Turismo Sport ve virtuální realitě se speciální sedačkou, volantem i pedály, ale i herní fotokoutek, turnaj ve hře FIFA 18 o ceny v hodnotě čtyřicet tisíc korun a mnoho dalších her. Podrobnosti ZDE

My se nesmírně těšíme na novou podobu, jakou dostalo pražské Uměleckoprůmyslové muzeum. Ještě v pátek 17. listopadu se do něj můžete podívat zadarmo. A už v neděli 19. listopadu začíná doprovodný program UPkemp, který do muzea přivede cvičení jógy, workshopy a divadelní představení a další akce netypické pro muzejní instituci.

V neděli ve dvě odpoledne je pro děti připraven výtvarně-dramatický workshop s Magdou Tůmovou, pro rodiče ve stejný čas hodina jógy v jednom z prázdných výstavních sálů muzea (stejný program plánují na všechny následující neděle do 17. 12., workshopy budou různé). Ranní jógu si můžete v muzeu zacvičit každý všední den mezi osmou a devátou ranní. Podrobnosti ZDE na webu UPM. 

A co takhle slavnostní zakončení 34. ročníku festivalu studentských filmů FAMUFEST s tematikou inferna a předání cen vítězným snímkům? Závěrečný ceremoniál se uskuteční v pátek 17. listopadu od sedmi večer ve velkém sále kina Světozor (Vodičkova 41, Praha 1). Večerem provede zpěvačka a performerka Adéla Elbel.

 

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku