Velký knižní čtvrtek přinese dětem zábavného Astrokocoura. A co rodičům?

Velký knižní čtvrtek přináší patnáctku knih hlavně pro rodiče, ale najde se i něco pro děti
Foto: Kosmas
Sdílej na facebooku
17. října  2018 
 12:02

Celou patnáctku knih přináší letošní podzimní Velký knižní čtvrtek. Děti neomylně sáhly po novince Profesor Astrokocour: Křížem krážem lidským tělem, kterou vydal Labyrint. Dospělí si mohou vybrat mezi světovými bestsellery a novinkami tuzemských autorů, v nabídce jsou romány i literatura faktu. Jako první si chystám ke čtení prvotinu Eleny Ferrante nazvanou Tíživá láska, hned pak mě čeká zakladatelka hospicové sítě Marie Svatošová v knižním rozhovoru s Alešem Palánem nazvaném Neboj se vrátit domů. 

 

Kupujete domů knížky, nebo si vystačíte s knihovnou? U nás doma to kombinujeme. Protože některé knížky v knihovně věčně nejsou k mání, případně jsou tak dobré, že je prostě chceme mít doma. To platí o mnohých z těch, které jsou v nabídce Velkého knižního čtvrtku, které tento podzim připadl na 18. října. 

Chcete knihou potěšit nejen sebe, ale i své potomky? Sáhněte po Astrokocourovi, který přináší fascinující putování lidským tělem od hlavy až k patě. Proč mají naše uši tak legrační tvar? K čemu vůbec kýcháme? Jak funguje imunitní systém? Na co je nám kůže a proč máme dva druhy paměti? Lidské tělo je jedna z nejsložitějších věcí v celém vesmíru!

Výpravná obrazová encyklopedie Profesor Astrokocour: Křížem krážem lidským tělem děti provede všemi částmi lidského těla. Nová kniha dvojice Dominic Walliman & Ben Newman je součástí naučné série, z níž česky vyšel před rokem svazek Hranice vesmíru oceněný Zlatou stuhou České sekce IBBY. Teď tu tedy máme další porci inteligentního čtení pro děti i rodiče. "Mami, tohle mám rád, je to vtipný a přitom se tam něco dozvím," komentoval knihu můj sedmiletý syn. 

Na jaké další knížky se už tenhle čtvrtek můžete těšit v knihkupectvích? Podívejte se do naší galerie! 

Namátkou? Součástí kolekce podzimního Velkého knižního čtvrtku je čtvrté pokračování úspěšné série humoristických románů Evžena Bočka o „poslední aristokratce“ Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka. Zábavné, ale zneklidňující a drsné jsou povídky Hod mrtvou labutí, které napsal Ondřej Hübl. 

Těšíme se na monografii o TGM, jejímž autorem je osvědčený Pavel Kosatík. Kniha Jiný TGM přináší víc života a pochybností než pomníků a svatých obrázků. Unikátní pohled na dramatický rok 1938 nabízí Milan Jenčík v knize Zdivočelé Sudety. Světovou literaturu v podzimní nadílce Velkého knižního čtvrtku reprezentuje Tíživá láska od autorky proslulého bestselleru Geniální přítelkyně Eleny Ferrante. 

Thriller z Islandu

Boj o přežití v magických kulisách Islandu slibuje mrazivý thriller islandské autorky Hildur Knútsdóttir Krvavá zima. Dospívající dívka Bergljót musí trávit zimní prázdniny s tatínkem a malým bráchou. Netuší, že se v jejím životě změní úplně všechno. Přičiněním nelidských bytostí totiž kolem ní začnou umírat lidé. Brzy zbývá jen hrstka přeživších. Podaří se vraždění zastavit? 

Velký knižní čtvrtek 18. října potěší také příznivce inspirativních příběhů žijících osobností. Zakladatelka hospicového hnutí u nás Marie Svatošová v knižním rozhovoru s Alešem Palánem – s příznačným názvem Neboj se vrátit domů – vypráví o své práci, poslání, rodině, studiu medicíny a lidech, kteří ji ovlivnili. Právě tato obdivuhodná dáma je autorkou citátu: „Naším cílem je naplnit dny životem, nikoliv život dny.“

Celosvětově uznávaný psychiatr a romanopisec Irvin D. Yalom ve svých pamětech Stávám se sám sebou odkrývá celý svůj bohatý a nevšední osud. Představuje v nich své úspěchy, ale i jistá selhání, více než šedesátiletý vztah s milovanou Marylin, profesní i rodinný život a přátele nejen z řad slavných osobností psychiatrie.

Součástí akce jsou také setkání s autory – 18. října v pět odpoledne v pražském  Uměleckoprůmyslovém muzeu! Další neformální setkání a autogramiáda jsou na programu následující týden 25. října rovněž v pět odpoledne v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Účast na doprovodných akcích čtrnáctého Velkého knižního čtvrtku přislíbili: Jakub Szántó, Pavel Renčín, Aleš Palán a Marie Svatošová, Václav Šorel, Michal Kocián, Petr Kolmann, Milan Jenčík, Ondřej Hübl a Pavel Kosatík.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku